Treeniohjelman suunnittelu on helppoa, varsinkin jos olet energinen ja motivoitunut. Mutta mitä tapahtuu, kun tulee aika lähteä lenkkipolulle? Pieni ääni päässäsi saattaa käskeä sinua jäämään sohvalle. Liikunnan väliin jättäminen voi olla viisasta, jos olet loukkaantunut tai sairaana, mutta muissa tapauksissa se ei kannata.
Kadunko päätöstä myöhemmin?
Voi tuntua hyvältä ajatukselta jäädä sänkyyn nukkumaan, tai mennä töistä suoraan kotiin ilman kuntosalilla käyntiä. Mieti kuitenkin ensin, miltä treenien väliin jättäminen tuntuu sinusta myöhemmin?
Kotiin jääminen voi tuntua aluksi hyvältä ajatukselta, mutta usein tämä tunne häipyy nopeasti ja jättää syyllisen olon. Saatat pilata iltasi miettimällä sitä, mitä jos sittenkin olisit lähtenyt lenkille.
Muistuta itseäsi siitä, että liikunnan harrastaminen on oma valintasi, ei jonkun toisen sanelema pakko. Jonain päivänä saatat joutua työskentelemään hieman kovemmin saadaksesi itsesi liikkeelle, mutta se palkitsee myöhemmin.
Kuinka paljon olen liikkunut tällä viikolla?
Muistele mennyttä viikkoasi ja mieti, onko sinulla varaa pitää vapaapäivää liikunnasta. Jos olet harjoitellut monta päivää putkeen, pidä vapaapäivä ja anna kehollesi aikaa toipua ja kerätä uutta energiaa. Jos takanasi ei ole treeniputkea, kysy itseltäsi, onko treenien väliin jättäminen alkanut muodostua huonoksi tavaksi? Jos jätät treenin tänään väliin, sinne lähteminen voi olla vielä vaikeampaa huomenna. Aloita liikuntakertojesi seuraaminen, ja pidä harjoituskalenteria. Kirjoita ylös kaikki liikuntakerrat, ja suunnittele itsellesi järkevä treeniohjelma. Katso kalenteria aina, kun sinun tekee mieli jättää treenit väliin.
Miten aion korvata liikunnan?
Jos sinun täytyy jättää treeni väliin, kysy itseltäsi, miten aiot korvata väliin jääneen liikuntakerran. Aiotko liikkua myöhemmin päivällä, vai herätä seuraavana aamuna aikaisin kuntoilemaan? Kysy itseltäsi pystytkö oikeasti tekemään sen, vai huijaatko vain itseäsi? Jos aiot muuttaa liikuntasuunnitelmaasi, aloita valmistautuminen etukäteen. Jos aiot mennä kuntosalille töiden jälkeen, pakkaa treenivaatteet valmiiksi, jotta pääset lähtemään heti liikkeelle. Jos suunnittelet liikkuvasi seuraavana aamuna, laita vaatteet valmiiksi sänkysi viereen, ja kirjoita se treeniohjelmaan.
Jos jouduit jättämään treenin väliin ylitöiden, tai pommiin nukkumisen takia, älä luovuta kokonaan. Keksi tapoja, joilla voit tehdä tehokkaan harjoituksen lyhemmässä ajassa. Jos sinulla on vain vartti aikaa, kokeile intensiivistä intervalliharjoitusta. Voit lämmittelemällä esimerkiksi kotimatkalla kävelemällä reippaasti, ja tekemällä kotona muutaman koko kehon harjoituksen. Hyviä liikkeitä ovat kyykyt, punnerrukset ja erilaiset hypyt.
Onko minulla perusteltu syy jättää treenit väliin?
Joskus treenien väliin jättäminen on hyvä idea. Sairaana tai väsyneenä treenaaminen kasvattaa loukkaantumisriskiä ja voit joutua vuoteenomaksi pidemmäksikin aikaa. Jos kyseessä on pelkästään motivaatiokysymys, kirjoita ylös asioita jotka motivoivat sinua. Listaa asioita jotka pitävät sinut liikkeessä, ja pidä lista kätesi ulottuvilla jos motivaatiopula uhkaa iskeä. Voit tehdä myös mielikuvaharjoituksia:
- Katso ulkona juoksevia lenkkeilijöitä. Jos he pystyvät siihen, pystyt sinäkin.
- Kuvittele se hyvä tunne, mikä sinulle tulee treenin tai ulkoiluhetken jälkeen.
- Muista, että aloittaminen on aina vaikein osuus. Aloita kevyellä lämmittelyllä. Jos pääsit lämmittelyyn asti, pystyt varmasti myös jatkamaan.
- Kuvittele laittavasi jalkaan lempifarkkusi, jotka eivät ole sopineet päällesi vähään aikaan.
Miten treenien väliin jättäminen vaikuttaa tavoitteeseeni?
Mieti, kuinka tärkeä tämä harjoitus on tavoitteesi kannalta? Kuntoilu polttaa kaloreita, kasvattaa kestävyyttä ja voimaa. Jos jätät treenin väliin, mitään näistä ei tapahdu. Yhden treenikerran väliin jättäminen ei ehkä kaada maailmaa, mutta muista, että ainoastaan säännöllinen harjoitteleminen johtaa tuloksiin.
Kokeile seuraavia ideoita:
Hae tukea. Pyydä ystävääsi muistuttamaan treeneistä, tai lähtekää yhdessä liikkeelle. Treenihetken jakaminen toisen kanssa motivoi liikkeelle.
Aseta uusia tavoitteita. Jos tavoitteesi ei ole realistinen tämän hetkiseen elämäntilanteeseesi, aseta uusia. Tavoitteiden jakaminen pienempiin osiin auttaa sinua saavuttamaan ne paremmin. Ota tavoitteeksi, esimerkiksi liikkua vähän joka päivä.
Miten voisin tehdä liikunnasta houkuttelevampaa?
Jos jännität tulevaa treenikertaa, motivaatio ei ole huipussaan. Kokeile tehdä liikunnasta houkuttelevampaa, ja jotain sellaista mitä odottaa. Miellyttävä harjoitus saa sinut helpommin liikkeelle. Kokeile esimerkiksi lämmitellä hieman pidempään. Näin sinulla on runsaasti aikaa valmistautua harjoitukseen, ja helpotat alkuunpääsyä. Jos kuuntelet musiikkia harjoituksen aikana, tee itsellesi uusi soittolista. Oikeanlainen musiikki tekee harjoittelusta paljon hauskempaa. Aloita suosikkikappaleellasi, jolloin saat aloitettua harjoittelun hyvin mielin. Kokeile myös pitkää jäähdyttelyä, ja käytä hieman enemmän aikaa venyttelyyn ja kehonhuoltoon. Rauhallinen venyttelyhetki antaa pienen hengähdystauon kiireisen päivän keskelle.
Jokaiselle tulee huonoja päiviä, mutta niistä puhuminen auttaa. Liity esimerkiksi liikuntafoorumiin saadaksesi uusia näkökulmia liikuntaan.
Miten voisin palkita itseni hyvästä treenistä?
Jos motivaatiosi on hukassa, voit kokeille itsesi palkitsemista. Jos sinulla on ongelmia lähteä liikkeelle, ajattele sitä miten voisit palkita itsesi hyvin tehdystä työstä. Tämä ei tarkoita automaattisesti suurta jäätelökulhoa ja suklaalevyä, vaan itsensä hemmottelua. Treenin jälkeen luvassa oleva hemmottelu saa sinut lähtemään liikkeelle, ja treenaamaan kovempaa.
Voit palkita itsesi esimerkiksi kuumalla kylvyllä tai kirjan lukemisella. Voit myös katsoa treenin jälkeen suosikki televisiosarjaasi, mennä elokuviin, varata hieronnan, viettää iltaa ystävien kanssa tai ostaa uuden treeniasun. Hemmotteluhetki tuntuu entistä paremmalta, kun olet nähnyt sen eteen hieman vaivaa.
Miten treenin väliin jättäminen vaikuttaa päivääni?
Liikunta ei ainoastaan polta kaloreita, vaan se vaikuttaa koko päivän kulkuun. Liikunta vaikuttaa niin fyysiseen kuin henkiseen hyvinvointiin. Liikunta antaa enemmän energiaa, ja auttaa sinua keskittymään paremmin. Tunnista ajatukset, jotka yrittävät estää sinua lähtemästä liikkeelle.
”Olen liian väsynyt.” Työskenneltyäsi koko päivän mieli on väsynyt, mutta keho kaipaa virkistävää liikuntaa.
”Olen liian nälkäinen.” Ota pieni välipala, kuten jogurtti tai urheilujuoma. Saat nopeasti energiaa töiden jälkeiseen treenihetkeen.
”Minulla on liikaa tekemistä.” Saat enemmän aikaa, kun laitat kuntosi etusijalle. Jo pieni harjoitus kannattaa.
”Ei ole fiilistä.” Älä jää odottelemaan oikeaa tunnetta, sillä sitä ei välttämättä koskaan tule. Kun pääset alkuun, olet varmasti innoissasi treenistä.
Lähde: exercise.about.com