Leuanveto on ehdottomasti yksi parhaimmista keskivartalon ja yläkropan lihaksistoa muokkaavista harjoitteista ja mikä parasta, siinä pelkästään vartalon oma paino on yleensä riittävä kuorma voiman ja lihasmassan kehittämiseen. Leuanveto treenaa monia eri lihasryhmiä samanaikaisesti kuormittamalla muun muassa selkää, käsiä, rintaa ja olkapäitä. Tämä harjoite tuokin ennen kaikkea sekä muotoa että ryhtiä ylävartaloon.
Leuanveto mielletään usein osaksi urheilijoiden treeniä ja haastava liike se onkin. Sen harjoittelusta on kuitenkin hyötyä kenelle tahansa ja vaikka ajatus leukojen vetämisestä saattaa tuntua mahdottomalta, siinä on täysin mahdollista onnistua aloittamalla pienien harjoitteiden avulla!
Moni keskittyy treeneissään lähes huomaamattaan työntövoiman kehittämiseen. Esimerkiksi punnertaminen ja monet muut liikkeet keskittyvät nimenomaan työntövoimaan, vaikka olkanivelten ja ryhdin kannalta olisi ehkä jopa tärkeämpää kehittää myös lihasten vetovoimaa. Arjen askareissa työntövoima ei heikkene samalla tavalla kuin vetovoima, joka kärsii nykyaikaisesta istuvasta elämäntyylistä. Esimerkiksi olkapäävaivojen takana on usein lapojen tukilihasten heikkous. Siksi vetovoimaharjoitteet kuten leukojen veto ovat hyvää olkanivelten tukilihasten treenaamista ja ongelmien ennaltaehkäisyä.
Tavoitteen saavuttaa parhaiten etenemällä pienin askelin. Treenaaminen vaatii kuitenkin säännöllisyyttä ja kärsivällisyyttä. Etenkin naisille leuanveto on liikkeenä haastava, sillä naisten ylävartalon suhteellinen voima on jo ihmisen anatomisesta rakenteesta johtuen miesten voimatasoa selvästi heikompi. Harjoitteluun kuluva aika riippuu oman vartalon rakenteesta: painosta ja raajojen pituudesta sekä useista muista yksilöllisistä ominaisuuksista. Harjoittelun aloittamiselle ei kuitenkaan ole ikä- tai sukupuolirajaa, vaan oikein harjoittelemalla lähes jokainen voi oppia leuanvedon tekniikan! Kun opit tekemään yhden, opit tekemään toisenkin.
Kuinka leuanvedon oppia, vaikka tulos on tällä hetkellä pyöreä nolla? Keventäjien liikuntavalmentaja Timo Haikarainen neuvoo. Katso video: