Liikkujan vaatetus

Liikunnan aktiiviharrastajalla on usein kaapit täynnä eri lajien varusteita ja vaatteita. Jokaisessa lajissa on omat vaatemerkkinsä ja lajiin suunnitellut kokonaisuudet. Saman lajin harrastajat tunnistavat toisensa asusteista. Usein tosiharrastajien tekeekin mieli hankkia kauden uutuustuotteit ja erottautua joukosta edistyksellisillä hankinnoilla. Varustelukisa voi toimia joillakin myös harrastuksen motiivina ja kiinnostavana lisäelementtinä, mutta harvoissa lajeissa asusteilla koreilu on edellytys osallistumiseen. Ainoastaan turvallisuuteen liittyvät välineet, kuten kypärä, suojaimet sekä pelastautumisvarusteet ovat pakollisia vaikkapa sellaisissa lajeissa kuten moottoripyöräily, kiipeily, melonta, miekkailu tai sukellus. Kun harrastusmäärät ja tavoitteellisuus kasvaa, varusteiden merkitys myös nousee sekä mukavuuden, käytettävyyden, turvallisuuden että esteettisyyden näkökulmista.

Liikunnan aloittelijalla vaatetus ja asusteet voivat olla yksi lisähaaste harrastukseen rohkaistumisessa. Mitä muilla on päällä? Mitä olisi hyvä olla päällä? Mistä sopivia asusteita voi hankkia ja paljonko ne maksavat? Entä kelpaako vanha T-paita ja kouluaikaiset sisätossut?  Kuluttajasuojalainsäädännön ja ohjeistuksen mukaan erilaisten palveluiden, kurssien tai liikuntatuotteiden mainoksissa tai osallistujaohjeissa tulisi palvelun tuottajan ohjeistaa osallistujia myös sopivassa pukeutumisessa sekä varustautumisessa. Niinpä kannattaa rohkeasti kysyä ja kyseenalaistaa! Aina kannattaa mennä rohkeasti katsomaan ja kokeilemaan leppoisissa liikuntavaatteissa. Jos laji tuntuu itselle sopivalta ja harrastusta haluaa jatkaa, voi lajikohtaisia asusteita alkaa hankkimaan pikku hiljaa.

Käytännöllisyys ennen kaikkea

Liikkuessa hikoilee ja toisaalta hikoilun jälkeen palelee helposti.  Liikunta-asusteiden materiaalit tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten kosteinakin, ne kuivuvat nopeasti ja niiden peseminen on helppoa.

Liikunta-asusteiden tulee joustaa ja mahdollistaa liike. Monien lajien vaatteissa on pidennetty selkäpuolta, laajennettu polville tai kyynärpäille tilaa tai huomioitu säätömahdollisuudet lajinomaisesti.

Liikkeen myötä syntyy kitkaa, joten vaatteiden ei tulisi hiertää, hangata, kiristää tai pingottaa. Juoksijan sukat ovat saumattomat ja pyöräilijän housuissa on pehmuste haarojen välissä. Asusteilta edellytetään suojaa eri olosuhteissa viimalta, tuulelta, kylmältä, auringolta, ötököiltä, kaatumisilta tai kosteudelta.

Lisäksi vaatetuksen tulee sopia oman kehon muotoihin ja kokoon. Ja usein esteettisyys ja värikin on valintakriteereissä mukana.

Lajikohtaisia vaatemallistoja suunniteltaessa on pyritty ottamaan huomioon lajissa tyypillinen liike, lajitekniikan vaatimukset, olosuhteet, varusteiden toimivuus ja säilytys, turvallisuus sekä lajikulttuurin tyyli ja tavat.  Vaikkapa telemarklaskijoiden vaatetus näyttää erilaiselta kuin lumilautailijoiden, vaikka molemmat liikkuvat rinteiden ulkopuolella talvisissa olosuhteissa.

Turvallisuus

Riuskoissa ja rankoissa lajeissa varusteet ja asusteet suojaavat liikkujaa vammoilta ja tapaturmilta. Tärkeintä pääomaa, päätä suojataan monissa lajeissa. Polvet, kyynärpäät,lantio, selkä ja hampaatkin on suojattu monissa lajeissa jo asusteisiin sisäänrakennetuilla suojaimilla. Näissä lajeissa on itsestään selvää, että harrastusasusteisiin ja välineisiin joutuu sijoittamaan sekä aikaa että rahaa.

Turvallisuuden kannalta on kuitenkin yhtä merkittävää leppoisiin lajeihin varustautuminen, sillä kun liike toistuu, kilometrejä tulee paljon tai olosuhteet muuttuvat, voi arkiseltakin tuntuva asia muuttua turvallisuuden kannalta keskeiseksi. Vaikkapa puuvillasukat talviretkeilyssä kastuessaan saattavat parin tunnin ylimääräisen viivytyksen jälkeen vaikuttaa lopun ikää vaivaavan paleltuman syntymiseen. Ilman aurinkolaseja hangilla tai vesillä liikkuminen voi johtaa kivuliaaseen n. lumisokeuteen, joka kestää pahimmillaan päiviä.

Tai sauvakävelessä takin sivussa roukkuva kiristysremmi voi pahimmillaan kaatuessa viedä peukalon mennessään.

Motivaatio

Liikkumisen yhtenä kannustimena monilla on ulkonäkö. Pukeutumisella voi ilmentää persoonallisuutta ja samalla saada pirskahduksen kevyemmän olemuksen imagosta. Kuntokeskusten maailmassa peilejä riittää, joten ryhdikäs pukeutuminen voi helpottaa oman ulkomuodon kohtaamista. Ja mukavahan se on käyskennellä kevätkaduillakin sutjakoissa asusteissa. Värit ja hauskat yksityiskohdat asusteissa voivat piristää, ilahduttaa ja vaikuttaa kehotietoisuutta piristävästi. Uuden liikunta-asun hankkiminen voi olla myös palkinto uurastukselle ja tavoitteisiin pääsemiselle,

Kustannukset

Liikunta-asusteiden maailmassa tuotemerkit esittäytyvät markkinoilla kilpaa. Joskus tietty merkki nostaa asusteen hintaa silloin kun merkki on muodissa. Mutta joskus riittävän toimivan ja hyvän asusteen voi saada halpahallinkin hyllystä. Kannattaa kysellä lajin harrastajilta, seurata keskustelupalstoja, kuluttajatestejä sekä ko. Lajien lehtiä.

Hinta-laatu- suhde  on kuitenkin yleisimmin määrittämässä hintaa. Joskus kannattaa maksaa enemmän kestävämmästä ja toimivammasta, mutta toisaalta jos asusteen käyttö on vähäistä, saattaa edullisempikin kestää käytössä. Kestävyys, materiaali, käsityön määrä, lajin markkinoiden volyymit sekä erikoiskäsittelyt nostavat hintaa.

Liikunta-asun tarkistuslista:

  • Joustaako lajinomaisessa liikkeessä?
  • Tarvitaanko vaatteelta tukea lajinomaisessa liikkeessä?
  • Suojaako vaate oikeista paikoista?
  • Onko lajinomainen liike huomioitu saumojen, vetoketjujen tai nappien paikoissa?
  • Onko helppo pukea tai vaihtaa lajin lomassa tarvittaessa esim. lämmittelyasu?
  • Sopiiko oman kehon muotoihin?
  • Tuntuuko materiaali miellyttävältä hikoillessa?
  • Ovatko saumat kestäviä ja hiertämättömiä?
  • Kuivuuko nopeasti ja onko helppo pestä?
  • Haluanko käyttää vuosia vai kokeilenko ensin edullisemmalla?
  • Onko hinta-laatu suhde sopiva omalle kukkarolle?
  • Saako asustetta tarvittaessa korjattua tai löytyykö siihen “varaosia” esim. nappeja?
  • Onko väri ja muoto itseä miellyttävä vai hankitaanko koko joukkueelle samanlaiset?
  • Voiko asusteita kierrättää tai hankkia käytettynä?

Teksti: Sirpa Arvonen

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest