Estääkö kuntosaliharjoittelu laihtumisen? Personal trainer vastaa

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Tutkijat selvittivät, mitä laihduttajille tapahtui, kun he ensin pudottivat painoa ruokavaliolla ja aerobisella liikunnalla ja sitten aloittivat tehokkaan kuntosalitreenin kaloreita samalla reippaasti lisäten.

Kestävyystreeniä ja aerobista liikuntaa – paino putoaa, mutta lihastakin hieman lähtee

Aluksi treenaajat tekivät 10 viikon ajan viisi kertaa viikossa peruskestävyystreeniä ja söivät alle kulutuksen. Heidän painonsa tippui reilut viisi kiloa. Tästä painosta noin kilo oli rasvatonta kehonpainoa. Eli painonpudotus kulutti myös hieman lihaskudosta. Näin yleensä käy, kun paino pudotetaan ruokavalion ja aerobisen treenin avulla.

Treeni- ja ruokavaliomuutos: paino alkaakin nousta!

Tämän jälkeen treenaajat vaihtoivat aerobisen treenin kuntosaliharjoitteluun. He tekivät 10 viikon ajan kolme kuntosaliharjoitusta viikossa reippailla painoilla käyttäen 6–12 toiston sarjoja. Samalla he alkoivat syödä 1000 kilokaloria enemmän päivässä. Ja mitä tapahtuikaan: paino alkoi nousta, ja viikon päästä he olivat menettäneet lähes puolet painonpudotustuloksistaan.

Pelkää vaakaa tuijottamalla tämä aiheuttaisi varmasti harmaita hiuksia ja turhautumista – tämä menetelmä ei painonpudotuksessa tehoa! Mutta sitten pääsemme mielenkiintoiseen havaintoon. Kun treenaajien kehonkoostumusta mitattiin, kropan rasvaprosentti jatkoi edelleen vähentymistä, vaikka kaloreita lisättiin reippaasti. Samalla rasvaton paino, eli lihasten määrä, nousi voimakkaasti. Kroppaan siis tuli lihasta vielä enemmän kuin paino vaa’alla nousi.

Tarinan opetus

Jos olet tehnyt muutoksia treeniisi lisäämällä tehokasta kuntosaliharjoittelua, painosi putoaminen voi hetkeksi pysähtyä tai se saattaa jopa hieman nousta. Voi myös olla, että edeltävä treeni ja painonpudotus jopa herkistävät kroppaa kasvattamaan lihaskudosta, kun tiukka lihaskuntotreeni aloitetaan.

 Älä siis huolestu vaa’an lukemista tällaisessa tapauksessa. Käytä kehonkoostumuksesi arviointiin esimerkiksi mittanauhaa. Saatat huomata, senttien häviävän vyötäröltä, vaikka vaa’an lukemat eivät muutu. Jos olet saavuttanut jo painonpudotustavoitteesi, kannattaa sinun lisätä tehokasta kuntosaliharjoittelua ohjelmaasi, kun siirryt ylläpitovaiheeseen. Silloin voit lisätä syömistä huolestumatta rasvan kertymisestä kehoon.

Lihaskuntotreenistä ja energian lisäämisestä potkua aineenvaihduntaan

Tehokkaan lihaskuntotreenin lisääminen on hyvä keino herätellä kehoa painonpudotuksen jatkuessa. Joskus voi olla hyödyllistä yhdistää tähän treenimuutokseen syömisen lisäämistä, vaikkapa 300–500 kcal vuorokaudessa. Keventäjälle tällainen muutos tuo monia lisähyötyjä:

– Yksi kilo lihasmassaa kiihdyttää päivittäistä aineenvaihduntaa noin 20 kcal. Lisäksi yksittäinen voimaharjoitus auttaa polttamaan noin 100 ylimääräistä kaloria lepotilassa noin 2–3 vuorokauden ajan kuntosalitreenin jälkeen.

– Energiamäärän lisääminen kiihdyttää aineenvaihduntaa. Aineenvaihdunta, eli käytännössä energiankulutus lepotilassa, hidastuu laihdutuksen aikana. Energian lisääminen yhdistettynä voimatreeniin auttaa selättämään tätä säästöliekki-ilmiötä.

– Voiman lisääminen tuo vielä lisätehoa liikuntasuorituksiin, jolloin niissä kuluu entistä enemmän energiaa. Samoin arkiaskareet sujuvat paremmin.

Jos painonpudotus on edelleen tavoitteena, muutamien viikkojen päästä paino yleensä lähtee tippumaan, sillä lihaskudos ei kuitenkaan karmeaa vauhtia kovin pitkään kasva. Tarvittaessa kalorimäärää voi taas tällaisen herättelyn jälkeen hieman tiputtaa.

Lähde: Warner ym. 2010. The Effects of Resistance Training on Metabolic Health With Weight Regain. The Journal of Clinical Hypertension. 12:1.


timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Tässä 3 tehokonstia, joilla lisäät kävelylenkin kalorinkulutusta jopa juoksun tasolle!

    Onko viikko-ohjelmassasi kävelyä? Haluaisitko nostaa kävelyn kalorinkulutuksen juoksun tasolle, kuitenkin edelleen kävellen? Ja samalla buustata kävelyn vaikutusta kestävyyskuntoosi? Jos vastasit kyllä, tässä artikkelissa kerron sinulle kolme tutkitusti tehokasta konstia saada nämä tehovaikutukset! Esittelen alla kolme...
  • Istuminen kuriin ja aktiivisuutta arkeen

    Keventäjä miettii usein tarkasti, millä treenimuodolla poltetaan eniten kaloreita tai mihin kellonaikaan treeni kannattaisi tehdä rasvapolton optimoimiseksi. Siinä sivussa meiltä usein unohtuu arkiaktiivisuus. Arkiliikunta on todella hyvä ja usein välttämätön lisä kuntoliikunnalle, jos mielii saada...
  • Tunnin treeni vartissa – helppo HIIT-ohjelma kotiin

    HIIT on lomailijan ja kotoilijan tehotreeni. HIIT eli kovatehoinen intervallitreeni haastaa perinteisen käsityksen siitä, että vain pitkäkestoinen liikunta polttaa kaloreita, kohottaa kuntoa ja tukee laihdutusta. Nappaa tästä helpot 15 minuutin HIIT-ohjelmat, jotka hakkaavat kalorilaskuria yhtä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest