Hyväkuntoisten solut elävät pitempään

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät havaintonsa mittaamalla kromosomien päistä löytyvien telomeerien pituuksia 1 800 yhdysvaltalaiselta 20-–49 -vuotiaalta. Telomeerejä on kutsuttu kehon biologiseksi kelloksi, koska ne lyhenevät solun jakautuessa. Kun telomeerien pituus pienenee kriittiseksi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan kuolee. Telomeerien pituus voi vaikuttaa monien ikääntymiseen liittyvien sairauksien syntyyn.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot telomeerien pituuksista kuntotestien tuloksiin, hyväkuntoisimpien telomeerit havaittiin keskimäärin pitemmiksi kuin huonossa fyysisessä kunnossa olevien. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä paremmassa kunnossa osallistuja oli.

Liikunnan vaikutuksista telomeerien pituuteen on saatu viitteitä aiemminkin, mutta telomeerien pituuteen vaikuttavat hyvin monet sairaudet ja elintavat, minkä lisäksi ne ovat luonnostaan eripituisia eri ihmisillä. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varovaisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest