Kulhokaupalla terveyttä – kulhoruoka, kurkuma ja kananpojan jauheliha

Tämän syksyn ruokatrendit on helppo muistaa, sillä ne kaikki alkavat K-kirjaimella: kulhoruoka, kurkuma ja kananpojan jauheliha. Kaikki niistä, ja erityisesti ne yhdessä ovat keventäjälle hyödyllisiä.

Kulhoruuasta kohistaan, ja ensi kuulemalta tulee miettineeksi, mitä uutta muka on kulhosta syödyssä ruuassa. Kulhoruoka ei kuitenkaan ole mikä tahansa kulhoon kipattu eilisen makaronilaatikon jämä, vaan sen rakenne on tarkkaan terveelliseksi mietitty.

Kulhollinen hyvää koostuu yleensä täysjyväviljasta, proteiinista, kasviksista ja päällisistä. Ajatus on kuitenkin, että jokainen voi koostaa kulhonsa näistä elementeistä omien makumieltymystensä mukaan, omat rajoitteet huomioiden. Näin ollen kulho voi esimerkiksi olla myös viljaton, ja proteiinivaihtoehtoja voi olla sekä kasvis- että sekasyöjälle.

Kulhon sisältö

Täysjyvävilja

Täysjyväriisi, (tai täysjyväcouscous tai -bulguri) täysjyvänuudelit tai -pasta, speltti- tai ohrahelmet, tattari, hirssi tai eksoottisemmat viljat, kuten amarantti tai kvinoa muodostavat hyvän pohjan kulholle.

Proteiini

Kypsennetty liha, kana, kala, tofu ja kananmuna tuovat kulhoon proteiinia. Erityisesti kananpojan jauheliha sopii keventäjän kulhoon. Kananpojan jauheliha on vaaleaa ja hyvin miedon makuista ja se sisältää vain 3 % rasvaa. Se on vielä kevyempää kuin kalkkunan jauheliha, jossa siinäkin on vain noin 7 % rasvaa. Kananpojan jauheliha kannattaa maustaa ronskisti, esimerkiksi aasialaisittain. Hae jauhelihaan makua esimerkiksi inkivääristä ja väriä kurkumasta.

Kasvikset

Monenlaiset raaát tai kevyesti kypsennetyt kasvikset sopivat kulhoihin. Monissa kulhoissa suositaan vihreitä voimavihanneksia, kuten lehtikaalia ja pinaattia sekä chiliä. Palkokasveista pavut ja linssit ovat kulhossa ihanteellisia. Hedelmistä avokado löytyy monesta kulhosta.

Päälliset

Kulhon päälle pirskotetaan öljypohjaista salaatinkastiketta, hienonnetaan tuoreita yrttejä ja ripotellaan pähkinöitä ja siemeniä.

Kurkumasta terveyttä

Kurkuma on tämän syksyn kuumin mauste. Sitä kiitellään moninaisista terveyshyödyistä, joista keventäjälle keskeisin on kurkuman positiivinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan. Kurkuman väitetään hillitsevän ylipainoon liitettyjä tulehdustiloja. Mikään laihduttajan ihmelääke kurkuma ei kuitenkaan ole, mutta varteenotettava, helppokäyttöinen maun ja värin tuoja monenlaisiin ruokiin. Kurkuma maistuu muun muassa keitoissa, kuumissa juomissa ja salaatinkastikkeissa. Kurkuman vaikuttava ainesosa, kurkumiini ei imeydy kuivana jauheena erityisen hyvin, vaan tarvitsee rasvaa seurakseen. Myös mustapippurin piperiini tehostaa kurkumiinin vaikutuksia.

Kokeile Keventäjälle sopivaa kurkumalla maustettua kana-kasviskulhoa

  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...
  • Terveellinen pizza - Herkutellaan pizzalla!

    Pizza - italialaisten keino lihottaa maailma vai keventäjällekin kelpo herkku? Terveellinen pizza valmistetaan ohutpohjaisena ja päällystetään vähärasvaisilla täytteillä sekä kohtuullisella määrällä kevytjuustoa. Pizza on kaikkien epäterveellisten herkkujen esikuva. Vai onko sittenkään? Pizza on yhtä kuin...
  • Pakastimen laatikko täynnä kirkkaita pakastepusseja, joissa on värikkäitä pakastettuja vihanneksia, kuten parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa ja paprikaa.

    Pakastimen tyhjennystalkoot!

    Vanhat pakasteet kannattaa popsia pois uuden sadon alta. Ruoka ei säily ikuisesti pakastettunakaan. Testaa, tiedätkö, kauanko pakastimen aarteet ovat käyttökelpoisia. Kokeile myös Keventäjien ihania reseptejä! Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se...
  • Miten laihtua? Viisitoista vinkkiä kevyempään vuoteen

    Uutena vuotena lupaillaan suuria, mutta valitettavan usein pidetään pieniä - jos niitäkään. Keventäjien neuvojen avulla on helpompi kulkea kohti tavoitetta. Alkuvuosi on laihdutusbuumin aikaa. Lehdet ja nettipalstat pursuavat kevennyskikkoja, joista osa on vähintäänkin viihdyttäviä. Laihdutuksen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest