Miksi jotkut ihmiset päätyvät ahmimaan tunteidensa mukaan? Tunnesyömisen syyt vaihtelevat paljon. Joku välttelee epämiellyttäviä tunteita hemmottelemalla itseään makeisilla. Herkut nostavat seratoniinin eli hyvän olon hormonin tasoa, jolloin mieliala kohoaa nopeasti. Joku syö sosiaalisten tilanteiden pakosta, kun toisilla tunnesyöminen kumpuaa jo lapsuudesta.
Nämä vinkit auttavat sinut kohti terveellisempää elämää.
Kirjaa tilanteet ylös
Ruokapäiväkirjan pitäminen auttaa sinua hahmottamaan päivittäisen kalorinsaannin, mutta se voi auttaa sinua myös löytämään syitä tunnesyömiseen. Kirjaa ylös mitä olet syönyt, kenen kanssa ja mitä tunsit sinä hetkenä. Olitko stressaantunut, ahdistunut vai rakastunut? Käy muistiinpanosi läpi kerran viikossa ja opi huomaamaan omat heikot kohtasi, jolloin niiden välttäminen voi helpottua tulevaisuudessa.
Tunnista oikea nälkä ja tunnenälkä
Oikean, fyysisen nälän ja tunnesyömisen erottaminen toisistaan voi olla hankalaa. Ota huomioon, että fyysinen nälkä syttyy vähitellen, kun taas tunnepohjainen syöminen iskee äkisti. Tunnesyömiselle on myös tyypillistä tiettyjen ruoka-aineiden himoitseminen, kun taas oikeassa nälässä ruokavaihtoehtoja löytyy paljon. Oikea nälkä lakkaa heti, kun olet täynnä, ja ruoka saa sinut tuntemaan itsesi tyytyväiseksi. Tunnesyöminen laukaisee puolestaan usein syyllisyyttä ja häpeää. Ennen kuin ryntäät keksipaketin kimppuun, mieti minuutin ajan kummasta nälästä oikeasti onkaan kysymys.
Pureskele ja odota
Yksi askel tunnesyömisen hallitsemiseen on odottaa mielitekojen menevän ohitse. Esimerkiksi silloin, kun mielesi tekee välipalaa, haukkaa vain yksi puraisu ja odota viisitoista minuuttia. Tutkijat ovat havainneet, että ihmiset jotka söivät alkuun vain pienen palan ruokaa ja odottivat sen jälkeen vartin, raportoivat mielihalujen vähentyneen merkittävästi. Välipalaa ei teekään enää mieli syödä kokonaan, vaan yksi puraisu riitti tyydyttämään syömishimon.
Etsi terveellisiä vaihtoehtoja syömiselle
Hahmota ensiksi mitkä tilanteet laukaisevat tunnesyömisen. Jos syöt yksinäisyyteen, soita ystävälle tai järjestä kahvitauko puolisosi kanssa. Jos syöt puolestaan stressaantuneena, ota rentouttava kylpy tai kääriydy hetkeksi sohvalle huovan alle. Tylsyyteensä syövän kannattaa keksiä itselleen mieluista tekemistä, jonka ääreen on helppo palata heti naposteluhimon iskiessä.
Liiku säännöllisesti
Liikunnan harrastaminen nostaa endorfiinitasoa ja virkistää kehoasi. Sitoutuminen säännöllisiin liikuntarutiineihin auttaa sinua stressinhallinnassa sekä nostaa mielialaasi luonnollisella tavalla. On tärkeää löytää itselle sopiva liikuntalaji, jonka harrastaminen on mieluisaa ja tuottaa mielihyvää.
Nuku tarpeeksi
Väsyneenä kaipaa usein energiapitoisia elintarvikkeita. Unenpuute on suorassa yhteydessä stressiin, ylensyöntiin ja samalla painonnousuun. Jos et saa tarpeeksi unta ruokahalua stimuloiva hormoni leptiini saa meidät haluamaan ruokaa enemmän kuin normaalisti. Unenpuute vaikeuttaa myös mielihalujen torjumista, mikä voi laukaista helposti tunnesyömisen. Yritä nukkua paljon, noin kahdeksan tuntia joka yö.
Lähde: skinnyms.com