Monelle on tuttu hokema, jonka mukaan terveellinen ruoka on kallista. Keventäjänkin kauppalasku voi kuitenkin olla pieni. Hinta ei ole este ruokavalion monipuoliselle koostamiselle, sillä paljon riippuu, miten sen tekee. Peruselintarvikkeilla pääsee pitkälle, koska terveellisyys ei tarkoita kalliita erikoistuotteita vaan normaaleja raaka-aineita. Terveysvaikutteiset kalliit ruuat on suunnattu ihmisille, joilla on oikea tarve käyttää niitä. Muiden kohdalla tuotteista ei ole vastaavaa lisähyötyä, joten ne voi jättää suosiolla hyllyyn. Myöskään ”sport”- tai ”fitness”-merkinnät eivät millään muotoa takaa, että tuote on edes oman tuoteryhmänsä järkevin vaihtoehto. Kokonaisenergiamäärä voi nousta näissäkin tuotteissa huikeaksi. Hinta on usein jo valmiiksi korkea.
Listan kanssa kauppaan
Pikkurahalla elävän keventäjän kannattaa suunnitella päivän ateriat ennakkoon. Liian nälkäisenä ei kannata lähteä kauppaan, sillä heräteostokset ovat useimmiten niitä epätervellisimpiä. Kärryyn sujahtavat suklaapatukat myös maksavat vuositasolla pitkän pennin. Sama koskee valmisaterioita. Itse kokkaava usein säästää sekä rahassa että kiloissa. Kauppalappu auttaa pitäytymään suunnitelmassa. Älä osta ohi listan, ainakaan usein. Keventäjän kannattaa myös välttää jatkuvia ostoksia kioskeilta ja huoltoasemilta. Valikoima on suppea, joten tarjottavat ovat usein tyyriitä, eikä ravintoarvoihin ole juurikaan kiinnitetty huomiota.
Sesonkiherkut säästävät
Kevyt ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Luuloista huolimatta ne ovat edullisia raaka-aineita oikeana sesonkina. Juurekset ja kaalit sopivat aina litteimmällekin lompakolle. Huokeakin ruoka kannattaa käyttää kokonaan. Samalla kun vahdimme ruokaostosten hintaa, heitämme käyttökelpoista ylijäänyttä ruokaa kiloittain roskiin. Ruuan pois heittäminen on rahan pois heittämistä. Poista hedelmäkulhosta pilaantuneet hedelmät, sillä niistä vapautuvat aineet kypsyttävät muutkin hedelmät ennen aikojaan. Valmista vähän pehmenneistä hedelmistä pirtelöitä, piirakkaa tai rahkaa. Nahistuneista appelsiineista voi hyvin puristaa aamiaismehua.
Lihaa lautasmallin mukaan
Vähärasvainen liha on usein kalliimpaa kuin rasvainen, mutta kun aterian kokoaa lautasmallin mukaan, lihalla on vain pieni osuus kokonaisuudesta. Kokeile joskus tuplata ohjeen huokeat raaka-aineet ja puolittaa kalliit. Saatat huomata, että annos usein jopa kevenee näin.
Säilytä liha ja kala jääkaapin kylmimmässä osassa hyvin pakattuna muoviin tai rasiaan. Käytä ylijäänyt kypsä kala mahdollisimman pian, sillä kala pilaantuu nopeasti. Kananmunat puolestaan säilyvät usein pitkälti yli parasta ennen päiväyksen. Jos et ole varma, onko muna vielä syömäkelpoinen, tiputa se lasilliseen vettä. Jos muna uppoaa, se on syömäkelpoinen, jos se kelluu, se on pilaantunut. Ruuanlaitossa kananmunat kannattaa rikkoa yksitellen lasiin, ettei pilaantunut muna pilaa koko ruokaa.
Pakasta ja tuunaa
Siirrä lihat ja kalat pakastimeen heti, jos tuntuu, ettet käytäkään tuotteita ajoissa. Raaan kalan voit myös pakastaa, vaikka vain yönkin yli. Älä pakasta kerran sulanutta lihaa tai kalaa uudelleen. Valmiita ruokia, kuten keittoja, lihapullia ja laatikoita kannattaa tehdä kerralla enemmän ja pakastaa loput. Kun päättää pakastavansa ylijäävän ruuan, ei synny pakottavaa tarvetta napsia pitkin iltaa ”ruokaa loppuun”. Jos tähteet malttaa jättää jääkaappiin, ne kannattaa tuunata seuraavana päivänä. Nokkeluus on silloin valttia. Sosekeittojen jämät voi käyttää esimerkiksi pannukakkutaikinaan. Ylijäänyt puuro uppoaa hyvin sämpylä- tai leipätaikinaan. Edellisen päivän ylimääräinen pasta maistuu seuraavan päivän keitossa tai salaatissa. Perunamuusi taipuu rieskoiksi.
Tuunaat sitten vanhoja ruokia tai kehittelet uusia, sama lainalaisuus pätee niin säästäväisessä keventämisessä kuin keventämisessä yleisesti: syö pienempiä annoksia hitaasti nautiskellen. Tästä kiittävät sekä kukkaron että housun nyörit.
Kokeile seuraavia Keventäjien huokeita reseptejä:
- Kinkku-ruusukaalivokki 🔒 Keventäjien jäsenille
- Anjoviskala 🔒 Keventäjien jäsenille
- Punainen juurespyttipannu 🔒 Keventäjien jäsenille
- Itämainen possu-papupata 🔒 Keventäjien jäsenille
- Pirteä broilerinjauhelihakeitto 🔒 Keventäjien jäsenille
- Appelsiiniletut ja mangorahka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mustikka-mantelimousse 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...