Kalassa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia, mikä pitää kylläisenä ja auttaa siten pitämään painon kurissa. Tämän lisäksi kala sisältää runsaasti D-vitamiinia. Kalan säännöllinen käyttö on varma keino turvata useiden muidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.
Kalan rasva on hyvää rasvaa
Eri kalalajien rasvapitoisuus vaihtelee 0,5 – 24% välillä. Vähärasvaiset kalat, kuten turska, seiti ja tonnikala ovat keventäjälle luontevia valintoja. Vielä vähärasvaisempia ovat hauki, ahven ja kampela. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rasvaisempien kalojen, kuten lohen, kirjolohen, taimenen, sillin ja makrillin rasva pehmeää, hyvää rasvaa, jota keventäjäkin tarvitsee ruokavalioonsa. Kalan rasvassa on runsaasti monityydyttymättömiä Omega 3 -rasvahappoja, jotka ovat erityisen tärkeitä muun muassa aivojen ja keskushermoston kehitykselle. Suositeltavaa on syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa, vähärasvaisia ja rasvaisia kalalajeja vaihdellen.
Kala kypsyy nopeasti
Kala sopii sekä arki- että juhlaruokien pääraaka-aineeksi sekä niin herkuttelijan kuin laihduttajankin pöytään. Kalaruuat kypsyvät nopeasti ja matalissa lämpötiloissa, sillä kalan valkuaisaineet hyytyvät jo noin 60 asteen lämpötilassa. Kalaruokien kypsennykseen 180- 200 astetta on sopiva uunin lämpötila. Kalaa on varottava kypsentämästä liian kuumassa, jotta se säilyttäisi maukkautensa ja mehevyytensä.
Ihanteellisia kalan kypsennystapoja ovat höyrytys ja uunikypsennys – kalan keveyttä ei kannata pilata ehdoin tahdoin runsasta rasvaa vaativilla kypsennysmenetelmillä. Jos kalan haluaa paistaa pannulla, sen voi tehdä halutessaan myös ilman öljyä. Sirottele silloin hieman hienoa suolaa kuumalle pannulle, jotta kala ei tartu pannuun kiinni. Muista, että kala jatkaa vielä kypsymistä kuumana, vaikka pannu olisi siirretty jo pois liedeltä. Jätä kala mieluummin aavistuksen raa’aksi, sen sijaan, että kypsentäisit sen aivan loppuun asti.
Mausta maailman tapaan
Myös kalan maku on ”kevyt”, joten sitäkään ei kannata turmella ylimaustamalla kalaa. Perinteinen hyvä, vahva, mutta kevyt liemi keittyy uunikalan päälle sipulista, purjosta, porkkanasta, suolasta ja (valko-)pippurista. Merisuola maistuu kalan perusmausteena pehmeämmältä kuin jodisuola.
Toki perinteisiä kalaruokia voi piristää makumatkaamalla maailman ympäri. Lohiseljanka on tomaattipohjainen, sitruunainen kalakeitto, jota maustavat muun muassa mustat oliivit ja suolakurkut. Smetanan sijaan keventäjä valitsee keiton silmäksi esimerkiksi turkkilaista jogurttia. Itämainen kalakeitto maustuu puolestaan kookoksella, thai-basilikalla tai korianterilla. Kalakeiton perinnejuurekset voi korvata esimerkiksi bataatilla ja kidneypavuilla.
Kokeile seuraavia Keventäjien kalaherkkuja:
- Höyrytetyt salaatinlehteen käärityt kalarullat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Anjoviskala 🔒 Keventäjien jäsenille
- Italialainen uunikala 🔒 Keventäjien jäsenille
- Omenainen silakkavuoka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Haukipihvit ja yrttikermaa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Artisokalla ja fetalla täytetyt kuharullat (ateria) 🔒 Keventäjien jäsenille
- Juuresvokki ja paistettu siikafilee 🔒 Keventäjien jäsenille
- Paistettua kampelaa ja pinaattimuhennosta 🔒 Keventäjien jäsenille
- Ahvenet alla romana 🔒 Keventäjien jäsenille
- Näkkärimurulla kuorrutetut kirjolohiperhoset 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mausteinen kalapullakeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Savulohi-bataattikeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Thaimaalainen tonnikalasalaatti 🔒 Keventäjien jäsenille
- Silli a´la Keventäjät 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...