Ruoka ole koskaan ilmaista, joten oma ja/tai perheen ruokahuolto kannattaa suunnitella huolellisesti. Ruokalistat kannattaa tehdä vähintään viikoksi kerrallaan. Muista myös seuraavat vinkit, kun haluat säästää ruokamenoissa:
1. Vertaile hintoja
Muista kuitenkin, että edullisemman kilohinnan etu menee hukkaan, jos ruokaa päätyy roskiin. Keventäjän ei myöskään kannata ehdoin tahdoin ostaa isompia pakkauksia pelkän hinnan vuoksi, sillä yksinkertaista matematiikkaa on, että jos ostat ison pussin, syöt siitä enemmän kuin tavallisen kokoisesta.
2. Älä osta ohi listan
Parin euron heräteostos kolme kertaa viikossa tekee vuodessa yli 300 euroa. Keventäjän kannalta heräteostokset ovat hankalia myös siitä syystä, että ne ovat usein suklaapatukoita ym. epäterveellisiä valintoja.
3. Syö sesongin mukaan
Kevyt ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ne ovat itse asiassa edullisia raaka-aineita oikeana sesonkina. Juurekset ja kaalit sopivat ympäri vuoden litteimmällekin lompakolle.
4. Kokkaa itse
Suunnitelmallinen ruuanvalmistus säästää rahaa tuntuvasti. Tämän lisäksi keventäjän on helpompi vaikuttaa ruuan ravintoarvoihin. Erityisesti kotona leipominen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin valmiiden leivonnaisten ostaminen. Joskus valmisruokien käyttäminen säästää kuitenkin niin paljon aikaa ja työtä, että se jo kannattaa.
5. Puolita kalliimmat raaka-aineet
Vähärasvainen liha on usein kalliimpaa kuin rasvainen, mutta kun aterian kokoaa lautasmallin mukaan, lihalla on vain pieni osuus kokonaisuudesta. Kokeile joskus tuplata ohjeen huokeat raaka-aineet ja puolittaa kalliit. Saatat huomata, että annos jopa kevenee näin. Muista myös, että jos suikaloit ja marinoit lihan itse, valmiin annoksen hinta on pienempi.
6. Hyödynnä tähteet
Keventäjän ei kannata tehdä valtavia määriä ruokia kerralla, jos se johtaa ylensyömiseen. Jos tähteet kuitenkin malttaa laittaa jääkaappiin, se säästää selvästi. Edellisen päivän tähteistä saa seuraavan päivän lounaan. Muista, että 10 euron ravintolalounas 20 kertaa kuussa tekee 200 euroa.
Muista myös, että tuotteiden ”parasta ennen” -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Ruokaa ei siis tarvitse heittää roskiin vain kalenteria katsomalla.
Keventäjän säästöviikon ostoslistan raaka-aineet maksavat vain 65 viideksi päiväksi 4 hengen perheelle. Huomioi, että hyvä ostoslista on sellainen, jonka raaka-aineista saa vähällä vaivalla ja pienillä täydennyksillä monta uutta ruokalajia.
Ostoslistalle:
1,5 kg porkkanoita
1 kg perunoita
1 juuriselleri
1 bataatti
1 kg päärynöitä
1 kg omenoita
2 kg kesäkurpitsoita
1 kg tomaatteja
1 kurkku
2 kerää salaattia
2 paprikaa
1 rs tuoreita herkkusieniä
1 valkokaali
Tuoreita yrttejä (korianteri, tilli, sitruunamelissa)
1 prk ranskankermaa
2 litraa maustamatonta jogurttia
500 g juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
500 g raejuustoa
1 rs kasvirasvalevitettä
1 kg jauhelihaa
300 g (vähärasvaista) kinkkua
500 g tomaattimurskaa
1 tlk kuorittuja tomaatteja
1 tuubi tomaattipyreetä
1ps taco-mausteseosta
1-2 l omenamehua
1-2 l appelsiinimehua
1 l mehukeittoa
2 pkt kaura-/tai ruisleipää
400 g (pakaste)silakkafileitä
600 g pakastepinaattia
800 g pakaste- peruna-sipulisekoitusta
600 g pakastevadelmia
Tarkista, että kotoa löytyy:
mausteita
kasviöljyä
sokeria
suolaa
vehnäjauhoja
ohrajauhoja
ruisjauhoja
kaurahiutaleita
pähkinöitä
kuivattuja kikherneitä
sipulia
valkosipulia
Liemikuutioita
riisiä
kananmunia
Maanantai
Aamiainen
Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä (Muista! Puurohiutaleet maksavat noin 1,70 /kg, kun taas murot maksavat 11,00 /kg)
Lounas
- Taco-jauhelihakeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
1,85 euroa/annos (Vertailun vuoksi: lounaskeitto: 6-10 euroa!)
Välipala
- Eväs- tai aamupalaleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
80 senttiä/annos (Vertailun vuoksi: kaupan täytetty leipä 4 euroa ja kahvilassa jopa 7 euroa!)
Päivällinen
- Pinaatti/nokkosletut 🔒 Keventäjien jäsenille
ja
- mehevä omena-porkkanaraaste 🔒 Keventäjien jäsenille
1,25 euroa/annos
Iltapala
Päärynäsmoothie maustamattomasta jogurtista, raejuustosta päärynästä, omenasta ja omenamehusta 60 senttiä/annos
Yhteensä: 18,60 euroa
Tiistai
Aamiainen
Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä
Lounas
Uuniperuna ja jauhelihakastike 300 g:sta jauhelihaa, raastetusta kesäkurpitsasta/paprikasta, 100 g:sta ranskankermaa ja juustoraasteesta 1 euro/annos
Välipala
- Tomaatti-vadelmajuoma 🔒 Keventäjien jäsenille
95 senttiä/annos (Vertailun vuoksi: kahvilan smoothie noin 5 euroa!)
Päivällinen
- Kesäkurpitsa-riisipaistos 🔒 Keventäjien jäsenille
+ mehevä omena-porkkanaraaste 1,40 euroa/annos
Iltapala
- Eväs-tai aamupalaleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
80 senttiä/annos
Yhteensä: 16 euroa
Keskiviikko
Aamiainen
- Munakas ja luomu ruispala-kasvisleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
90 senttiä/annos
Lounas
- Appelsiinintuoksuinen porkkanakeitto ja inkiväärijogurtti 🔒 Keventäjien jäsenille
1,15 euroa/annos
Välipala
- Päärynävispipuuro 🔒 Keventäjien jäsenille
ja kahvi 30 senttiä/annos
Huom! Kermavaahdolla/vaniljakastikkeella 55 senttiä/annos
(Muista! 1 noutokahvi viikossa tekee vuodessa yli 200 )
Päivällinen
- Pinaatti/nokkosletut 🔒 Keventäjien jäsenille
ja mehevä omena-porkkanaraaste 1,25 euroa/annos
Iltapala
Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä/annos
Yhteensä: 15 euroa
Torstai
Aamiainen
Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä/annos
Lounas
- Silakka-perunavuoka 🔒 Keventäjien jäsenille
ja raastesalaatti tähteiksi jääneistä kasviksista, hedelmistä ja juureksista 1,50 euroa/annos
Välipala
Smoothie tähteiksi jääneistä hedelmistä, marjoista, jogurtista raejuustosta ja mehusta noin 60 senttiä/annos
Päivällinen
- Intialainen paistettu riisi 🔒 Keventäjien jäsenille
1,20 euroa/annos
Iltapala
- Munakas ja luomu ruispala-kasvisleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
90 senttiä/annos
Yhteensä: 17, 40 euroa
Perjantai
Aamiainen
- Eväs-tai aamupalaleipä 🔒 Keventäjien jäsenille
80 senttiä/annos
Lounas
- Kaali-jauhelihakeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
90 senttiä/annos
Välipala
Omena/päärynä 30 senttiä
Päivällinen
- Juuressosepannari 🔒 Keventäjien jäsenille
ja tähteeksi jäänyttä kinkkua, marjasurvosta, raastesalaattia ym. noin 1,2 euroa/annos
Iltapala
- Keventäjän kaurapuuroaamiainen 🔒 Keventäjien jäsenille
Yhteensä: 18 euroa
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...