Pelkällä liikunnalla et laihdu – näin saat parhaat tulokset

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin ruokavalion viilaamisen ja sauvakävelyn vaikutuksia painoon ja terveysmuuttujiin. Löydös osoitti jälleen kerran, että liikunta kannattaa, vaikka se ei ilman ruokavaliomuutoksia kovin tehokkaasti painoa tiputakkaan.

Jo kuuden viikon sauvakävelytreeni vähensi vapaiden rasvahappojen määrää veressä, laski verensokeri-arvoa ja paransi insuliini-hormonin toimintaa kehossa. Sauvakävelijät treenasivat 34 kertaa viikossa, 3060 minuuttia kerralla. Heidän paino ei merkittävästi tippunut, mikä on tyypillistä maltillisen liikuntaohjelman aloittajalle, koska pelkkä liikunta on heikko laihdutuskeino.

Pieneen painonpudotukseen ilman liikuntaa tähdännyt ryhmä pudotti hieman painoa, mutta terveysmuuttujissa ei tapahtunut parannusta. Merkittävä painonpudotus yleensä parantaa terveysmuuttujia, mutta silti liikunnan lisääminen tehostaa muutoksia entisestään. On esimerkiksi havaittu, että liikunnan ja ruokavalion yhdistävillä painonpudottajilla niin kutsutun hyvän kolesterolin määrä nousee noin kolmen kuukauden kuluessa jopa kaksi kertaa enemmän kuin pelkällä ruokavaliolla painoa pudottavilla.

Painotukset tavoitteen mukaan

Liikunnan roolia painonpudotuksessa kannattaa miettiä sen mukaan, mikä oma painonpudotustavoite on. Jos haluat eroon vain muutamasta lisäkilosta, pelkkä runsas liikunta saattaa auttaa saavuttamaan tavoitteesi 34 kuukauden aikana.

Jos taas tavoitteenasi on pudottaa enemmän kuin 23 kiloa, on ruokavalion rooli ehdottoman ratkaiseva. Runsaahko liikunta pudottaa todennäköisesti juuri tuon 23 kiloa ensimmäisten 34 kuukauden aikana. Sen jälkeen painon putoaminen pysähtyy.

Isommassa painonpudotuksessa ruokavalio on kriittisessä roolissa, sen avulla paino tippuu tuossa 34 kuukauden aikana jopa 35 kertaa enemmän kuin pelkkään treeniin satsaamalla. 

Olipa kyse isosta tai pienestä painonpudotuksesta, liikunta kuitenkin kannattaa ottaa mukaan. Voit saada siitä 2030 prosenttia lisähyödyn kilojen karistamiseen, mutta ennen kaikkea kohennat terveyttäsi ja toimintakykyäsi tehokkaammin kuin pelkää ruokavaliota noudattamalla.

Lähteet:

Mediano ym. 2010. A randomized clinical trial of home-based exercise combined with a slight caloric restriction on obesity prevention among women. Prev Med. 2010 ; 51(3-4): 247–252

Wiklund ym. 2014. Metabolic response to 6-week aerobic exercise training and dieting in previously sedentary overweight and obese pre-menopausal women: A randomized trialJournal of Sport and Health Science.


timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Näin tehostat aineenvaihduntaasi

    Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....
  • Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

    Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...
  • Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?

    Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest