Hyvä määrä liikuntaa pitää sisällään niin kevyttä kuin rasittavaakin liikuntaa, sekä voimaharjoittelua. Kevyeen aerobiseen liikuntaa kuuluvat esimerkiksi uinti, kävely tai nurmikon leikkuu. Rasittavaa liikuntaa ovat puolestaan nopeatempoiset lajit, kuten juoksu tai tennis.
Omaa kehoa kannattaa kuunnella, sillä on yksilöllistä millainen liikuntamäärä sopii itselle parhaiten. UKK-instituutin terveysliikuntasuosituksien mukaan sopiva liikuntamäärä viikossa pitää sisällään 2,5 tuntia kohtalaista tai 1,15 tuntia rasittavaa liikuntaa yhdistettynä kahteen viikoittaiseen voimaharjoittelu kertaan.
Terveysongelmat vaivaavat liikaa liikkuvaa
Liian intensiivinen tai liian usein tapahtuva liikunta johtaa niin sanottuun ylikuntoon. Jatkuvasti liikkuvan keho ei ehdi palautua rasituksesta, jolloin lopputuloksena ovat erityyppiset terveysongelmat, joiden korjaamiseen voi kulua pitkäkin aika. Ylikunto ei ole ainoastaan urheilijoiden ongelma, vaan siihen voivat sortua aivan tavallisetkin liikkujat, jotka aloittavat liikunnan harrastamisen liian kovalla tahdilla.
Joillekin ihmisille liiallinen liikunta voi johtaa lisäksi mielialan muutoksiin, varsinkin jos liikunnan lisäksi elämässä on käynnissä muita kuormittavia tekijöitä, kuten työkiireitä. Pakkomielteinen liikunta voi häiritä lisäksi keskittymistä, kun mielessä pyörivät vain treenikerrat. Kiinnitä huomiota liikuntarutiineihisi jos liikunta häiritsee sosiaalista elämääsi tai työtäsi, tai tunnet jatkuvasti syyllisyyttä siitä, että et ehdi liikkumaan tarpeeksi.
Nämä merkit voivat kertoa siitä, että liikut liikaa:
Unen puute
Ruokahaluttomuus
Keskittymis- ja päätöksenteon vaikeudet
Lihasväsymys
Korkea leposyke
Uupumus
Ärtymys
Tasapainoa uusilla liikuntarutiineilla
Jos kärsit pakkomielteisen liikunnan oireista, hyvä apu on antaa itselle muutama kunnon lepopäivä, jonka aikana keho ehtii palautua rasituksesta. Vaikka liikunnan keventäminen tuntuisi vaikealta, paina mieleesi että liiallisen liikunnan jatkaminen voi aiheuttaa pidempiaikaisia vammoja. Lepopäivien aikana voit korjata liikuntatottumuksesi terveelliselle tasolle. Jos omat tiedot tuntuvat riittämättömiltä, kysy rohkeasti apua ammattilaiselta.
Hyvä alku terveelliseen elämään on vaihtaa treenirutiineja ja harventaa treenikertoja. Ota osaa eri jumppatunnille kuin normaalisti tai mene uimaan juoksulenkin sijaan. Vaihda osa liikuntalajeista kehohuoltoon, kuten venyttelyyn. Näin liikuntatottumukset eivät muutu radikaalisti, mutta elimistö ja mieli saavat toisenlaista liikuntaa ja hyvinvointia.
Lähde: healthline.com, UKK Instituutti