Eväät epäterveellisempiä kuin koululounas

Johtava tutkija Jeanne Goldberg Tuft-yliopistosta kertoo, että lounaat ja välipalat koostuivat pääasiassa erilaisista valmiiksi pakatuista tuotteista.

– Aiempien tutkimusten mukaan eväitä syövät lapset nauttivat vähemmän kasviksia ja hedelmiä, vähemmän kuitua ja enemmän kokonaisenergiaa kuin kansalliseen koululounasohjelmaan osallistuvat lapset, Goldberg sanoo.

Pääruoka puuttui monelta

Neljäsosa lounaista ei sisältänyt lainkaan varsinaista pääruokaa, kuten täytettyä voileipää tai tähderuoka-annosta. Sen sijaan lasten lounasrasioissa oli valikoima välipalatuotteita ja jälkiruokia. Vain viidesosa sisälsi kourallisen kasviksia, joita tulisi syödä viisi päivässä.

Yli neljäkymmentä prosenttia alakoulujen oppilaista tuo Yhdysvalloissa eväät kouluun. Maassa ei ole Suomen kaltaista maksuttoman, lämpimän kouluaterian kulttuuria.

Kaksi kolmesta eväsrasiasta sisälsi voileivän, 40 prosenttia välipalatuotteita, kolmannes hedelmän ja yli neljäsosa jälkiruokatuotteen ja sokeroituja juomia.  Tutkimuksessa valokuvattiin yhden päivän lounas- ja välipalaruuat 12 koulussa, yhteensä 626 ateriaa.   

Maku ja ryhmäpaine

Vanhempien haaste on tarjota lapsille eväät, jotka ovat ravinteikkaita, sopivat perheen kukkarolle, sujuvia syödä lyhyen ruokatunnin aikana ja jotka lapset myös malttavat ja kehtaavat syödä kouluruokalassa. Eväskulttuuriin ja ravitsemukseen liittyviä blogeja löytyykin maasta runsaasti.

Lounasrasian tyhjenemiseen vaikuttavat niin muiden lasten saamat eväät kuin omat mieltymyksetkin. Vanhempien mukaan lapset toivovat samoja höttöruokia kuin muutkin koulutoverit. Suolakeksit ja makeat vaihtoehdot syödään koulupäivän aikana, tuoreet mansikat kulkeutuvat koskemattomina takaisin kotiin.

Edes jotain terveellistä

Ravitsemusasiantuntija Dina Rose totesi tutkimuksesta Boston Globe -lehdelle, että suosittu kompromissi ravitsevien eväiden kokoamiseen on ”edes”. Kaakao sisältää ”edes kalsiumia”, kananugetit sisältävät ”edes proteiinia”. Myönnytysten yhteisvaikutus on Rosen mukaan se, että lapset oppivat päinvastaisia ruokatottumuksia kuin vanhemmat oikeasti toivovat.

– Tyhmennetty ruokavalio totuttaa lapset syömään prosessoitua ruokaa tuoreen ja terveellisen sijaan, Rose sanoi Boston Globelle.

Välipalavalinnat olivat lounasta epäterveellisempiä. Välipaloista vain neljä prosenttia täytti kaksi neljästä välipalasuosituksen mittarista. 35 prosenttia sisälsi jälkiruokia ja toinen 35 prosenttia sokeroituja juomia. Vain joka kolmas lapsi nautti välipalaksi hedelmää, joka kymmenes maitotuotetta ja kolme prosenttia kasviksia.

Lähes puolet koululaisista toi välipalaa kotoaan, joten luokissa nautituilla välipaloilla on merkittävä vaikutus lasten sokerin saantiin, tutkijat summasivat. Tutkimus julkaistiin Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics -tiedelehdessä. 

Lähde: Ruokatieto

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest