Parhaat välipalat töihin

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Työ alkoivat taas kesäloman jälkeen. Tai ainakin minulla. Palasin kouluun puolentoista vuoden tauon jälkeen, ja sehän oli suorastaan jännittävää. Muutos on aina jännittävää!

Nyt aikaani säätelee lukujärjestys, mutta toisaalta saan kaupan päälle ihanan työyhteisön, joka minulta on viime vuoden aikana puuttunut. Paluu kouluun on kuitenkin pehmeä: lukujärjestyksessäni on tänä vuonna vain vähän tunteja, jotta aikaa riittää myös muille töille: erityisesti valmentamiselle sekä bloggaamiselle. Uutuutena saan opettaa liikuntaa ja se jos mikä on hauskaa.

Eväiden pakkailua

Saan usein hieman huvittunutta kommenttia perheenjäseniltäni, koska olen oikea eväs-sieppo. Aina, kun lähdemme jonnekin, minä olen pakkaamassa mukaan eväitä. Miehen ja lasten mielestä ylimitoitan eväiden määrän, mutta puolustukseksi pitää sanoa, että monet itkut ovat jääneet itkemättä, rahaa säästynyt ja reissut onnistuneet juuri hyvien eväiden ansiosta.

Nyt töiden alettua eväät astuvat kuvioihin myös arkipäivinä. Huomasin nimittäin heti ensimmäisinä päivinä töissä, että terveelliset eväät ovat pitkän työpäivän aikana kultaakin kalliimmat.

Pyrin syömään joka päivä töissä henkilöstöruokalassa ts. maittavaa kouluruokaa. Tämä on tutkitustikin järkevää: henkilöstölounaan pystyy yleensä rakentamaan lautasmallin periaatteita noudattaen, monipuolisesti ja laadukkaasti.

Silti olen huomannut, että varsinkin iltapäivisin vireystaso ja verensokeri laskevat. Iltapäivän välipala töissä, ennen kotiinlähtöä, onkin vakiintunut minulle tavaksi.

Tämä tapa on vähentänyt myös iltasyöpöttelyä ja sitä kautta helpottanut painonhallintaa ja yleistä jaksamista. Jos jostain syystä iltapäivän välipala jää työpaikalla syömättä, syön sen heti kotiin päästyäni ennen, kuin alan valmistaa perheelle päivällistä.

Lempivälipalani työpäivän aikana

Hedelmä ja pähkinät

Tällä hetkellä suosikkeja ovat kotimaiset omenat, joiden satoa alkaa pikkuhiljaa kypsyä. Toinen ikisuosikki on banaani. Nappaan aamulla töihin lähtiessä pihalta reppuun pari omenaa, jotka nautin yhdessä muutaman pähkinän kanssa. Säilytän pähkinöitä koulussa, jotta minulla on aina varastossa jotain välipalaa sudennälän yllättäessa.

Pähkinät ovat loistava välipala, koska ne täyttävät, vievät nälän pois ja vaikuttavat loppupäivän ruokavalintoihin. Pähkinöissä on terveellistä pehmeää rasvaa.

Jos söisin pelkän hedelmän yllättäisi nälkä huomattavasti mopeammin, kuin jos nautin pähkinöitä hedelmän lisäksi.

Rahka ja manteleita

Toinen välipalasuosikkini on rahka, sen proteiinipitoisuuden takia. Proteiini pitää kylläisempänä pidempään kuin pelkkä hiilihydraattipitoinen välipala.

Ostan työpaikan jääkaappiin muutaman rahkan, usein maustettuja (mutta ilman ylimääräistä sokeria), joita voin syödä välipalaksi silloin, kun haluan.

Kun tiedän, että jääkaapissa minua odottaa valmiina terveellinen välipala, ei kahvipöydän houkutuksiin ja karkkikulhoihin (joita opehuoneessa on usein!) tule niin helposti haksahdettua.

Sujautan rahkan joukkoon usein muutaman pähkinän tai mantelin, jotta saan hyviä pehmeitä rasvoja ja pureskeltavaa.

Valmis proteiinijuoma

Minulla kulkee aina kassissa mukana valmis proteiinijuoma hätätapauksia varten. Niistä saa energiaa silloin, kun on koko päivän menossa. Olen tykästynyt Valion ProFeel -juomiin, mutta varmasti muillakin on vastaavia tuotteita tarjolla. Kannattaa kuitenkin tarkistaa tuotteen sokerimäärä!

Säännöllinen syöminen – oman painonhallintani A & O

Olen vuosien aikana tullut siihen tulokseen, että tärkein komponentti pysyvässä painonhallinnassa on säännöllinen ruokarytmi (minulla noin 3-4 tuntia). Kun pidän tästä kiinni, pysyy syöminen hallinnassa, teen terveellisiä valintoja ja vireystaso pysyy sopivan korkeana.

Siksi olen varmasti noiden eväiden ja välipalojenkin kanssa niin supertarkka. Pientä etukäteissuunnittelua tietysti vaaditaan, mutta sekin lähtee jo selkärangasta.

Mikä on sinun suosikkivälipalasi töissä?

<3 Anna

 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest