Siivoa laatikot ja kaapit ja ota syrjään kaikki sellaiset työkalut, joita et muista käyttäneesi kuukausiin tai vuosiin. Kerää ne sekä kausityövälineet kuten joulupiparimuotit tms. erilliseen laatikkoon ja säilytä muualla. Pane kiertoon ne, joita et ole tarvinnut tai kaivannut vuoden aikana. Järjestä lempityökalusi siihen laatikkoon ja kaappiin, josta ne on aina helppo ottaa esille.
Älä osta halpoja, ohutpohjaisia kertakäyttöpannuja ja kattiloita tai heikkolaatuisia veitsiä. Niiden kanssa kokatessa tulee vain vihaiseksi ja esim. ohutpohjainen pannu ei kestä montaakaan kuumennuskertaa, kun pohja on jo aivan kupruilla.
Eniten käyttämäni lempityökalut:
1) kokkiveitsi, jonka pidän aina terävänä
2) lyhytteräinen juuresveitsi
3) hyvä perunankuorimaveitsi (käytän liikkuvateräistä, toisten käteen sopii paremmin kiinteäteräinen)
4) puolen litran, ½ ja 1 dl:n mitta-astioita ja 1 rkl:n ja 1 tl:n mittalusikoita
5) paksupohjainen pinnoitettu paistokasari
6) 1½ l:n kasari
7) paksupohjainen 3,5 l:n kattila
8) teräksinen taitettavareunainen höyrytysritilä
9) paksupohjainen pinnoitettu paistinpannu
10) puinen iso tukeva leikkuulauta
11) kartiomallinen raastinrauta
12) Börnerin vihannesleikkuri
13) digitaalinen keittiövaaka
Vaaka on kaikille keventäjille suositeltava ostos
Vaaka on välttämätön, kun kokeilen ja punnitsen Keventäjien reseptit. Digitaalisen keittiövaaan käytössä hyviksi havaitsemiani asioita: Punnitse eniten käyttämäsi valmistusastiat, paistokasari, pannu, muutama kattila tai kasari, pari kolme lasi- tai muovikulhoa ja pari uunivuokaa ja kirjoita niiden painot muistiin. Silloin on helppo laskea sisällön määrä astiasta, eikä astiaa tarvitse punnita (unohtuu helposti!) ja taarata (nollaus) joka kerta.
Digitaalisten keittiövaakojen maximi punnitusmäärä on 5 kg joten esim. 4 l:n kattilaa, joka on täynnä keittoa, ei kannata nostaa vaaan päälle. Se hajoaa! Itselleni kävi niin, kun punnitsin kirjolohi-kasvispiirakkaa uunipellin kanssa. Isot määrät voit punnita henkilövaaalla. Vaaan lasipinta ei kestä kuumaa kattilaa, paistokasaria tai pannua. Painon lukeminen ei myöskään onnistu digitaalisella keittiövaaalla, jos astia on suuri.
Itse käytän ”nostavana” astiana tukevaa pientä tasapohjaista muoviastiaa nurin päin käännettynä ja pannulapulla peitettynä, jos astia on kuuma. Sen jälkeen nollaus (taaraus) ja kulho, kattila tms. päälle ja grammamäärän pystyy lukemaan helposti.
Käytätkö oikeita mittalusikoita vai tavallista ruoka- tai pikkulusikkaa mittana?
Lusikoiden vetoisuuksissa on eroja. Eniten virheitä tulee, kun käytät mitä tahansa ruoka- tai tee/kahvilusikkaa. Pikkulusikoiden (tee- ja kahvilusikat) tilavuudet vaihtelevat 3-5 ml:n välillä ja ruokalusikan 13-17 ml:n välillä. Suosittelen mittalusikkasarjan hankkimista. Hyvissä sarjoissa on mukana myös ½ ja ¼ mittoja.
Muistin tarkennukseksi:
1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml, 1 maustemitta = 1 ml, 7 rkl = noin 1 dl.
Keventäjien reseptien juuresten, vihannesten, hedelmien jne. ilmoitettu kalorimäärä on aina syötävä osuus, ellei toisin mainita. Esim. sitrushedelmistä, banaanista ja muutamasta muusta hedelmästä hausta löytyy sekä kuorittu että kuorellinen arvo.
Kokkaamisen iloa!