Rakasta itseäsi! – Ja laihdu

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Itseinho voi olla jollekin laihduttamisen motivaattori. Kun rutistelee peilin edessä makkaroitaan tai katsoo halveksien itsestä kesälomalla otettua kuvaa, voi toki syntyä tarve pudottaa painoa. Mutta kuinka järkevää tai kestävää on lähteä pudottamaan kiloja itseällötyksen kourissa?

Lähtökohtana on silloin ajatus itsestä huonona ja epäonnistuneena: ”Tällaisena en kelpaa, en itselleni, enkä muillekaan. Minun täytyy laihtua!” Itselleen puhuu rumasti, arvioivasti ja syyttävästi. Laihdutuskuuri aloitetaan pahimmassa tapauksessa vähentämällä syömisiä liian paljon ja itselle kiukutellen. Liikaa vaatien.

Kuinka tällainen negatiivinen ajattelu vaikuttaa motivaatioon haluta muutosta? Kuinka kielteinen suhtautuminen itseen heijastuu haluun muuttaa elämäntapojaan terveellisiksi pysyvästi?

Itseään on vaikea rakastaa ihan joka hetki, mutta ajatus siitä, että olen hyvä ja ihana tällaisena, vie pitkälle. Itseinho sensijaan syö energiaa.

Eräs ystäväni, Jenny Belitz-Henriksson, pudotti painoaan vuoden aikana lähes 20 kiloa. Hän väittää itse, ettei laihduttanut grammaakaan. Elämäntapojaan hän kyllä kertoi muuttaneensa, roimastikin. Tämän huikean muutoksen taustalta löytyi kuitenkin tärkeä prosessi, joka ei ollut kyllästetty itsensä ruoskimisella ja haukkumisella.

Jenny nimittäin kertoo, että hän opetteli ennen minkään muutoksen tekemistä puhumaan itselleen kauniisti. Hän lopetti itsensä soimaamisen, vaikka ylipainoa olikin kertynyt. Hän päätti rakastaa itseään sellaisena, kuin oli.

Vasta, kun hän huomasi asenteen itseään kohtaan muuttuneen, alkoi hän muuttaa elämäntapojaan. Motivaatio painonpudottamiselle löytyi terveydestä: ylipaino oli riski. Ja Jenny halusi tehdä itselleen ja keholleen hyvää, ei rangaista sitä kiloista, jotka olivat kertyneet pikkuhiljaa vuosien myötä. Terveelliset ruokailutottumukset olivat asia, jonka Jenny halusi itselleen tarjota: saihan se hänet voimaan ja jaksamaan paremmin.

Tiedetään, että myönteiset tunteet liittyvät vahvasti motivaatioon. Mitä parempia fiiliksiä asiaan liittyy, sitä kovemmin olemme valmiita työskentelemään sen eteen. Kun elämänmuutosta lähtee tekemään positiivisella asnteella itseään kohtaan, ovat onnistumisen mahdollisuudet paljon suuremmat. Ja vaikka tielle sattuisi esteitä, ei myönteisesti asennoitunut ja korkean motivaation omaava halua luovuttaa. Tästäkin näkökulmasta laihduttamisen aloittaminen itseinhon kourissa, ei siis johda toivottuihin tuloksiin.

On harhaluulo ajatella, että laihduttaminen ratkaisisi kaikki ongelmamme; että sitten olisimme onnellisia ja tyytyväisiä itseemme ja elämäämme.

Miksei opettelisi ensin rakastamaan itseään ja elämäänsä, ja tämän jälkeen pohtisi, onko vielä jotain, jonka avulla voisin tehdä itselleni hyvää, elämästäni vielä parempaa, tulevaisuudestani terveempää?

Sytytä ensin rakkauden liekki itseäsi kohtaan ja saatat huomata, miten hyvin haluat tuota kaunista ja erityislaatuista ihmistä kohdella.

<3 Anna

 

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest