Näin monipuolistat treeniäsi helpoilla ja huokeilla treenivälineillä

Kahvakuula

Tämä satoja vuosia vanha treeniväline on tehnyt oikeutetun uuden tulemisen viime vuosina. Kahvakuulla voit treenata tehokkaasti koko kroppaa, ja mikä parasta, harjoitteet kehittävät lihaskunnon ja kestävyyden lisäksi myös kehonhallintaa.

Kahvakuulaharjoittelu kannattaa aloittaa yksinkertaisilla perusliikkeillä. Maastaveto ja etuheilautus laittavat käytännössä koko kropan lihakset töihin. Erityisesti ne vahvistavat nykyihmisen heikkoja lenkkejä, eli takareiden ja pakaroiden lihaksia. Aloittelijoilla sopiva kuulan paino näihin liikkeisiin on naisilla 8-12 kiloa ja miehillä 12-16 kiloa. Maastavedossa voi pian käyttää 4-10 kg raskaampaa kuulaa, jos liike tuntuu liian helpolta.

Maastaveto

Asetu leveään haara-asentoon mahdollisimman lähelle kuulaa. Kyykisty alas viemällä takapuolta taakse. Selkä on etukenossa, mutta täysin suorassa linjassa.

Lavat kannattaa pitää napakkana, ikään kuin niiden välissä olisi lompakko. Nosta nyt kuula maasta lantiosta lähtevällä liikkeellä. Purista samalla pakaroita tiukasti yhteen ja jännitä niitä tietoisesti pari sekuntia yläasennossa. Näin hahmotat nopeammin pakaralihasten käytön tässä liikkeessä.

Etuheilautus

Ota kuulasta kiinni kahdella kädellä, vie lantiota hieman taakse, jolloin kahvakuula jalkojen on jalkojen välissä. Ojenna lantiota napakasti.

Kuula heilahtaa alavartalon lantion liikkeen ansioista ylös kohti hartialinjaa. Kun kuula heilahtaa alaspäin, pehmennä liikettä lantiosta joustamalla ja toista heilautus.

Kuminauha

Kuminauhalla voi helposti harjoittaa koko kehon lihaksia. Se sopii erityisen hyvin yläselän treenaamiseen, sillä tätä lihasryhmää on hieman hankala treenata ilman harjoitusvälineitä.

Yläselän lihakset ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä ryhdin ja ylävartalon lihastasapainon kannalta.

Soutu kuminauhalla

 Kierrä kuminauha puun tai lyhytpylvään ympäri. Aseta nauha noin lantion korkeudelle, ota se oikeaan käteen ja aseta vasen jalka eteen. Päästä nyt oikeaa kättä reilusti eteenpäin ja vedä se sitten yläselkää käyttäen taaksepäin. Vartalosi kiertyy samalla aavistuksen. Kun olet treenannut oikean puolen, tee liike sitten toisella kädellä, nyt oikea jalka edessä.

Voit kiertää kuminauhan kaksinkerroin tai treenata jäykemmällä kuminauhalla. Liike onnistuu myös parin kanssa, kuten kuvassa.

Voit tehdä näitä liikkeitä kiertoharjoituksena peräkkäin. Tee jokaista liikettä 15 toista ja huilaa liikkeiden välissä kuntotasostasi riippuen 30-60 sekuntia. Tee 3-4 kierrosta ja lepää tarvittaessa kierrosten välissä 1,5 minuuttia.

Kuvat: Janne Torikka
Kuvien vaatteet: Luhta

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Näin tehostat aineenvaihduntaasi

    Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....
  • Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

    Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...
  • Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?

    Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest