Tätä herkkua enemmistö suomalaisista syö edelleen alle suositusten

Marjastuskausi alkaa olla kuumimmillaan, mutta vaikka Suomessa tuoreita marjoja on kesäaikaan hyvin saatavilla, marjojen syönti jakaantuu suomalaisten välillä hyvin epätasaisesti. Toiset syövät marjoja säännöllisesti päivittäin, kun taas toiset eivät syö niitä juuri ollenkaan.

Marjoja kannattaisi syödä, sillä niissä on paljon muun muassa terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, kuituja ja polyfenolisia yhdisteitä. Marjojen syönnistä uskotaan olevan hyötyä erityisesti syöpien, sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen ehkäisyssä. Tuoreiden tutkimusten mukaan marjat ehkäisevät muun muassa ruoansulatuskanavien syöpiä sekä rintasyöpää. Lisäksi ne ovat hyödyllisiä myös kolesteroliarvojen ja verenpaineen alentamiseen.

Edullisten terveysvaikutusten lisäksi marjoissa on sekä liukenematonta että liukenevaa kuitua, eli pektiiniä. Marjat ovatkin kauran ja kasvisten ohella tärkeitä liukenevan kuidun lähteitä ruokavaliossa. Tutkimusten mukaan erityisesti pohjoisilla leveysasteilla kasvavat villimarjat kuten mustikka ja karpalo sisältävät erityisen runsaasti terveydelle edullisia ainesosia, kuten vitamiineja, flavonoideja, hivenaineita ja antioksidantteja. Marjasadon ollessa parhaimmillaan kannattaakin siis suunnata metsään virkistävälle keräysretkelle!

Ujuta marjoja ruokavalioon

Tee marjoista keittiösi vakituinen vieras. Vaikka kaksi desiä kuulostaisi paljolta, sen voi helposti saada sisällytettyä mukaan päivittäiseen ruokavalioon: marjoja voi ripotella jogurtin, viilin, myslin ja puuron päälle, käyttää leivonnassa ja hilloina sekä lisätä mukaan salaattiin ja vaikkapa raikkaaseen smoothieen.

Parhaiten terveyshyödyt saa irti tuoreista marjoista, mutta Suomessa marjojen tuoreena nauttiminen on mahdollista lähinnä kesäisin. Pakastaminen on hyvä vaihtoehto, jolla terveellisistä marjoista voi nauttia ympäri vuoden.

Terveydelle edullisia aineita pullollaan olevilla marjoilla kannattaa korvata myös epäterveellisiä välipaloja: mitä jos ostaisitkin kaupasta karkkipussin sijaan litran mustikoita ja mansikoita?Muista käyttää marjojen koko kirjo, sillä erivärisillä marjoilla on erilaisia terveysvaikutuksia. Herkuttele mansikoiden ja mustikoiden lisäksi myös karviaisilla, herukoilla, lakoilla ja puolukoilla.

Marjat ovat terveellisiä, ympäristöystävällisiä ja värikkäitä ruoka-aineita, joiden lisääminen omiin ruokailutottumuksiin helpottaa taatusti myös painonhallintaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest