Rasvan vähentäminen on ansa

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Otetaanpa esimerkki. Jos nyt vaikka päättäisin vähentää kovien rasvojen saantia ja jättäisin ruokavaliostani pois punaisen lihan (niin kuin olen jo tehnytkin) ja sen myötä myös nakit, makkarat, lihaleikkeleen ja valmisruuat. Lisäksi poistaisin runsaasti kovaa rasvaa sisältävät voit, (kerma)juustot, jäätelöt ja makeat ja suolaiset leivonnaiset.

Jos näiden tilalle tulisi sokeripitoisia (vaikkakin vähärasvaisia) tuotteita, kuten jugurtteja, sokeroituja myslejä/muroja, välipaloja, herkkuja tai vaaleaa leipää jne. saattaisi lopputulos olla jopa epäterveellisempi, kuin alun alkaen kovaa rasvaa nauttiessani!

Rasvan vähentäminen olisi siis ansa.

Kun vähennät kovaa rasvaa, mitä otat tilalle?

Millä kova rasva korvataan?

Ravinnon rasvoja ja varsinkin kovia rasvoja on totuttu pitämään suurena sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä, mutta käsitys on alkanut pikkuhiljaa monimutkaistua. Uudet tutkimustulokset tukevat näkemystä, joiden mukaan kovien rasvojen vähentäminen ei todennäköisesti tuo terveyshyötyjä, jos niiden jättämä aukko täytetään huonoilla hiilihydraateilla.

Sen sijaan, jos kiinnittäisin huomiota kovan rasvan saantiini ja korvaisin sen pehmeillä rasvoilla sekä kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja täysjyvätuotteilla, oltaisiin oikeilla jäljillä.

Pehmeitä rasvoja ja hyviä hiilareita

Esimerkiksi. Kovat rasvat (aiemman esimerkin mukaisesti) pois, ja tilalle:

-Kasviperäisiä ja kalaperäisiä rasvoja: pähkinöitä, kasvisöljyjä, avokadoa, siemeniä, rasvaista kalaa.

-Täysjyväviljoja, esimerkiksi kaurapuuroa, täysjyväleipää (kuitupitoisuus!), täysjyväpastaa/riisiä

Tällöin en kapsahtaisi vähärasvaisuuden ansaan, vaan saisin ruokavaliooni hyvää tekeviä pehmeitä rasvoja, sekä hyviä hiilihydraatteja kovien rasvojen tilalle.

Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että jos jättää ruokavaliostaan jotain pois (terveellisyyden tai jonkun muun syyn nimissä), myös korvaa tämän aukon järkevästi. Kovia rasvoja ei ole syytä korvata huonoilla hiilihydraateilla vaan pehmeillä rasvoilla, kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja  täysviljatuotteilla.

Ja terveellinen ruokavaliohan ei ole yhtä kuin rasvaton ruokavalio! Rasvaa tarvitaan, mutta sen laatuun kannattaa panostaa. Juostaan niiden pehmeiden rasvojen perässä 🙂

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest