Nuoriso liikkeelle

Monenlaiset yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset ovat vaikuttamassa kansakunnan ja eri ikäluokkien lihomislukuihin. Arkiaktiivisuuden väheneminen sekä työssä, koulussa että vapaa-ajalla on latistanut energiankulutusta samalla kun syömis-, ja juomiskulttuurin muutokset ovat laventaneet vyötärönympäryslukuja. Koulu, tv-, ja tietokone istuttaa nykynuorta paikoillaan, kun ennen koulun jälkeen ryysättiin pihaleikkeihin ja aikuisten työhön avuksi. Meidän oma nuoremme ei siis ole ainoa “laiskimus”, vaan kyse on koko ikäluokan haste.

Toisaalta lasten, nuorten ja aikuistenkin liikunnan harrastaminen on ollut kasvussa ja erilaisia uusia suosikkilajeja on noussut nuorten lajivalikoimaan. 2-4 kertaa viikossa tehty lajiharjoitus ei kuitenkaan vielä riitä nostamaan energiankulutusta sille tasolle, jota vielä 40 vuotta sitten kulutettiin pelkissä kävellen, pyöräillen tai hiihtäen tehdyissä koulumatkoissa. Liikunnan harrastaminen jakaa nuorisoa; paljon harrastavia on enemmän, keskivertaisesti pelailevien porukka on pienentynyt, kun taas todella vähän liikkuvien määrä on lisääntynyt huimasti. Lapsuuden liikuntaharrastukset muuttuvat myös totisemmiksi varhaisnuoruuden kynnyksellä ja harmittavan monista lajeista karsiutuvat vähemmän taitavat. Me vanhemmat voisimme organisoida talkoita “kaikki pelaa”- liikkumisen mahdollistamiseksi myös nuorisolle!

Nuorison arkiaktiivisuuden lisäämiseksi on tehty monenlaisia kampanjoita  ja vaikkapa tietokonepelejä on muutettu fyysisesti pelattaviksi. Vanhempien vaikutusvalta alle kouluikäisten ja vielä kouluikäistenkin lasten liikunta-, ja ravitsemustottumuksiin on suurempi kuin vaikkapa opettajien tai valmentajien. Nuorten tottumuksiin vaikuttaa toki jo enemmän elinympäristö ja kaverit, mutta vanhempien antama malli säteilee edelleen nuorten ajatuksiin ja asenteisiin. Me vanhemmat voisimme jututtaa nuorisoa hyvinvoinnin arjesta ja voimavarataidoista. Voisimme soveltaa Keventäjien oppeja kodin arkeen ja terveyttä edistävien mallin antamiseen myös nuorten hyväksi! Säännöllinen arkirytmi, kasvisten lisääminen, riittävä proteiinin ja kuidun saanti, kotiruoan arvostus, riittävä uni ja rentoutus, säännöllinen liikunta ja myönteiset ajattelutavat sopivat nuorellekin arjen ohjenuoriksi.

Yhteinen kevennysmatka

Keventävä aikuinen voisi aidosti pohtia arjen hyvinvointitaitojen mahdollisuuksia ja hyötyjä yhdessä nuoren kanssa. Millaisia elämän kokonaisuuteen vaikuttavia voimavaroja aikuinen toivoo jatkossakin ylläpitävänsä? Mihin elämän tärkeisiin arvoihin oma hyvinvointi liittyy? Miten hyvinvointitaitojen harjoittelu luo toiveikkuutta ja uskoa selvitä elämän ylä-, ja alamäissä?

Entä miten nuoren tulevaisuuden haaveisiin liittyy fyysinen kunto ja energiataso? Millaisessa kunnossa voimavaroja olisi sopivasti? Niin että pärjäisi vaikkapa armeijassa hyvävoimaisesti, kavereiden kanssa reissuissa tai opiskelujen pääsykokeissa olisi happea aivoissa. Ja millaisilla arkeen sopivilla, pienillä ja hyvää mieltä tuottavilla tavoilla voisi hyvinvointia ylläpitää? Voisiko aikuinen myös kertoa oman kehon arvostamisesta ja omien voimavarojen merkityksestä muillekin kuin itselleen. Säännöllisen terveysliikunnan vaikutuksista voisi kertoilla tunteiden ja ajatusten tuulettajana, rennon olon tuojana ja oman energiatason lataajana.

Laihdutuskuuri ja oman lihavuuden häpeileminen tai sen peitteleminen ei anna parasta kuvaa aikuisen oman kehon kanssa sinuna olemisesta. Laihdutuskuurien yhteinen opettelu ei johdattele nuorta elämänpolulla tasapainoilemiseen, vaan ennemminkin elämää voisi ihmetellä kohtuullisuuden kautta ja jatkuvan hyvinvoinnin polkuna. Erään tutkimuksen mukaan jatkuvasti laihdutuskuurista puhuva äiti välittää tyttärelleen mielikuvaa naisena olemisen vaikeudesta, häpeästä, syyllisyydestä ja ikuisesta tyytymättömyydestä omaan kehoonsa. Elämänoloinen, saliva,itselle sopiva ja iloinen kevennystapa antaisi paremmat eväät antoisalle elämälle.

Mitä yhteistä?

Nuoriso ei lähde liikkeelle pakottamalla, patistamalla tai suostuttelemalla. Pieni kapina ja oman tilan ottaminen kuuluu nuoruuden maininkeihin ja itsenäistymisen vaiheisiin. Voisiko nuoria innostaa liikkeelle mahdollistamalla nuorten porukalle liikkumista ja järjestelmällä säännöllisesti aikuisen ja nuoren yhteisiä liikuntahetkiä yhdessä olon sekä keskustelun merkeissä.

Yhdessä tekeminen voi olla nuoruuspuuskiakin kannatteleva tapa olla yhdessä ja tutustua toisiinsa uudestaan aikuisemmalla tasolla. Liikkumisen kautta voi löytyä aikuisen ja nuoren yhteinen hetki ja läsnäolon tapa. Voisiko aikuisen kanssa tehty kävelylenkki jutututtaa elämästä helpommin kuin keittiön pöydän ääressä tehdyt vakavat keskustelut?

Yhteisen liikkumisen olisi oltava hauskaa, innostavaa ja “kaikki osaavat”- meiningillä. Miten liikkuessa voisimme toisiamme kannustaa oman kehon kanssa seurustelun taitoihin? Kasvun vaihe luo nuorelle epävarmuutta ja omat jäsenet voivat tuntua vieraalta. Aikuinen voisi kertoa omista tuntemuksistaan liikkumisen haasteissa ja huumorinkin avulla voi peilata kokemuksia pyöreän, mehevän tai vanhenevan kehon tuomista muutoksista. Miten uskaltaa, kehdata, kokeilla ja ylittää uuden oppimisen kynnys? Yhdessä aloitettu uusi laji voisi asettaa samalle lähtöviivalle, jossa aikuisenkin inhimillisyys ja aitous uuden opettelun edessä voisi käynnistää elämänfilosofisia keskusteluita. Oppimisen, kokeilemisen intoa voisi myös tarjoilla nuoren ystäväpiirille, sillä aikuisen järjestämät lajikokeilut ja minikurssit eri lajeissa voivat saatella koko kaveriporukan motivoivan liikuntaharrastuksen pariin.

Nuoren kanssa liikkeelle

– Kysele, kuuntele ja arvosta nuoren mielipidettä. Suunnitelkaa liikkuminen yhdessä ja sopikaa yhteiset periaatteet, joilla lajeja valitaan, paikalle saavutaan ja toisia kannustetaan.

– Kysele, miten fyysinen kunto voisi liittyä nuoren tulevaisuuden haaveissa pärjäämiseen ja elämän suuntaviivoihin. Kerro tarinoita ja omia kokemuksia ennemminkuin annat neuvoja.

– Lataudu nuoren kanssa liikkumiseen niin, että jaksat kannustaa ja iloita liikkumisesta

– Ajattele nuoren kanssa liikkumista ennemminkin jutusteluna ja yhdessä olona kuin suorituksena

– Kutsu nuori mukaan Sinulle tärkeisiin liikuntahetkiin ja kerro liikkumiseen liittyvistä kokemuksistasi/ajatuksistasi

– Ota nuori mukaan aikuisporukan liikuntahetkiin tasaveroisena osallistujana

– Jos kisailet nuoren kanssa, pelaa reilusti ja anna arvoa nuoren onnistumisille

– Lähde nuoren kanssa “huolikävelylle”. Kävellessä jutustelu on leppoisaa

– Kutsu nuori viikkokävelylle, jossa huomio voisi suunnata kuulumisten vaihtamiselle, huolien ja ilojen jakamiselle.

– Kutsu nuoren kaverit koolle ja järjestele hauska lajikokeilu esim. lumikenkä- tai melontaretki

– Mieti, onko kaikilla nuorilla taloudellisesti mahdollisuuksia harrastaa eri lajeja. Voitko tukea vähävaraisia nuoria ja järjestää edullisia liikuntakokeiluita?

– Järjestä talkoot nuorten liikuntapaikkojen kunnostamiseksi ja tee hommia yhdessä nuorten kanssa

– Haasta nuori sauvakävelemään ja lähde vastavuoroisesti katsomaan skeittikisoja!

Teksti: Sirpa Arvonen

Todella vähän liikkuvien nuorten määrä on lisääntynyt huimasti
Suomalaisten aikuisten lihominen on pysähtynyt, mutta nuorten lihominen jatkuu, kertovat kansanterveystutkimukset. Liikuntavalmentaja Sirpa pohtii, miten voisimme aikuisina, vanhempina kannustaa nuorisoa hyvinvointitalkoisiin.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest