Polta kaloreita tehokkaasti – tässä on kesän paras liikuntalaji!

Avatar

Rantaverryttelyssä voi ihailla maisemia ja nautiskella kesäsäteistä. Vesijuoksu sopii silloinkin kun uinti jäykistää hartioita, kivistää selkää tai uinti ei muuten tunnu omalta lajilta. Rintauinnin vetoja ja rytmiä kannattaa harjoitella, mutta kylkiuinti verryttää välillä hartitoita ja keskikehoa. Vesijuoksun ja uinnin erilaisia rytmejä kannattaa myös kokeilla, sillä vedessäkin voi tehdä intervalliharjoittelua ja nostaa välillä sykettä enemmän kuin tasaisella vauhdilla. Mitä tiukemmin ja tiuhemmin vettä kauhoo, sitä enemmän vesi vastustaa ja tuo tehoa. Tunninkin vesitreeni saattaa taittua huomaamatta poutapilviä, sorsapoikueita tai rantaelämää seuratessa.

Kevyet välineet kulkevat mukana

Lomamatkallekin kannattaa pakata mukaan vesijuoksuvyö- tai -kengät sekä vesiharjoitteluun tehdyt käsiräpylät. Vesijuoksukengät vievät vielä vähemmän tilaa kuin vesijuoksuvyö, joten ne mahtuvat mukaan matkalaukkuun tai kulkevat autoreissussa mukana. Vesijuoksukengillä joutuu tiukentamaan keskikehon ja ylläpitämään ryhtiä vielä enemmän kuin vyöllä, joten syke nousee ja meno tehostuu. Vesijuoksu sujuu kokeneelta ilman vesijuoksuvyötäkin, ja silloin keskivartalo joutuu vieläkin enemmän hommiin ja meno tehostuu entisestään.

Vesitreeneihin kannattaa pakata tietysti mukaan kehoa myötäilevä uimapuku, riittävän iso pyyhe, uimakengät, rantaviltti, hellehattu, juomapullo, aurinkolasit ja aurinkorasva.

Vesi on tehoelementti

Vesiliikunta on  tehokasta, sillä veden vastus, noste ja hydrostaattinen paine vaikuttavat vedessä liikkujaan. Vesiliikunnassa hengityslihakset saavat harjoitusta ja  verenkierto tehostuu. Vesi vastustaa liikettä joka suuntaan. Vesiliikkuja vahvistaa reisiään, pakaroitaan, vatsa- ja selkälihaksiaan sekä käsivarsien ja rintarangan lihaksia.  

Veden paine ja noste vähentää nivelkuormitusta, mutta samalla ne tehostavat liikettä. Veden paine tehostaa keuhkojen toimintaa ja vaikuttaa myös verenkiertoon supistamalla laskimosuonia ja puristamalla pinnallisia kudoksia. Veden paine vaikuttaa aineenvaihdunnan säätelyyn.

Kehon ääreisosien imunesteet ja laskimoveri virtaavat rintaontelon alueelle ja sisäelimiin. Munuaisten työskentely lisääntyy, minkä seurauksena virtsan eritys ja natriumin poistuminen elimistöstä lisääntyy. Vesiliikunnan jälkeen turvotukset tuntuvat helpottavan ja olo tuntuu solakalta.

Kehon lämmönsäätelyjärjestelmä käynnistyy ja tehostaa verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja kuluttaa hieman lisää kaloreita. Jos vesi tuntuu alussa viileältä, menee tuntemus ohi muutamassa minuutissa. Vesiliikkujankin  hikoileminen käynnistyy ja kehoon tulvahtaa lämmin olo.

Vesi on kalorisyöppö

Vesiliikunta on tehokasta peruskuntoharjoittelua ja sopii selkä-, polvi-, ja lonkkaongelmienkin kuntoutukseenkin. Vedessä liikkuminen kuluttaa mukavasti kaloreita, sillä veden paine lisää liikkumisen tehoa. Vedessä liikkumisen energiankulutukseen vaikuttaa liikkumisen tehon, liikkujan painon ja veden vastuksen lisäksi myös veden lämpötila.

Elimistön lämmönhukka tehostaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa ja ääreisverenkiertoa. Lepotilassakin vedessä ihminen kuluttaa energiaa huomattavasti enemmän kuin kuivalla maalla. 27-asteisessa vedessä lämmönhukan johdosta kuluu keskimäärin 40 % enemmän energiaa kuin kuivalla maalla. Kylmemmässä luonnon vedessä muutokset ovat vielä suurempia.

Vesiliikunnassa kehon isot lihasryhmät työskentelevät tehokkaasti. Lihasten kestävyyskunto kohenee ja vesiliikunnalla on todettu myös olevan lihasmassan kehittymistä ja kiinteytymistä edistäviä vaikutuksia. Lisääntynyt aktiivisen kudoksen osuus tehostaa verenkiertoa ja lisää energiankulutusta. 

Teksti: Sirpa Arvonen

Liity Keventäjiin!

Vesiliikunta kehittää lihasmassaa ja kiinteyttää

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest