Soudellen kuntoon!

Soutaminen tuulettaa keuhkot ja sykittää sydämen omalle kunnolle sopivalle kunnon kohennustasolle. Vesi vastustaa airoissa juuri sen verran kuin itse haluaa. Leppoisa soutelu rauhoittaa, reippailla vedoilla saa tuntuman veden vastukseen ja tiuhoilla voimavedoilla saa intervalliharjoittelua. Treeninä soutaminen kehittää sekä kestävyyttä että lihaskuntoa ja halutessasi voit ottaa kyytiin kaverin lisäpainoksi ja seuraksi. Ja mikä parasta, soutamaan voi lähteä oman aikataulun mukaan ja samalla pääsee ihailemaan vesistöjen välkettä.

Koko vartalon treeniä

Soutamalla pääsee mukavaan kuntoon silloinkin kun jaloissa on kremppoja, kiloja on paljon kannettavana, kun kävely tai hölkkä kyllästyttää ja selkä tarvitsee kuntoutusta. Selkävaivaisen ja muidenkin kannattaa kuitenkin harjoitella soudussa hyvä tekniikka, jotta soutu vahvistaa lihaksia eikä lisää kipuja. Soutaessa on hyvä muistaa pitää keskivartalo jämäkkänä, jotta suurin työ ei jää käsivarsille ja hartioille. Oikeaa tekniikkaa voi harjoitella ympäri vuoden vaikka kuntosalin soutulaitteella.

Voimaa soutuun haetaan jaloista eli kunnon soutuveneestä löytyy jalkatuki. Jalat koukistuvat hieman kun airot viedään taakse ja vartalo kallistuu eteenpäin. Jalat ponnistavat ja ojentuvat jonkin verran vedon aikana ja lopuksi vartalo kallistuu hieman taaksepäin ja vatsalihakset saavat tiukennusta. Vedon lopuksi airot nostetaan vedestä ja annetaan veneen liukua hetken aikaa. Airoilla ei siis suditella tiuhaan tahtiin vaan keskitytään ennemmin voimakkaisiin vetoihin, joissa koko vartalo on mukana.

Treenivarusteet

Soutuveneen ja airojen lisäksi soutaja tarvitsee housut, jotka hieman luistavat penkkiä vasten, eikä niissä ole peppua painamassa nappeja, paksuja saumoja tai taskun reunoja. Hikoiluttavilla tosisoutulenkeillä voi paljas pinta hiertyä, joten bikinit sopivat vain leppoisiin auringonottolenkkeihin. Tiukat hanskat, vaikkapa pyöräily-tai salihanskat suojaavat käsiä rakoilta.

Auringolta kannattaa retkisoudussa suojautua voiteilla, hatulla ja tarvittaessa kevyellä pitkähihaisella paidalla. Aurinkolasit ovat tarpeen, sillä veden välkkyminen voi ärsyttää silmiä todenteolla. Tihkusateellakin soutu toimii hyvin lenkkinä, kunhan varautuu kosteutta ja tuulta kestävillä varusteilla.

Juomista tarvitaan mukaan useita litroja, silloin kun reissu kestää yli tunnin ja helle hellii. Vesi toimii juomana alle tunnin lenkeillä, mutta jos hikoilu on voimakasta ja soutu kiehtoo tuntien ajan, tarvitaan mukaan kivennäisvettä, laimeaa urheilujuomaa tai ainakin jotakin pikkusuolaista.

Soututreenit kesäviikolle:

Ma  TEHOTREENI; leppoisa verryttely 5 min.,  2 min. soutuvetoja x 5-8 kpl, leppoisa kotiin soutu 10 min. ja venyttely airolla

Ti     PALAUTTAVA vesijuoksu järvessä 30 min.

Ke    KESTÄVYYTTÄ; Retkisoutu 1-2 tuntia. Ota mukaan riittävästi juomista

To    PALAUTTAVA airo- tai keppijumppa 30 min.

Pe   REIPAS; Hengästyttävällä syketasolla reipas soutu jalka-,selkä-, vatsalihaksilla rutistaen 40 min.

La    PALAUTTAVA; vesijuoksu tai sauvakävely 30-40 min. kevyellä tasolla

Su    LEPUUTTELUPÄIVÄ

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest