Tehosta vastustuskykyäsi: Treeni vähentää ylähengitysteiden infektioita

Flunssa iskee ajoittain useimpiin meistä. Ikääntymisen, unenpuutteen, heikon ravitsemuksen ja korkean stressitason arvellaan vaikuttavan infektioriskiin. Näyttää siltä, että myös fyysisellä kunnolla ja liikunta-aktiivisuudella on vaikutusta siihen, iskeekö flunssa. Tutkijat vertailivat alle kerran viikossa treenaavia, 1-4 kertaa harjoittelevia ja viisi kertaa viikossa treenaavia. Erittäin vähän liikkuvilla oli kolmen kuukauden aikana keskimäärin 8,6 sairauspäivää. 1-4 kertaa viikossa liikkuvat sairastivat vain 5,5 päivää ja yli 5 kertaa viikossa treenaavat 4,9 päivää.

Maltillinenkin kuntoilu siis näyttää vähentävän huomattavasti köhässä vietettyjä päiviä ja tiivis treenaaminen näyttää lähes puolittavan sairauspäivät. Tässä tutkimuksessa myös infektioiden oireet olivat paljon liikkuvilla lievempiä kuin treenaamattomilla.

Saattaa olla, että liikunta vähentää kaikkein tehokkaimmin köhiä ikääntyneillä ja ihmisillä, jotka ovat kovin stressaantuneita. Eräässä tutkimuksessa harjoittelu vähensi infektioita matalan stressitason omaavilla 18 prosenttia mutta kovasta stressistä kärsivillä jopa 42 prosenttia.

Miksi liikunta toimii?

Liikunta lisää vastustuskykyä tehostavien valkosolujen määrää ja vaikuttaa pöpöt loitolla pitäviin immuunitekijöihin. Keskiraskas treeni näyttää parantavan vastustuskykyä parhaiten. Ihmisillä, jotka kävelevät reippaasti noin 40 minuuttia päivittäin, on jopa puolet vähemmän flunssaa ja kurkkukipuja kuin sohvaperunoilla.

Liika harjoittelu tai liian rankat yksittäiset treenit saattavat heikentää vastustuskykyä. Äärimmäisen kovan harjoituksen, kuten maratonin, jälkeen vastustuskykyyn tulee kuoppa, jolloin elimistö on alttiimpi viruksille. Yliharjoittelutilan partaalla pyörivä rankka treeni heikentää sekin immuniteettia. Jos tähän vielä yhdistetään stressi ja huonolaatuinen ruoka, lisääntyy ylähengitystieinfektioiden riski edelleen. Nämä muutokset johtuvat ainakin osittain stressihormonien vaikutuksista immuunijärjestelmään. Treenimäärät kannattaa siis pitää liikuntaohjelman suositusten mukaisena ja välttää samalla kituuttamista turhan alhaisilla kaloreilla.

Keventäjän hyvät ruokatottumukset tuovat lisätehoa

Runsaan hedelmien syömisen on todettu myös vähentävän ylähengitysteiden infektioriskiä. Hedelmät ja marjat ovat mainiota, ravitsevaa, maukasta sekä vähän energiaa sisältävää ruokaa keventäjille. Edellä mainitussa tutkimuksessa yhden hedelmän tai vähemmän päivässä syövillä sairauspäiviä oli 6,5, mutta yli 3 hedelmää tai enemmän päivässä syövillä sairauspäivät tippuivat 4,7 päivään.

Lähteet: Neiman ym. 2011. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fi t and active adults. Br J Sports Med ;45:987–992
Walsh, NP ym. 2011. Position statement. Part two: Maintaining immune health. Exercise immunologu review. 2011;17:64-103.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Erilaista vesiliikuntaa – hyppelytreeni vedessä

    Uinti, vesijuoksu ja allasjumppa ovat vesiliikunnan tunnetuimmat muodot. Vedessä voi kuitenkin tehdä myös jalkojen voimaa ja räjähtävyyttä kehittävää harjoittelua. Hyppyharjoittelu vedessä paitsi kuluttaa kaloreita, myös lisää jalkojen voimaa ja räjähtävyyttä. Näin myös kuivalla maalla tehdyistä...
  • Treeni ei kulje? Tässä 5 yleisintä syytä ja kuinka korjaat ne!

    Tökkiikö harjoittelu? Tuntuuko siltä, että kunto ei meinaa nousta? Nyt avaan 20 vuoden valmennuskokemuksen ja liikuntatieteen avulla yleisimmät 5 syytä treenitasanteeseen ja kuinka rikot tasanteen! 1. Riittävän haastavan treeniärsykkeen puute Kehomme on todella luova laiskuri....
  • Set point -teoria: nouseeko painosi väistämättä takaisin lähtötilanteeseen?

    Olet todennäköisesti kuullut set point-teoriasta, joko suoraan tai epäsuorasti. Suorassa kommentissa aiheesta puhutaan yleensä jotain kuinkin näin: ”Meillä kaikilla on yksilöllisesti set point eli määrätty paino, johon palaamme aina väistämättä”. Jos olet kuullut teoriasta epäsuorasti,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest