Löydetty: Motivaatio!

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Talven pimeinä kuukausina voivottelen usein kadoksissa olevaa motivaatiotani: ruokahalu tuntuu olevan valtava suhteessa itsekuriin ja liikkumaankin tulee lähdettyä harvemmin, kun ulkona piiskaa loskaa ja illat ovat pimeitä. Siksi kevään myötä lisääntyvä valon määrä on aina piristyspiikki, myös uinuneeseen motivaatiooni. Se saa minut jälleen lähtemään liikkeelle, sekä tarkastamaan ruokailutottumuksiani. Kevät on lupaus kesästä, motivaatiota ei tarvitse etsiä paksujen lumikinosten alta! Siksi nyt onkin paras mahdollinen hetki napata orastavasta innosta kiinni ja lähteä panostamaan omaan hyvinvointiinsa.

Juuri nyt kannattaa luoda katse keveämpään kesään. Kun huomaan pienenkin motivaationpilkahduksen tarraan siihen tiukasti. Tiedän, että, kun intoudun sepelistä harjatuista teistä, kevyistä ruuista ja sokerin vähentämisestä, ollaan jo todella pitkällä.

Tutkitustikin valolla on mielialaa kohottava vaikutus. Pimeys taas vastaavasti laskee mielialaa useimmilla. Osa suomalaisista kärsii talvella vaikeistakin kaamosoireista. Lisääntynyt hiilihydraattinälkä on osa pimeään vuodenaikaan vaivaavaa mielialan laskua. Hiilihydraatit maistuvat, koska ne sisältävät tryptofaania, ­serotoniinin esiastetta. Välittäjäaine serotoniini taas on yhteydessä mielialaan. ­Hiilihydraattien syöminen on tavallaan keino hoitaa itseään, ­koska ne kohottavat mielialaa  – mutta­ ikävä kyllä, se näkyy ­helposti painossa.

Olen huomannut jo nyt, miten jatkuvana vaivaava makeanhimo on alkanut väistyä. Jo sekin nostattaa mielialaa. Liian sokerin syöminen saa minut nimittäin väsyneeksi, ärtyneeksi ja turvonneeksi. Kun motivaation siemen on nyt kylvetty, se kasteltuna ja hoidettuna alkaa kohta versoa. Seuraava ja hyvin tärkeä askel onkin motivaation ylläpidossa. Kun alkuinnostuksen elämäntapamuutokselle saa ohjattua pitkäjänteiseksi toiminnaksi, ollaan todella lähellä kestävästi tervettä elämää.

Valjastan siis lisääntyvän valon motivaation lähteeksi  ja suuntaan innolla kohti kesää!

Miten valon lisääntyminen keväällä vaikuttaa sinuun?

<3 Anna

Lue myös: Kuka Anna Saivosalmi ja Miten löytää motivaatio?

 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest