Ahdin kevyet antimet

Kalassa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia, mikä pitää kylläisenä ja auttaa siten  pitämään painon kurissa. Tämän lisäksi kala sisältää runsaasti D-vitamiinia. Kalan säännöllinen käyttö on varma keino turvata useiden muidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.

Kalan rasva on hyvää rasvaa

Eri kalalajien rasvapitoisuus vaihtelee 0,5 – 24% välillä. Vähärasvaiset kalat, kuten turska, seiti ja tonnikala ovat keventäjälle luontevia valintoja. Vielä vähärasvaisempia ovat hauki, ahven ja kampela. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rasvaisempien kalojen, kuten lohen, kirjolohen, taimenen, sillin ja makrillin rasva pehmeää, hyvää rasvaa, jota keventäjäkin tarvitsee ruokavalioonsa. Kalan rasvassa  on runsaasti monityydyttymättömiä Omega 3 -rasvahappoja, jotka ovat erityisen tärkeitä muun muassa aivojen ja keskushermoston kehitykselle. Suositeltavaa on syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa, vähärasvaisia ja rasvaisia kalalajeja vaihdellen.

Kala kypsyy nopeasti

Kala sopii sekä arki- että juhlaruokien pääraaka-aineeksi sekä niin herkuttelijan kuin laihduttajankin pöytään. Kalaruuat kypsyvät nopeasti ja matalissa lämpötiloissa, sillä kalan valkuaisaineet hyytyvät jo noin 60 asteen lämpötilassa. Kalaruokien kypsennykseen 180- 200 astetta on sopiva uunin lämpötila. Kalaa on varottava kypsentämästä liian kuumassa, jotta se säilyttäisi maukkautensa ja mehevyytensä.

Ihanteellisia kalan kypsennystapoja ovat höyrytys ja uunikypsennys – kalan keveyttä ei kannata pilata ehdoin tahdoin runsasta rasvaa vaativilla kypsennysmenetelmillä. Jos kalan haluaa paistaa pannulla, sen voi tehdä halutessaan myös ilman öljyä. Sirottele silloin hieman hienoa suolaa kuumalle pannulle, jotta kala ei tartu pannuun kiinni. Muista, että kala jatkaa vielä kypsymistä kuumana, vaikka pannu olisi siirretty jo pois liedeltä. Jätä kala mieluummin aavistuksen raa’aksi, sen sijaan, että kypsentäisit sen aivan loppuun asti.

Mausta maailman tapaan

Myös kalan maku on ”kevyt”, joten sitäkään ei kannata turmella ylimaustamalla kalaa. Perinteinen hyvä, vahva, mutta kevyt liemi keittyy uunikalan päälle sipulista, purjosta, porkkanasta, suolasta ja (valko-)pippurista. Merisuola maistuu kalan perusmausteena pehmeämmältä kuin jodisuola.

Toki perinteisiä kalaruokia voi piristää makumatkaamalla maailman ympäri. Lohiseljanka on tomaattipohjainen, sitruunainen kalakeitto, jota maustavat muun muassa mustat oliivit ja suolakurkut. Smetanan sijaan keventäjä valitsee keiton silmäksi esimerkiksi turkkilaista jogurttia. Itämainen kalakeitto maustuu puolestaan kookoksella, thai-basilikalla tai korianterilla. Kalakeiton perinnejuurekset voi korvata esimerkiksi bataatilla ja kidneypavuilla.

Kokeile seuraavia Keventäjien kalaherkkuja:

  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest