Arkiviikot maistuviksi ruokasuunnittelulla

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Tuskailen usein maanantaina kaupassakäynnin ja viikon ruokahuollon kanssa. Enkä taida olla yksin. Tuntuu, että moni pähkäilee samojen asioiden äärellä. Perheelle, sekä myös itselle, haluaisi valmistaa monipuolista, terveellistä, ravitsevaa ja maistuvaa ruokaa.

Huomaan kuitenkin usein, että tukeudun samoihin, tylsiinkin, arkiruokiin. Kaupassa iskee Black Out enkä keksi kerta kaikkiaan mitään muuta, kuin jauhelihat, kanafileet ja lohen. Aloin pohtia, miten ruokahuoltoon saisi vaihtelua ja sujuvuutta.

Paneuduttuani aiheeseen huomasin, että on monia tapoja, joilla voi helpottaa arkiruokarumbaa, tinkimättä ruuan monipuolisuudesta, laadusta ja terveellisyydestä. Kokosin parhaita vinkkejä yhteen.

Arkiruokailun helppous

Suunnittele viikon ruuat etukäteen. Voisiko sunnuntaista (tai maanantaista) käyttää hetken seuraavan viikon ruokailujen suunnitteluun? Voisiko sunnuntaina jopa käydä kaupassa tulevaa viikkoa silmällä pitäen? Tämä ehkäisisi kauppapaniikkia maanantaina, sekä vähentäisi kiireessä tehtyjä hutiostoksia, jos kauppaan päätyy nälkäisenä työpäivän jälkeen.

Laadi muutaman viikon kiertävä ruokalista. Jotta vältyttäisiin syömästä samaa ruokaa joka viikko, kannattaa laatia muutaman viikon kiertävä ruokalista. Ruokalistan suunnittelun voi aloittaa listaamalla hyviksi havaittuja arjen suosikkiruokia kaikessa rauhassa. Niitä kyllä löytyy, kun rauhassa pohtii. Jos kaipaa uusia ideoita, voi selailla lehtiä tai googlailla netistä helppoja arkiruokareseptejä.

Jokaiseen viikkoon on hyvä mahduttaa pari kalapäivää, yksi kasvispäivä ja vaikkapa yksi keittopäivä. Jotta kasvikset tulisivat monipuolisiksi osiksi aterioita kannattaa kurkata satokalenteriin ja tutkailla, mitä vihannekset, juurekset, hedelmät ja marjat ovat parhaimmillaan, sekä myös edullisimmillaan. Perunan, pastan ja riisin osuutta ruuissa vaihtelemalla saa aikaan monipuolisia kokonaisuuksia.

Helpota kaupassakäyntiä. Monet kaupat tarjoavat jo verkkopalveluita, joista ruuat voi tilata ja valita etukäteen kotoa. Jotkut kaupat jopa kuljettavat ruuat kotiovelle asti. Tämä säästää aikaa ja vähentää heräteostoksia. Kauppalasku pienenee ja ostokset voi suunnitella rauhassa. Myös ruokakassipalvelut, joissa kotiin toimitetaan valmiit reseptit raaka-aineineen voivat helpottaa arkiviikkoja.

Meidän perheen ruokarutiinit

Meidän perheemme arkiruokaviikot toimivat paremmin, kun noudatamme tiettyjä rutiineja. Esimerkiksi perjantaisin meillä on dippipäivä. Pilkomme kasviksia, juureksia, hedelmiä ja muita dipattavaksi sopivia aineksia kulhoihin, ja dippailemme niitä kermaviilipohjaisiin maustekastikkeisiin. Perjantaidippi maistuu koko perheelle ja vihanneksia tulee syötyä, kuin huomaamatta, reippaasti. Joskus saatan ostaa esimerkiksi pienen palan savulohta vihannesten kylkeen proteiinin ja hyvän rasvan lähteeksi.

Kerran viikossa meillä syödään tortilloja, jotka voi täyttää esimerkiksi broilerin jauhelihalla, tomaateilla, sipulilla, kurkulla ja paprikalla. Tortillat pysyvät terveellisinä, kun valitsee vähärasvaista lihaa ja käyttää tomaattipohjaisia kastikkeita ja kermaviiliä. Kerran viikossa valmistamme myös keittoa. Suosikkejamme ovat kasvissosekeitot ja kanakeitot. Keitoista riittää usein kahdeksi päiväksi. Pyrin pitämään huolta, että kalaa olisi tarjolla pari kertaa viikossa. Lohi on suosikkimme.

Kun muutamana päivänä viikosta on selkeä kuva siitä, mitä silloin syödään, jää viikkoon myös päiviä, jolloin voi kokeilla uusia reseptejä tai tukeutua vanhoihin hyviin vaihtoehtoihin. Ruuat pysyvät silti monipuolisina, kasviksia on joka aterialla, eikä tarvitse käyskennellä pää tyhjänä supermarketin käytävillä pohtien, mitä ihmettä tänään taas syötäisiin.

Mukavaa viikkoa!

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Pin It on Pinterest