Parsa on, monen muun kasviksen tavoin, parasta heti, kun se on nostettu maasta. Parsaa voi kuitenkin säilyttää jokusen päivän jääkaapissa, kun leikkaa varresta palan pois ja laittaa alaosan kylmään veteen. Toinen tapa on kääräistä parsat kosteaan pyyhkeeseen ja siirtää jääkaappiin. Vihreä parsa kestää hieman paremmin jääkaappisäilytystä kuin valkoinen.
Valkoisen parsan säikeinen kuori pitää aina poistaa. Parhaiten tähän soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi. Monesti riittää, että parsasta kuoritaan alin kolmannes ja lisäksi leikataan muutama sentti puumaista tyveä kokonaan pois. Ohutkuoriset vihreät parsat voi käyttää kuorimattominakin. Säästösyistä ei kannata kuitenkaan kuorimista jättää väliin, sillä parsan kuorista voi keittää maukkaan liemipohjan keitoille ja kastikkeille.
Älä keitä liikaa
Parsan valmistukseen on monta tapaa. Parsan voi keittää, höyryttää, paistaa tai grillata. Jos päätyy keittämään parsan, keitinveteen kannattaa lisätä suolaa ja sokeria. Myös tilkka sitruunamehua tekee terää.
Nipuksi sidotut parsat on helpointa keittää kapeassa ja korkeassa kattilassa niin, että nuppuosa kypsyy höyryssä vedenpinnan yläpuolella. Keittäminen onnistuu myös lappeellaan, pinnoitetussa paistinpannussa. Lisää parsat aina kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua hiljalleen. Vihreä parsa kypsyy reilusti alle 10 minuutissa, valkoinen ja violetti vaativat hieman yli 10 minuutin keittoajan. Kokeile kyspyyttä välillä, sillä parsaa ei kannata keittää liikaa.
Kypsäkin parsa on paras napakkana. Kypsymisen voi pysäyttää panemalla parsat jääkylmään veteen noin minuutiksi. Valuta ja nosta jääkaappiin.
Kevennä parsan kumppaneita
Miedon ja hienostuneen parsan klassisin kumppani on hollanninkastike. Voi-kananmunapohjainen kastike on toki herkullinen, mutta ei keventäjälle kaikkein ihanteellisin valinta. Hollandaisen kevytversiossa voi korvautuu kevytranskankermalla.
Muita perinteisiä parsan kumppaneita ovat korvasienet, ilmakuivattu kinkku, lämminsavustettu lohi ja katkaravut. Kokeile parsaa myös sahramin kera risotossa, leipäsissä sardellin seurana tai pizzan päällä pelkän hyvän (kevyt)juuston lisäksi. Hieman nuupahtaneista parsoista voi hyvin valmistaa erilaisia parsadippejä ja -keittoja.
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!
Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...Pakastimen tyhjennystalkoot!
Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen
Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...