Nainen, kiinnostaako voimaharjoittelu? Poimi personal trainerin vinkit

Yhä useampi keski-ikäinen nainen haluaa nykyään treenata voimaharjoittelua ja osa myös isojen painojen nostamista. Lähes 60 kuntosalia Suomessa pyörittävän Kuntokeskus Liikun tiloissa miesten kanssa samaa tahtia rautaa nostavat naiset ovat nykyään jo enemmän sääntö kuin poikkeus.

Myös personal trainer ja fysioterapeutti Hanna Karhu on viimeisen vuoden aikana saanut runsaasti uusia naisasiakkaita, jotka haluavat aloittaa voimaharjoittelun.

”Aika usein ensimmäisten kysymysten joukossa on: voiko minusta tulla vahva? Moni haluaisi kehittää voimaa, mutta takaraivossa jäytää epäusko, että pystynkö siihen. Kiinnostusta siis on, mutta ei uskoa itseen”, Karhu summaa.

Voimaharjoittelusta itseluottamusta

Personal trainer ottaa hyvillään vastaan sen, että ennakkoluulot aiheen suhteen ovat selvästi vähentymässä. Hän näkee raudan nostamisella myös muita etuja lihasten kehittämisen lisäksi.

”Kun naiset ovat alkaneet harjoitella voimaa ja suorituskykyä sekä pikkuhiljaa luopua ainaisesta puntarin ja mittanauhan kyttäämisestä, on se muuttanut monen elämän. Voimaharjoittelu on tuonut itsevarmuutta, rohkeutta ja auttanut ymmärtämään, että kaikki ansaitsevat omaa aikaa ja oikeuden tehdä omia juttujaan. Salilta saa itseluottamusta, joka ulottuu muihinkin elämän osa-alueisiin. On uskallettu hakea työtä, johon ei koskaan uskonut pääsevänsä, rohjettu lähteä yksin vaihto-opiskelemaan tai jopa pyytää kiinnostavaa henkilöä treffeille”, Karhu toteaa.

”Ja sitten on tietenkin tämä kansanterveydellinen näkökulma: Eläkeikää nostetaan koko ajan, mutta samaan aikaan väestön fyysinen kunto huononee. Elämä on nykyään niin kevyttä, että kehomme ei kestä sitä. Siksi jokaisen tulisi harjoitella lihasvoimaa, jotta pysyy toimintakykyisenä. Fyysinen kunto auttaa myös koetun stressin kestämisessä”, hän muistuttaa.

5 vinkkiä voimaharjoittelun aloitukseen

Karhu antaa voimaharjoittelun aloittamisesta kiinnostuneille muutaman vinkin, jolla lajin pariin pääsee turvallisesti ja siitä saa kaiken irti.

  1. Älä aliarvioi oikean tekniikan merkitystä: Oikeanlaiset tekniikat liikkeissä ovat tärkein juttu, ja kannattaa ottaa valmentaja opastamaan ainakin alkuun. Tämä on turvallisuustekijä, mutta vaikuttaa myös innostuksen pysymiseen.
  2. Älä aloita liikaa kerralla: Jos haluaa kehittää voimaa ja lihasmassaa, ei voi samaan aikaan aloittaa äärimmäisen tiukkaa painonpudotusruokavaliota. Täytyy uskaltaa syödä, jotta jaksaa treenata.
  3. Älä unohda liikkuvuutta: On vanha käsitys, että jumi on voimaa. Harjoittelemalla vapailla painoilla (esim. tanko ja käsipainot), voimme käyttää koko liikkuvuuttamme hyväksi ja parantaa näin yleisestikin toimintakykyämme.
  4. Älä lannistu, vaan muista toisto: Kuten monessa muussakin, toistot ovat avainasemassa. Esimerkiksi moni on vältellyt kyykkyä vuosia tai jopa vuosikymmeniä sillä se tuntuu vaikealta, tasapaino horjuu tai sattuu polviin. Todellisuudessa kyykyn tekniikan oppii parin tapaamiskerran aikana ja sitten kyse on vain toistoista, toistoista, toistoista.
  5. Älä anna vaivojen estää unelmaa: Paljon kysytään, että voiko treenata salilla, kun on polvi kipeä, välilevypullistuma tai muuta vastaavaa. Kyllä voi. Mikään tuki- ja liikuntaelinvaiva ei parane levolla. Kannattaa kysyä esimerkiksi fysioterapeutilta apua sopivien liikkeiden kanssa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest