Keventäjän säästöviikko

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Ruoka ole koskaan ilmaista, joten oma ja/tai perheen ruokahuolto kannattaa suunnitella huolellisesti. Ruokalistat kannattaa tehdä vähintään viikoksi kerrallaan. Muista myös seuraavat vinkit, kun haluat säästää ruokamenoissa:

1. Vertaile hintoja

Muista kuitenkin, että edullisemman kilohinnan etu menee hukkaan, jos ruokaa päätyy roskiin. Keventäjän ei myöskään kannata ehdoin tahdoin ostaa isompia pakkauksia pelkän hinnan vuoksi, sillä yksinkertaista matematiikkaa on, että jos ostat ison pussin, syöt siitä enemmän kuin tavallisen kokoisesta.

2. Älä osta ohi listan

Parin euron heräteostos kolme kertaa viikossa tekee vuodessa yli 300 euroa. Keventäjän kannalta heräteostokset ovat hankalia myös siitä syystä, että ne ovat usein suklaapatukoita ym. epäterveellisiä valintoja.

3. Syö sesongin mukaan

Kevyt ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Ne ovat itse asiassa edullisia raaka-aineita oikeana sesonkina. Juurekset ja kaalit sopivat ympäri vuoden litteimmällekin lompakolle.

4. Kokkaa itse

Suunnitelmallinen ruuanvalmistus säästää rahaa tuntuvasti. Tämän lisäksi keventäjän on helpompi vaikuttaa ruuan ravintoarvoihin. Erityisesti kotona leipominen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin valmiiden leivonnaisten ostaminen. Joskus valmisruokien käyttäminen säästää kuitenkin niin paljon aikaa ja työtä, että se jo kannattaa.

5.  Puolita kalliimmat raaka-aineet

Vähärasvainen liha on usein kalliimpaa kuin rasvainen, mutta kun aterian kokoaa lautasmallin mukaan, lihalla on vain pieni osuus kokonaisuudesta. Kokeile joskus tuplata ohjeen huokeat raaka-aineet ja puolittaa kalliit. Saatat huomata, että annos jopa kevenee näin. Muista myös, että jos suikaloit ja marinoit lihan itse, valmiin annoksen hinta on pienempi.

6. Hyödynnä tähteet

Keventäjän ei kannata tehdä valtavia määriä ruokia kerralla, jos se johtaa ylensyömiseen. Jos tähteet kuitenkin malttaa laittaa jääkaappiin, se säästää selvästi. Edellisen päivän tähteistä saa seuraavan päivän lounaan. Muista, että 10 euron ravintolalounas 20 kertaa kuussa tekee 200 euroa.

Muista myös, että tuotteiden ”parasta ennen” -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Ruokaa ei siis tarvitse heittää roskiin vain kalenteria katsomalla.

Keventäjän säästöviikon ostoslistan raaka-aineet maksavat vain 65 € viideksi päiväksi 4 hengen perheelle. Huomioi, että hyvä ostoslista on sellainen, jonka raaka-aineista saa vähällä vaivalla ja pienillä täydennyksillä monta uutta ruokalajia.

Ostoslistalle:

1,5 kg porkkanoita

1 kg perunoita

1 juuriselleri

1 bataatti

1 kg päärynöitä

1 kg omenoita

2 kg kesäkurpitsoita

1 kg tomaatteja

1 kurkku

2 kerää salaattia

2 paprikaa

1 rs tuoreita herkkusieniä

1 valkokaali

Tuoreita yrttejä (korianteri, tilli, sitruunamelissa)

1 prk ranskankermaa

2 litraa maustamatonta jogurttia

500 g juustoraastetta

2 dl ruokakermaa

500 g  raejuustoa

1 rs kasvirasvalevitettä

1 kg jauhelihaa

300 g (vähärasvaista) kinkkua

500 g tomaattimurskaa

1 tlk kuorittuja tomaatteja

1 tuubi tomaattipyreetä

1ps taco-mausteseosta

1-2 l omenamehua

1-2 l appelsiinimehua

1 l mehukeittoa

2 pkt kaura-/tai ruisleipää

400 g (pakaste)silakkafileitä

600 g pakastepinaattia

800 g pakaste- peruna-sipulisekoitusta

600 g pakastevadelmia

Tarkista, että kotoa löytyy:

mausteita

kasviöljyä

sokeria

suolaa

vehnäjauhoja

ohrajauhoja

ruisjauhoja

kaurahiutaleita

pähkinöitä

kuivattuja kikherneitä

sipulia

valkosipulia

Liemikuutioita

riisiä

kananmunia

Maanantai

Aamiainen

Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä (Muista! Puurohiutaleet maksavat noin 1,70 €/kg, kun taas murot maksavat 11,00 €/kg)

Lounas

1,85 euroa/annos (Vertailun vuoksi: lounaskeitto: 6-10 euroa!)

Välipala

80 senttiä/annos (Vertailun vuoksi: kaupan täytetty leipä 4 euroa ja kahvilassa jopa 7 euroa!)

Päivällinen

ja

1,25 euroa/annos

Iltapala

Päärynäsmoothie maustamattomasta jogurtista, raejuustosta päärynästä, omenasta ja omenamehusta 60 senttiä/annos

Yhteensä: 18,60 euroa

Tiistai

Aamiainen

Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä

Lounas

Uuniperuna ja jauhelihakastike 300 g:sta jauhelihaa, raastetusta kesäkurpitsasta/paprikasta, 100 g:sta ranskankermaa ja juustoraasteesta 1 euro/annos

Välipala

95 senttiä/annos (Vertailun vuoksi: kahvilan smoothie noin 5 euroa!)

Päivällinen

+ mehevä omena-porkkanaraaste 1,40 euroa/annos

Iltapala

80 senttiä/annos

Yhteensä: 16 euroa

Keskiviikko

Aamiainen

90 senttiä/annos

Lounas

1,15 euroa/annos

Välipala

ja kahvi 30 senttiä/annos

Huom! Kermavaahdolla/vaniljakastikkeella 55 senttiä/annos

(Muista! 1 noutokahvi viikossa tekee vuodessa yli 200 €)

Päivällinen

ja mehevä omena-porkkanaraaste 1,25 euroa/annos

Iltapala

Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä/annos

Yhteensä: 15 euroa

Torstai

Aamiainen

Lautasellinen kaurapuuroa maidon kera 15 senttiä/annos

Lounas

ja raastesalaatti tähteiksi jääneistä kasviksista, hedelmistä ja juureksista 1,50 euroa/annos

Välipala

Smoothie tähteiksi jääneistä hedelmistä, marjoista, jogurtista raejuustosta ja mehusta noin 60 senttiä/annos

Päivällinen

1,20 euroa/annos

Iltapala

90 senttiä/annos

Yhteensä: 17, 40 euroa

Perjantai

Aamiainen

80 senttiä/annos

Lounas

90 senttiä/annos

Välipala

Omena/päärynä 30 senttiä

Päivällinen

ja tähteeksi jäänyttä kinkkua, marjasurvosta, raastesalaattia ym. noin 1,2 euroa/annos

Iltapala

1,30 euroa/annos

Yhteensä: 18 euroa

 

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Jokainen on asiantuntija? – Ravitsemussuositukset ja oma kokemus

    Ravitsemusretoriikassa uskotaan vahvaan yksilöön. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että jokainen meistä on asiantuntija. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää, mutta on hyvä myös ymmärtää väestötason ravitsemussuosituksia. Yhä harvempi tunnustaa tänä päivänä syövänsä, mitä sattuu....
  • Pakastevihannekset helpottavat arkea

    Puolivalmisteet ovat joskus kiireisen keventäjän pelastus. Pakastevihanneksissa on kaikki hyvä tallella. Säilykkeissä, pussijauheissa ja mikroaterioissa kasvisten ravintoainehävikki on suurempi. Kiireestä tulee helposti keventäjän arkkivihollinen. Kaikki tietävät, että kasviksia tulisi syödä runsaasti, mutta monen into kasviskokkailuun...
  • Kevyet herkut kypsyvät höyryssä – ruoan höyrytys on helppoa ja terveellistä

    Höyryssä valmistettu ruoka on terveellistä. Höyryttää voi paitsi kalaa ja kasviksia, jopa herkullisia jälkiruokia. Halvimmat höyrytysvälineet maksavat muutaman euron, joten höyrytys ei ole välineurheilua! Höyryttäminen on tunnetusti terveellinen tapa valmistaa ruokaa. Höyryssä lämpötila pysyy alle...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest