Kuka pelkää Hiilaria? En minä ainakaan!

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Hiilihydraatit lihottavat. Suomalaiset lihovat, koska syövät liikaa hiilareita. Hedelmiäkään ei kannata syödä, koska ne koostuvat pelkistä hiilihydraateista. Hohhoijaa. Olen kyllästynyt tähän ravintoainerasismiin.

Yhtä energiaravintoainetta pidetään turhaan kaiken pahan alkuna ja syntipukkina ties mille. Keskitytään liikaa hifistelyyn, kun loppupeleissä kokonaisuus ratkaisee.  Yhdessä vaiheessa sama syntiviitta oli rasvan yllä, mutta siitä (onneksi) päästiin. Nykyään jo korostetaan, kuinka tärkeitä pehmeät rasvat ovat hyvinvointimme kannalta, sekä merkittävässä roolissa myös laihduttajan ruokavaliossa.

Tyypillinen aamiaiseni

Aktiivinen ja paljon liikkuva ihminen tarvitsee hiilihydraattinsa. Minä tarvitsen hiilihydraattini. Piste. Treeni ei suju, lenkki ei rullaa, eikä ajatus kulje ihan pelkkien proteiinien ja rasvojen avustuksella. Aivotkin tarvitsevat hiilihydraatteja. Juoksulenkit ja myös korkeamman intensiteetin salitreenit tarvitsevat sujuakseen energiaa hiilareista.

On varmasti ihmisiä, jotka elävät vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja voivat hyvin. En kuitenkaan itse jaksaisi noudattaa ruokavaliota, jossa ollaan vaikkapa ketoosissa pikiä aikoja . Karppaus voi sopia jollekin, mutta vähähiilihydraattisesti voi syödä monella tavalla. Alle 20 gramman hiilihydraatimäärillä (joita joissain dieeteissä suositellaan) en itse voisi hyvin. Maltillista hiilihydraattien vähentämistä ns. hötöistä voin toisaalta suositella useimmille. Itsellenkin.

Viikonlopun lounas Sweet Vaasassa.

Itselleen sopivan määrän hiilihydraatteja löytää oikeastaan vain kokeilemalla. Siihen kun vaikuttavat ikä, koko, sukupuoli, kuin liikuntatottumuksetkin. Kestävyysliikuntaa, kuten juoksua, pyöräilyä tai uintia harrastava tarvitsee luonnollisesti enemmän hiilihydraatteja, kuin istumatyötä tekevä ja vähän liikkuva.

Hiilihydraattinsa voi ottaa monenlaisista lähteistä. On totta, ettei valkoisen leivän, leivonnaisten ja karkkien, suklaan tai alkoholijuomien hiilihydraatteja välttämättä tarvita. Ja liiallisesti syötynä ne varmasti paisuttavat kenet tahansa. Harva saa kuitenkaan lihotettua itseään kuitupitoisilla hitaasti imeytyvillä hiilihydraateilla, joita saa esimerkiksi kasviksista, marjoista tai täysjyväviljasta. Nautin hiilihydraattini pääosin kaurapuurosta, täysjyväleivästä, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Pastaa, riisiä ja perunaakin syön joka päivä, mutta useimmiten vain toisella lämpimällä aterialla. Toisella aterialla korvaan pastan/perunan/riisin esim uunijuureksilla, kasviksilla tai salaatilla.

Päivällinen viime viikolta.

Tiukimmat karppaajat välttelevät myös hedelmiä, sisältäväthän ne sokereita ja siten hiilihydraatteja. On eri asia syödä 200g porkkanoita (11g hiilihydraatteja) tai 200g omenoita (13g hiilihydraatteja) kuin 200g irtokarkkeja (190g hiilihydraatteja). Herkuista hiilareita on helppo saada yli tarpeen. Ja silloin ne kertyvät rasvaksi vyötärölle. Hedelmiä syömällä saa kuitenkin runsaasti kuituja, vitamiineja ja kivennäis – ja hivenaineita.

En tunne ketään, joka olisi lihottanut itsensä pelkillä hedelmillä. Hedelmät ovat vaikkapa pähkinöiden kaverina myös oiva välipala, joka kulkee kätevästi laukussa. Silloin ne nopeat höttöhiilaritkaan eivät ala himottaa, kun verensokeri ei pääse liian pitkien ateriavälien takia laskemaan liikaa ja kehon kylläisyys- ja nälkämekanismit pysyvät tasapainossa.

Laukussani on aina tilaa eväille – hedelimille ja pähkinöille

Hiilihydraateista on turha leipoa pahiksia, joita vältellään viimeiseen asti. Joillakin hiilihydraattien vähentäminen auttaa painonpudotuksessa ja –hallinnassa. Enemmän keskittyisin kuitenkin hiilihydraattien määrän sijasta, niiden laatuun. Laadukkaat hiilihydraatit pitävät koneen käynnissä, treeni kulkee, vatsa toimii, eikä voimattomuus ja väsymys vaivaa. Hiilihydraattipitoinen iltapala sitä paitsi auttaa unensaannissa ja siksi teenkin itselleni usein iltaisin myslikipon, johon lisään maitoa ja banaania. Toinen lemppari on kaurapuuro. Nukahdan  helposti ja laadukkaassa unessa seikkailevat laadukkaat hiilarit. No ei nyt sentään. Se oli huono vitsi.

<3 Anna

Olethan jo tutustunut blogistani löytyviin videotreeneihin: Core 15min ja Pakaratreeni jumppapallolla

Perinteinen meidän perheen perjantaidippi

 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest