Kotitreeni alkaa kiinnostaa aina näin keväisin. Moni laittaa sali- tai jumppakortin hyllylle kesäksi ja siirtyy ulos, mökille tai kotioloihin treenailemaan. Varmasti hyvä päätös, ja näin itsekin toimin! Mutta jotta liikunta ei hyvistä aikomuksista huolimatta jäisi kesällä välistä, esimerkiksi siksi, että: helle, laiskuus, siivous, loma, hyttyset, sohva tai jääkaappi, kannattaa kesätreeneihin valmistautua ja varustautua ennen kauden alkua.
Tasaisena rullaavassa arjessa säännöllinen viikottainen jumppatunti jää harvoin välistä, koska se on kalenterissa ja rutiini, mutta miten pysyä kesätreeniaikatulussa, kun terassit kutsuvat viihtymään ja kotona olisi muutakin mieluista puuhaa?
Tee kesätreenisuunnitelma
Ratkaisu on varautua etukäteen. Laadi itsellesi kesätreenisuunnitelma, joka motivoi ja houkuttaa. Hyvä suunnitelma on toteuttamiskelpoinen, yksilöllinen, mutta sisältää säännöllisiä treenejä esimerkiksi seuraavasti:
Joka viikko:
- uinti/vesijuoksukerta
- 2-3 kävely/juoksu/pyöräilylenkkiä
- 2-3 lihaskuntoharjoitusta
- kehonhuoltoa
Viikon treenit kannattaa sijoittaa mahdollisimman säännöllisille paikoilleen. Jos et kuitenkaan kaipaa aikatauluja kesän ajaksi, voit vain pyrkiä pitämään huolen sitä, että jokaiseen viikkoon tulee monipuolisesti kestävyys-, lihasvoima- ja kehonhuoltotreenejä.
Kestävyystreenit, kuten kävely, juoksu, uinti tai pyöräily ovat helposti kesällä toteutettavissa. Lämmin ilma ja valoisat aamut ja illat suorastaan puskevat liikkeelle.
Mutta entäpä lihaskunto? Jos salikortti on tauolla, miten pitää yllä myös lihasten toimintakykyä? Pelkät kävelylenkit eivät tähän riitä.
Lihaskuntotreenit on keväisin ja kesäisin hauskinta tehdä ulkona. Itse treenailen paljon mökillä ja omakotitalomme pihalla, mutta toki myös olkkarissamme. Lihaskuntotreeniksi riittää vartin rupeama, eli kauaa treeniin ei tarvitse kullan kallista aikaansa tuhlata. Keventäjien Kotitreeneistä löydät sopivat treenit jokaiseen hetkeen. Video vain pyörimään ja jumppaamaan. Tai kurkkaa tekemiäni valmiita treeniohjelmia instgramista: @ansaivo
Mitä ja miksi kotitreenivälineitä?
Minulla on, muita perheenjäseniämme hieman ärsyttävä, tapa säilyttää treenivälineitäni kodissamme näkösällä. Kahvakuula tönöttää tuossa puolentoista metrin päässä työpisteeltäni ja jumppamattojakin näen tällä hetkellä kaksin kappalein. Muta tällä kaikella on tarkoituksensa: välineisiin tulee tartuttua, kun ne ovat esillä, eivätkä kaapin perukoilla.
Jos minun pitäisi valita kotitreenivälineiden TOP-3 olisi se seuraavanlainen:
- Kuminauhat, pitkä ja lyhyt. Kahella kuminauhalla, pidemmällä ohuella vastuskuminauhalla sekä lyhyellä ”minikumpparilenkillä” saa tehtyä todella monipuolisia treenejä, ja mikä parasta, ne eivät paina mitään, joten ne on helppo napata mukaan kesän reissuille, mummolaan ja mökille.
- Kahvakuula. Yksi väline, jolla voi treenata ala-, ylä, ja keskivartalon lihaksia. Omistan 8kg:n kahvakuulan ja se on saanut aikaan valtavan määrän iloa, ja hikeä.
- Trx:t tai voimistelurenkaat. Kummankin idea on sama: oma keho toimii treeneissä vastuksena ja painona. Erilaiset soudut, punnerrukset, kyykyt ja coreliikkeet tulee tehtyä tehokkaasti, hauskasti ja turvallisesti. Trx -vastusnauhat on helppo kuljettaa mukana. Minä olen kiinnittänyt ne milloin Kreetalaisen hotellin parvekkelle, milloin puunoksaan mökille.
Jos yksin liikkuminen tympäisee ota lapset, puoliso tai ystävät mukaan. Tai valjasta some treenimotivaattoriksesi! Päättäkää ystävän kanssa oman kesätreeniohjelmanne speksit ja raportoikaa toisillenne vaikkapa Whatsapp:issa joka viikko nautitut liikunta-annokset. Eipä tule lipsuttua, päinvastoin.
Treeni-intoa ja -iloa.
<3 Anna