Keventäjän kesä – Näin selviät loman yli lihomatta

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Erityisesti kesällä Keventäjän kannattaa miettiä, mitkä asiat sopivat sujuvasti arkeen ja asettaa kesän kevennystavoitteet maltillisesti: kohtuus on Keventäjän kaveri. Tässä muutama vinkki, joiden avulla kesän jälkeen ei vyö kiristä – ainakaan niin paljon.

1. Pyri pitämään lomallakin hyvä ateriarytmi, syö noin 3-4 tunnin välein ruokaa tai nauti pieni välipala. Kesällä on helppo tehdä lounaaksi ruokaisa salaatti, välipalaksi sopivat loistavasti kauden marjat ja vaikka perinteinen kesäruoka viili. Vaikka moni ehkä kaipaa lomalla suunnitelmattomuutta, kannattaa ruokarytmiä kuitenkin hiukan miettiä ja kantaa mukana vaikkapa hyviä välipaloja.

2. Kesällä kotimainen kasviskausi on parhaimmillaan. Nauti hyvällä mielellä vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Torit oikein houkuttavat syömään tuoreita kasviksia. Herkuttele salaateilla, smoothieilla, kylmiä kasviskeitoilla tai vaikkapa kasviksilla ihan sellaisenaan. Mansikat ja muut marjat taipuvat sellaisenaan välipalaksi, mutta ovat ihania myös maustamattoman jogurtin tai rahkan kanssa. Grillauksessa kasvikset keventävät mukavasti ateriaa, reseptivinkkejä löydät Keventäjien sivuilta.

3. Helteellä tarvitaan nestettä, mieluiten vettä tai kivennäisvettä. Jos makua kaipaat, niin maustetut kivennäisvedet ovat yllättävän hyvä vaihtoehto limuille. Kannattaa kokeilla. Alkoholin kanssa kohtuus on kunniassa. Kannattaa myös muistaa, että alkoholi poistaa nestettä (huonolla tavalla) ja terassilla on syytä tankata välillä myös vettä!

4. Kesällä liikkuminen kannattaa siirtää ulkotiloihin. Oletko kokeillut järvivesijuoksua? Mökkijooga on myös todella hauskaa. Retket kävellen, pyöräillen tai vaikka meloen on mukavaa puuhaa, johon voi osallistua koko perhe tai ystäväporukka. Tärkeintä liikkumissa on ilo, joskus se ilo tulee vaikka puhtaista matoista, joiden peseminen on todellista hikiliikuntaa.

5. Joskus vähäinen uni ja liika stressi ovat painonhallinnan esteenä. Silloin onkin viisasta lomalla ottaa rennosti ja ladata akkuja oikein kunnolla. Saattaa olla, että vaakaluku pienenee ihan itsestään, kun keho ja mieli rentoutuu. Mökillä laiturin nokassa voi tehdä läsnäoloharjoituksia ja harjoittaa mielentaitoja. Talven työkiireessä voi sitten palata mielikuvissa leppoisiin mökkimaisemiin ja näin saada rennon kesäfiiliksen arkeen.

, Keventäjien ravitsemusterapeutti

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

  • Koko perheen kevennys

    Julkisuudessa puhutaan paljon siitä, miten hoikkuutta ja lihaksisuutta ihannoidaan ja toisaalta myös lasten, nuorten sekä aikuisten lisääntyneestä lihavuudesta. Tutkimukset osoittavat, että lasten ja nuorten ylipaino on yleistynyt viimeisen 20 vuoden aikana. On myös havaittu, että...
  • Puoli kiloa päivässä

    Tuttu mainoslause kertoo selkeästi ja yksinkertaisesti, että kasviksia (vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja) tulisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Me Keventäjissä suosittelemme kasvisten määräksi 600 grammaa, sillä iso kasviksien osuus ruokavaliossa on tärkeimpiä painonhallintaan vaikuttavia...
  • Hyvinvointisuunnitelma koko vuodelle

    Vuodenvaihteessa kuntosalit, uimahallit ja jumpparyhmät alkavat täyttyä tupaten täyteen. Uuden vuoden alkaessa monella on mielessä kunnon kohottaminen, terveellisemmät elämäntavat ja painonpudottaminen. Tee alkavalle vuodelle hyvinvointisuunnitelma tukemaan elämänmuutostasi! Vaikka varsinaisia uudenvuodenlupauksia ei tehtäisikään, monella on muistissa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest