Pelkällä liikunnalla et laihdu – näin saat parhaat tulokset

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin ruokavalion viilaamisen ja sauvakävelyn vaikutuksia painoon ja terveysmuuttujiin. Löydös osoitti jälleen kerran, että liikunta kannattaa, vaikka se ei ilman ruokavaliomuutoksia kovin tehokkaasti painoa tiputakkaan.

Jo kuuden viikon sauvakävelytreeni vähensi vapaiden rasvahappojen määrää veressä, laski verensokeri-arvoa ja paransi insuliini-hormonin toimintaa kehossa. Sauvakävelijät treenasivat 34 kertaa viikossa, 3060 minuuttia kerralla. Heidän paino ei merkittävästi tippunut, mikä on tyypillistä maltillisen liikuntaohjelman aloittajalle, koska pelkkä liikunta on heikko laihdutuskeino.

Pieneen painonpudotukseen ilman liikuntaa tähdännyt ryhmä pudotti hieman painoa, mutta terveysmuuttujissa ei tapahtunut parannusta. Merkittävä painonpudotus yleensä parantaa terveysmuuttujia, mutta silti liikunnan lisääminen tehostaa muutoksia entisestään. On esimerkiksi havaittu, että liikunnan ja ruokavalion yhdistävillä painonpudottajilla niin kutsutun hyvän kolesterolin määrä nousee noin kolmen kuukauden kuluessa jopa kaksi kertaa enemmän kuin pelkällä ruokavaliolla painoa pudottavilla.

Painotukset tavoitteen mukaan

Liikunnan roolia painonpudotuksessa kannattaa miettiä sen mukaan, mikä oma painonpudotustavoite on. Jos haluat eroon vain muutamasta lisäkilosta, pelkkä runsas liikunta saattaa auttaa saavuttamaan tavoitteesi 34 kuukauden aikana.

Jos taas tavoitteenasi on pudottaa enemmän kuin 23 kiloa, on ruokavalion rooli ehdottoman ratkaiseva. Runsaahko liikunta pudottaa todennäköisesti juuri tuon 23 kiloa ensimmäisten 34 kuukauden aikana. Sen jälkeen painon putoaminen pysähtyy.

Isommassa painonpudotuksessa ruokavalio on kriittisessä roolissa, sen avulla paino tippuu tuossa 34 kuukauden aikana jopa 35 kertaa enemmän kuin pelkkään treeniin satsaamalla. 

Olipa kyse isosta tai pienestä painonpudotuksesta, liikunta kuitenkin kannattaa ottaa mukaan. Voit saada siitä 2030 prosenttia lisähyödyn kilojen karistamiseen, mutta ennen kaikkea kohennat terveyttäsi ja toimintakykyäsi tehokkaammin kuin pelkää ruokavaliota noudattamalla.

Lähteet:

Mediano ym. 2010. A randomized clinical trial of home-based exercise combined with a slight caloric restriction on obesity prevention among women. Prev Med. 2010 ; 51(3-4): 247–252

Wiklund ym. 2014. Metabolic response to 6-week aerobic exercise training and dieting in previously sedentary overweight and obese pre-menopausal women: A randomized trialJournal of Sport and Health Science.


timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...
  • Treenaajien pahimmat virheet – älä sorru näihin!

    Liikuntaharrastuksen ylläpitäminen onnistuu paremmin, kun osaa välttää muutaman tärkeän sudenkuopan. Keventäjien liikunta-asiantuntija Timo Haikarainen listasi virheet, joihin liikunnan aloittaminen useimmiten tyssää. 1. Ilman suunnitelmaa aloittaminen Jos treeni aloitetaan ilman suunnitelmallisuutta, vastaa se tilannetta, jossa turisti...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest