Miksi pömppömaha ei pienene? Asiantuntijat vastaavat

Keventäjä kysyy

Hei! Olen pudottanut Keventäjissä jo useita kiloja, mutta huolestunut hieman, kun vyötärö ei kapene lainkaan samaa tahtia kuin painoni on laskenut. Olen tyttäreni kanssa saman pituinen ja painoinen, mutta vyötärönympärykseni on 12 cm hänen vyötäröään paksumpi. Miten omppumallinen pääsee vyötärön osalta tiimalasimallisen lukuihin?

Lääkäri Kirsi Pietiläinen vastaa

Hei, sinulla on jo oikein hyvä aloitus kevennykselle, koska painosi on pudonnut jo merkittävästi. Vaikka vyötärö ei olekaan kaventunut, olet jo nykyisellä pudotuksella (mikäli se on pysyvä) saavuttanut merkittävää terveyshyötyä. Jotta painonpudotus pysyy, on todennäköistä, että elämäntapa on hyvä muuttaa loppuiäksi.

Oletkohan aina ollut vartalon muodoltasi sellainen, että vyötärö ei ole erityisen korostunut? Tämä on osittain geneettistä. Kehon muoto on suurimmaksi osaksi perimän säätelemää. Voi siis olla, että tyttäresi on saanut hoikempaa vyötäröä suosivammat geenit kuin sinä. Lisäksi teillä on luonnollisesti ikäeroa joten on oletettavaakin että tyttäresi uuma on kapeampi.

Vyötärön etsimisessä tehokas ja pitkäjänteinen, kuukausien sinnikäs työ vatsan seudun pinnallisten ja syvien, sekä selän syvien lihasten kiinteyttäminen voi tuoda oman apunsa. Vyötärö kapenee suhteessa eniten liikunnalla. Liikunta polttaa vatsaontelon sisältä rasvaa ja vatsalihasliikkeet tiivistävät ehkä löysällä olevia vatsalihaksia, eli voisit ehkä lisätä vielä päivittäistä liikuntaasi. Aerobinen liikunta eli kävely, hölkkä, pyöräily ovat parhaita. Lisäksi voit tehdä keskivartalo- ja vatsalihasten treeniä: syvien vatsalihasten ja selkälihasten treenaaminen on hyödyksi, koska ne suoristavat ryhtiä.

Paljon työtä ja paljon aikaa se joka tapauksessa vie, mutta emme lannistu emmekä harmistu, vaikka täydellistä ampiaisvyötäröä ei löytyisikään. On myös kiva kuulla, että olet muuten terve. Pelkkä painonlaskukin on hyödyksi eikä sitä tarvitse tulla paljoakaan, kun vatsaontelon sisältä on jo lähtenyt hiukan rasvaa. Vaikka se näy senttimetreissä, terveyshyöty on silti saavutettu. Tuo painonpudotus on tosi hieno suoritus, joten nauti siitä, itsestäsi ja onnistumisestasi!

Liikuntavalmentaja Timo Haikarainen vastaa

Hei! Vyötärön kaventamiseen puree parhaiten monipuolinen ja vaihteleva liikunta. Ihan pelkällä liikunnalla on kuitenkin erittäin vaikea tiputtaa kymmeniä senttejä, eli jos pudotettavaa painoa on paljon, kannattaa päähuomio siirtää ruokavalioon. Pelkkä treeni pudottaa tutkitusti painoa vain 2-3 kg ensimmäisten 3-4 kuukauden aikana. Satsaa siis ensimmäiseksi siihen, että ruokavaliosi on kunnossa ja vastaa saamiasi energiamääräsuosituksia. Itse asiassa kaikki liikuntamuodot ovat ilman ruokavaliota suurin piirtein ”yhtä huonoja” rasvanpolttajia.

Ruuat siis ensin kuntoon! Sen jälkeen monipuolinen liikunta on aivan ehdoton juttu, jotta a) pudottamasi paino lähtee rasvasta eikä lihaksia katoa ja b) edistät todella monipuolisesti kuntoasi ja terveyttäsi liikunnalla ja c) tehostat sillä painonpudotusta jopa noin 20 – 30 %.

Suosittelen, että teet 2 – 3 päivänä viikossa matalatehoista kestävyystreeniä, joka parantaa peruskestävyyttäsi ja auttaa polttamaan rasvaa treenin aikana. Sen lisäksi voit tehdä 1 – 2 vauhtiliikuntatreeniä, jossa syke nousee reippaammin. Tällainen treeni auttaa polttamaan rasvaa treenin jälkeen. Myös lihaskuntoa on hyvä treenata 1 – 2 kertaa viikossa treenaamalla koko keho läpi 6-10 liikkeellä, tehden 1 – 3 sarjaa ja 8 – 12 toistoa haastavilla painoilla, 1,5 min sarjojen välissä leväten. Ne treenit auttavat sinua säästämään aineenvaihduntaa tehostavaa lihasmassaa ja auttavat niin ikään rasvanpoltossa treenin ulkopuolella, siis lepotilassa.

Nosta liikuntamääräsi tälle tasolle pikkuhiljaa: heti ei siis tarvitse ahnehtia kaikkea! Mieti liikuntaa myös vahvasti sen kautta, mikä tuntuu sinusta miellyttävältä. Tämä on tärkeää, sillä eri liikuntalajien rasvanpolttoedut toisiinsa nähden ovat loppujen lopuksi melko pieniä.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest