Pelkällä liikunnalla et laihdu – näin saat parhaat tulokset

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin ruokavalion viilaamisen ja sauvakävelyn vaikutuksia painoon ja terveysmuuttujiin. Löydös osoitti jälleen kerran, että liikunta kannattaa, vaikka se ei ilman ruokavaliomuutoksia kovin tehokkaasti painoa tiputakkaan.

Jo kuuden viikon sauvakävelytreeni vähensi vapaiden rasvahappojen määrää veressä, laski verensokeri-arvoa ja paransi insuliini-hormonin toimintaa kehossa. Sauvakävelijät treenasivat 3–4 kertaa viikossa, 30–60 minuuttia kerralla. Heidän paino ei merkittävästi tippunut, mikä on tyypillistä maltillisen liikuntaohjelman aloittajalle, koska pelkkä liikunta on heikko laihdutuskeino.

Pieneen painonpudotukseen ilman liikuntaa tähdännyt ryhmä pudotti hieman painoa, mutta terveysmuuttujissa ei tapahtunut parannusta. Merkittävä painonpudotus yleensä parantaa terveysmuuttujia, mutta silti liikunnan lisääminen tehostaa muutoksia entisestään. On esimerkiksi havaittu, että liikunnan ja ruokavalion yhdistävillä painonpudottajilla niin kutsutun hyvän kolesterolin määrä nousee noin kolmen kuukauden kuluessa jopa kaksi kertaa enemmän kuin pelkällä ruokavaliolla painoa pudottavilla.

Painotukset tavoitteen mukaan

Liikunnan roolia painonpudotuksessa kannattaa miettiä sen mukaan, mikä oma painonpudotustavoite on. Jos haluat eroon vain muutamasta lisäkilosta, pelkkä runsas liikunta saattaa auttaa saavuttamaan tavoitteesi 3–4 kuukauden aikana.

Jos taas tavoitteenasi on pudottaa enemmän kuin 2–3 kiloa, on ruokavalion rooli ehdottoman ratkaiseva. Runsaahko liikunta pudottaa todennäköisesti juuri tuon 2–3 kiloa ensimmäisten 3–4 kuukauden aikana. Sen jälkeen painon putoaminen pysähtyy.

Isommassa painonpudotuksessa ruokavalio on kriittisessä roolissa, sen avulla paino tippuu tuossa 3–4 kuukauden aikana jopa 3–5 kertaa enemmän kuin pelkkään treeniin satsaamalla. 

Olipa kyse isosta tai pienestä painonpudotuksesta, liikunta kuitenkin kannattaa ottaa mukaan. Voit saada siitä 20–30 prosenttia lisähyödyn kilojen karistamiseen, mutta ennen kaikkea kohennat terveyttäsi ja toimintakykyäsi tehokkaammin kuin pelkää ruokavaliota noudattamalla.

Lähteet:

Mediano ym. 2010. A randomized clinical trial of home-based exercise combined with a slight caloric restriction on obesity prevention among women. Prev Med. 2010 ; 51(3-4): 247–252

Wiklund ym. 2014. Metabolic response to 6-week aerobic exercise training and dieting in previously sedentary overweight and obese pre-menopausal women: A randomized trialJournal of Sport and Health Science.


timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Varo tätä ansaa – 90% ihmisistä lisää syömistä kun treenaaminen alkaa

    ”Treenaan paljon syönkin ihan ok terveellisesti, mutta paino ei putoa! Mikä ihme minussa on vikana?!” Kuulostaako tutulta? Näin usein käy, mutta mistä oikein on kyse? Onko aineenvaihduntasi sekaisin? Oletko tuomittu jämähtämään nykyiseen painoosi geeniesi takia?...
  • Kolme hyvää syytä suunnata luontoon liikkumaan!

    Kesä on käsillä ja luonto on kukkeimmillaan ja vihreimmillään. Jo se on hyvä syy harrastaa liikuntaa luonnossa. Mutta luontoliikunnan hyödyt eivät lopu luonnon kauneuteen. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että luontoliikkeellä saat itsellesi paljon muitakin etuja...
  • Kipin kapin kuntosalille – Näin hyödyt lihasvoimaharjoittelusta

    Lihaskuntotreeni on viime vuosina lisännyt huimasti suosiotaan, eikä suotta: sen verran hyödyllistä se on niin terveydelle kuin kehon ulkoiselle olemuksellekin. Voima on myös palkitsevaa – se kehittyy kunto-ominaisuuksista nopeimmin! Hyviä syitä treenata voimaa Lihasmassa pysyy...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest