Järvijuoksija tarvitsee lajin harrastamiseen uimapuvun, vesijuoksuvyön ja pyyhkeen. Lomamatkallekin kannattaa pakata mukaan vesijuoksuvyö tai sen voi vaikkapa hankkia matkalla tavaratalosta tai urheilukaupasta. Vesijuoksukengät vievät vielä vähemmän tilaa kuin vesijuoksuvyö, joten ne mahtuvat mukaan matkalaukkuun. Vesijuoksukengillä joutuu tiukentamaan keskikehon ja ylläpitämään ryhtiä vielä enemmän kuin vyöllä, joten syke nousee ja meno tehostuu.
Järvihölkkä- tai juoksu on tehokasta liikuntaa, sillä veden vastus, noste ja hydrostaattinen paine vaikuttavat vedessä liikkujaan. Vesiliikunnassa hengityslihakset saavat harjoitusta, verenkierto tehostuu, lihaskunto kohenee ja olo virkistyy. Veden paine ja noste vähentää nivelkuormitusta, mutta samalla tehostaa liikettä. Järvijuoksun energiankulutusta lisää vielä veden viileys. Kehon lämmönsäätelyjärjestelmä käynnistyy ja tehostaa verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja kuluttaa hieman lisää kaloreita. Jos vesi tuntuu alussa viileältä, menee tuntemus ohi muutamassa minuutissa. Järvijuoksijan hikoileminen käynnistyy ja kehoon tulvahtaa lämmin olo. Tunninkin järvihölkkä saattaa taittua huomaamatta poutapilviä, sorsapoikueita tai rantaelämää seuratessa.
Järvijuoksijan turvallisuusohjeet:
Ethän juokse yksin tai ilman rannalla olevaa ”valvojaa”
Juokse rannan suuntaisesti ja pysyttele poissa venereiteiltä
Jos juokset pitkälle, pyydä mukaan ”turvavene”
Jos juokset selkävesillä, pyydä aina mukaan turvavene tai/ja käytä värikästä viiriä vaikkapa narulla Sinussa kiinni olevaan uimarenkaaseen kiinnitettynä
Juokse vedessä, jossa jalat eivät yletä pohjaan, mikäli et tunne rantaa ja se ei ole tasainen hiekkapohja
Käytä tiiviitä, neopreenitossuja, jos rannassa on kiviä tai vesi on Sinulle tuntematonta
Vedä vesijuoksuvyö rannalla tiukalle
Käytä helteellä hattua
Varaa juomapullo laiturille/rantaan tai huoltoveneeseesi
Aloita 10- 20 minuutin juoksuista rannassa edestakaisin. Tunnin järvijuoksu sopii vain ennenkin vesijuosseelle/kuntoilleelle.
Järvijuoksu on kalorisyöppö
Vedessä liikkumisen energiankulutukseen vaikuttaa liikkumisen tehon, liikkujan painon ja veden vastuksen lisäksi myös veden lämpötila. Elimistön lämmönhukka tehostaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa ja ääreisverenkiertoa. Lepotilassakin vedessä ihminen kuluttaa energiaa huomattavasti enemmän kuin kuivalla maalla. Uimahallilämpöisessä 27-asteisessa vedessä lämmönhukan johdosta kuluu keskimäärin 40 % enemmän energiaa kuin kuivalla maalla. Kylmemmässä luonnon vedessä muutokset ovat vielä suurempia.
Vesiliikunnassa kehon isot lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti. Lihasten kestävyyskunto kohenee ja vesiliikunnalla on todettu myös olevan lihasmassaa ja kiinteytymistä edistäviä vaikutuksia. Lisääntynyt aktiivisen kudoksen osuus tehostaa verenkiertoa ja lisää energiankulutusta. Keventäjien sivuilla olevasta liikuntalaskurista voit tarkistaa, paljonko vesijuoksu veisi Sinun painoisellasi energiaa. Järvijuoksu on siitä vielä noin 50- 150 kaloria/tunnissa tehokkaampaa, koska vesi on uimahallia viileämpää.
Järvijuoksuvinkit:
Kunnon kohennukseksi vesijuokse ja vesijumppaa 2-3 kertaa viikossa 30- 60 minuuttia
Pue vesijuoksuvyö tiukasti vyötäisille tai vatsan alle
Vesijuoksuasento on ryhdikäs ja eteenpäin menevä
Vie kantapää edellä jalka eteen ja rullaa jalka vartalon taakse asti
Pidä kämmenet kevyesti ”kupissa” ja liikuta käsiä vartalon sivuilla, kyynärpäät hieman koukussa
Juokse sellaista vauhtia, että pystyt puhumaan puuskuttamatta, mutta tunnet lämmön tulvahtavan lihaksiin
Verryttele rullaavalla juoksullanoin 10 min., kiihdytä sitten vauhtia, kauho ja vesijumppaa välillä
Verryttele lopussa kevyellä tahdilla ja venyttele laiturilla.
Teksti: Sirpa Arvonen