Vinkkejä aloittajalle – saavuta viiden kilometrin juoksukunto

Tehokas tapa säilyttää treenimotivaatio on ilmoittautua juoksutapahtumaan tai sopia ystävän kanssa päivä, jolloin tavoitematka juostaan. Kun päivämäärä on tiedossa, harjoitukset tulee tehtyä suunnitelman mukaisesti. Aloittelijan kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia ennen lenkkipolulle suuntaamista.

Totuttele juoksuun: Aloittelijan ei kannata sännätä juoksuun heti, vaan totutella juoksuun lyhyissä pätkissä. Ota ensimmäiseksi tavoitteeksesi juosta esimerkiksi kilometri, jonka jälkeen voit lähteä kasvattamaan matkaa vähitellen. Voit myös kokeilla juoksua muutaman minuutin pätkissä kävelylenkin aikana. Aloita juoksulenkkisi kävelyllä, jonka jälkeen lähde juoksuun rauhallisesti. Kunto nousee säännöllisellä harjoittelulla nopeasti, ja pian huomaat saavuttaneesi viiden kilometrin rajapyykin.

Luo harjoitusohjelma: Etsi itsellesi sopiva harjoitusohjelma ja kiinnitä se näkyville jääkaapin oveen. Näkyvillä oleva harjoitusohjelma auttaa sinua pysymään tavoitteessasi, etkä jätä treenejä helposti väliin. Pidä huoli siitä, että annat itsellesi tarpeeksi aikaa totutella juoksemiseen ja säännölliseen harjoitteluun. Juoksukuntoa ei saavuteta hetkessä, sillä keho tarvitsee myös riittävän määrän lepoa. Juoksemaan ei kannata lähteä joka päivä, vaan hyvä palautusväli aloittelijoille on kaksi tai kolme päivää. Vaikka innostuisitkin juoksemisesta, älä unohda myös lihaskuntoharjoittelua ja kehonhuoltoa.

Ruoki motivaatiota: Kun päätät saavuttaa viiden kilometrin tavoitteen, pyydä ystävääsi mukaan. Jakamalla tulokset ja treeniaikataulut toisen kanssa pidät motivaatiota paremmin yllä. Ystävä huomaa myös helposti milloin tarvitset lepoa ja milloin puolestaan kannustusta. Halu luovuttaa tulee usein pään sisältä, eikä johdu ainoastaan kunnon loppumisesta. Kuuntele motivoivaa musiikkia tai etsi tilanteeseen sopiva mietelause, jonka ajatteleminen saa sinut jaksamaan loppuun saakka.

Älä tee liian paljoa liian nopeasti: On hyvin tärkeää, ettet rasita itseäsi liian paljoa heti alussa. Liian kova treenitahti lisää loukkaantumisriskiä, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa pitkäänkin treenitaukoon. Lisää matkan pituutta vähitellen. Hyvä nyrkkisääntö on pidentää juoksumatkaa enintään kymmenellä prosentilla joka viikko. Juoksutavoitteen saavuttamisen avainsana on motivaatio. Pidä siis huoli siitä, ettet romahduta motivaatiotasi heti alkuun liian kovalla harjoittelulla.

Muista oikea vaatetus: Jotta tunnet olosi mukavaksi juoksulenkin aikana, valitse varusteet huolella. Testaa juoksuvarusteet, erityisesti kengät huolella. Kengät tarvitsevat muutaman lenkin alleen, ennen kuin ne muotoutuvat jalkaan. Jos saat jalkoihisi helposti rakkoja ja hiertymiä, käänny ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen avustuksella saat juuri itsellesi sopivat kengät, ja juoksu kulkee mukavammin. Vaatteiden tulisi olla teknisiä, jotka siirtävät hien pois iholta ja ovat mukavia päällä.

Aseta tavoitteita: Kun olet päässyt juoksemisen makuun, valitse itsellesi realistinen tavoite ja pidä se mielessäsi treenien aikana. Jos haluat aloittaa treenirutiinien noudattamisen tai laihtua, tärkeintä ei ole lopullinen aikatavoitteesi vaan se, että pystyt juoksemaan koko matkan. Jos puolestaan haluat juosta mahdollisimman nopean ajan, treenaa sen mukaisesti. Tavoitteet motivoivat parhaiten liikkumaan.

Lähteet:

Popsugar

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest