Paljonko on 600 g kasviksia? Katso selkeät kuvat!

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kasvisruualla 600 gramman päiväannos tulee helposti täyteen, sillä jo yksi annos esimerkiksi kasvissosekeittoa saattaa sisältää 300 g kasviksia, eli puolet päivän tavoitteesta. Vaikeaksi arviointi muuttuu, kun kasvikset ovat muun ruuan joukossa pilkottuna, hienonnettuna, raastettuna ja muhennettuna.

Tässä artikkelissa on kuvina 6 pääateriavaihtoehtoa ja 6 väliateriavaihtoehtoa. Ateriat ovat sekaruokavaliota noudattavan Keventäjän perus-kotiruokaa. Kaikissa pääaterioissa on 150 g kasviksia ja väliaterioissa 100 g. Syömällä 2 pääateria ja 3 väliateriaa päivässä, saat tavoitemäärän 600 g kasviksia helposti kokoon. Voit palapelin tavoin yhdistellä eri aterioita!

Kasvisten määrän arvioiminen pelkällä silmäpelillä voi olla aluksi vaikeaa. Huomaat kuitenkin pian kuvista, kuinka tarvittava määrä kasviksia ”piiloutuu” vaivatta aivan tavallisiin ruoka-annoksiin. Muutama juurespala, pikku kupillinen marjoja tai kymmenkunta pientä herkkusientä tai kirsikkatomaattia painavat jo helposti 100 g.

Kaikki ateriat löytyvät Keventäjien reseptipankista!

Pääateriat (150 g kasviksia/annos)

Väliateriat (100 grammaa kasviksia/annos)

Muista lisäksi muutama tärkeä vinkki!

Värit kertovat totuuden!

Mitä värikkäämpi lautanen, sen todennäköisemmin se sisältää riittävästi kasviksia.

Älä rouskuta vain raakoja!

Kasviksia ei tarvitse syödä kypsentämättöminä, eikä ”rehujen” rouskimisesta tarvitse siten tehdä pakkopullaa. Vatsakin usein kiittää kypsentämisestä. Kuumentamisen aiheuttamaa vitamiinihävikkiä ei kannata pelätä, sillä mahdollinen vitamiinihävikki korvautuu sillä, että miellyttävässä muodossa olevia kasviksia tulee syötyä enemmän. Rasvassakin paistettu kasvis on kasvis!

Pakasteesta jatkot!

Tuoreiden vihannesten saanti on toisinaan haastavaa, ja hintakin voi tulla vastaan. Muista, että pakastekasvikset lasketaan kasviksiksi!

Ei pelkkää perunaa!

Perunan kuuluminen kasviksiin herättää kysymyksiä, ja peruna lasketaankin virallisesti riisin ja pastan kaltaiseksi lisäkkeeksi. Silloin, kun peruna on kuitenkin vain pieni osa muita kasviksia ja juureksia esim. keitossa, ei ole synti laskea sitä mielessään mukaan kasvisten klaaniin. Huomioi myös, että kasvisraastepihvit sisältävät aina helposti 150 g kasviksia/per annos, vaikka perunalla korvattaisiin osa kasviksista!

Hämää soseilla!

Kasvisten, hedelmien ja marjojen hurauttaminen mehuksi lingossa tai smoothieksi blenderissä helpottaa tavoitemäärän saavuttamista tuntuvasti.

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevytjäätelöiden jäljillä – testissä kesäherkkujen kevyemmät serkut

    Suomalaiset ovat vertaansa vailla, mitä tulee jäätelön syöntiin. Keventäjäkään tuskin haluaa viettää kesäänsä nollalinjalla. Kevytjäätelöt ovat yksi tapa pysyä kohtuudessa, mutta ovatko ne mistään kotoisin? Suomalaisten jäätelönsyönti on oikeastaan aika uskomaton ilmiö. Jäätelöhullu kansa nuolee...
  • Syö kalaa lajeja vaihdellen!

    Kalaa suositellaan keventäjälle, mutta miksi? Onko kala kuin kala hyvästä? Olisiko keventäjän turvallisinta valita mahdollisimman vähärasvaisia vonkaleita? Missä kaloissa on eniten ympäristömyrkkyjä? Lue alta vastaukset askarruttaviin kysymyksiin. Miksi keventäjän kannattaa syödä kalaa? Kala on erinomainen...
  • Miksi suola lihottaa?

    Suolan tiedetään turvottavan, mutta nyt sen uskotaan myös lihottavan epäsuorasti. Keventäjät listaa neljä tärkeintä syytä suolan lihottavuudelle. Keventäjien ruokapäiväkirja mittaa rasvan ja kuitujen lisäksi myös suolan saantia, ja monella mittari väräjää punaisena. Näin käy helposti...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest