Terveyden tai liikunta-alan ammattilaisen tekemän kehonkoostumusanalyysin perusaineenvaihduntaluku kertoo vuorokautisesta energiankulutuksesta levossa. Levossakin sydän-, ja verenkiertoelimistön, sisäelinten, lihassolujen ja aivojen toiminta kuluttaa siis energiaa ja erityisesti energia tarvitaan solujen palautumiseen, uusiutumiseen sekä korjaavaan toimintaan. Kehonkoostumusanalyysin avulla huomaa, etteivät vaaka ja painokilot sellaisenaan kerro kaikkia oleellisia terveyden kannalta merkityksellisiä asioita. Kehonkoostumusanalyysi ei huomioi arjen kulutusta tai ravinnon kokonaisuutta, vaan analyysin jälkeen huomiot olisi hyvä käydä läpi asiantuntijan kanssa.
Keventäjät-ohjelma laskee päivittäisen energiankulutuksen henkilön iän, pituuden, painon, sukupuolen sekä arkiaktiivisuuden määrän perusteella. Perusaineenvaihdunnan laskukaavaan lisätään siis arkiaktiivisuusarvion mukainen, muutaman sadan kalorin energiankulutus. Keventäjien antama luku on toiminnallinen ja viittaa arjen kulutukseen suhteessa energiansaantiin. Keventäjiä kehotetaan lisäksi pitämään liikuntapäiväkirjaa, jolloin energiankulutuksessa tulee huomioitua päivittäisellä liikunnalla kulutetut kalorit. Keventäjät ohjelman tarkoituksena on oivalluttaa jokaista miettimään arjen kokonaisuutta ja miten energiankulutukseen voi itse vaikuttaa.
Perusaineenvaihdunta= elimistön energiankulutus levossa vuorokauden aikana
Energiankulutusarvio= vuorokauden aikainen perusaineenvaihdunnan kulutus+ arvioidun arkiaktiivisuuden kulutus
Miten kehonkoostumuksesta mitataan?
Kehonkoostumusta arvioivia, kevyitä ja kotikäyttöön tarkoitettuja vaakoja myydään tavarataloissa. Kevyet ja edulliset mallit antavat kuitenkin vain suuntaa antavia lukuja. Kunto-, ja lääkärikeskuksissa ja kuntoutuslaitoksissa on käytössä järeämpiä ja luotettavampia kehonkoostumusta mittaavia laiteita, joille astutaan seisomaan paljain jaloin ja samalla otetaan molempiin käsiin mittausanturit. Mittaus kestää muutamia minuutteja, eikä minkäänlaisia tuntemuksia tunnu kehossa mittauksen aikana. Mittausta ei suositella raskaana oleville, alle 14-vuotiaille, eikä henkilöille joilla on sydämentahdistin. Pariin tuntiin ennen mittausta ei suositella kahvin juontia, runsasta nesteiden juontia, eikä raskasta ateriaa. Muun muassa hormonikierto, sairaudet, lääkitys, ja alkoholinkäyttö vaikuttavat hieman mittaukseen. Mittaus kannattaisi tehdä aina samaan vuorokauden ja kuukauden aikaan, jos haluaa vertailla eri mittauskertojen välisiä arvoja.
Mittalaitteiden tekniikka perustuu heikkoon sähkövirtaan ja mittausta nimitetään bioimbedanssimittaukseksi. Sähkövirta liikkuu vahvemmin nestettä sisältävissä elimissä eli lihaksissa, kun taas rasvakudos ja luusto ei johda sähköä samalla lailla. Tällä mittaustavalla laite arvioi kehonkoostumusta eli mikä on lihasmassan, luuston painon ja rasvakudoksen suhteellinen määrä.
Lihas-, vai rasvamassaa?
Kehonkoostumuslaitteiden ohjelma tuottaa tulosteen, jossa saatuja lukuja verrataan samanikäisen miehen tai naisen terveyden kannalta optimaaliin kehonkoostumukseen. Osa mittalaitteiden analyysiohjelmista arvioi myös ns. Fitness-indeksiä eli peilaa liikunnallisesti aktiivisen henkilön kehonkoostumusta. Analyysi antaa arvion perusaineenvaihdunnasta, jolla tarkoitetaan sitä energiamäärää, minkä keho kuluttaa levossa. Lihakset kuluttavat enemmän levossakin kuin rasvakudos, joten analyysi näyttää tämän tosiasian usein havainnollisesti viitearvoina ja värikoodeina.
Koko kehon arvoista analyysi kertoo seuraavia: Rasvaprosentti (%), rasvan massa (kg), rasvaton massa (kg), lihasmassa (kg), kehon nestepitoisuus (TBW), solun ulkoinen – ja sisäinen vesimäärä (ECW/ICW), painoindeksi (BMI), luumassa (kg), viskeraalisen rasvan arvio, perusaineenvaihdunta (kcal). Mittauksen analyysiohjelma kertoo lihastasapainosta ja erittelee seuraavat tulokset molemmille käsille, jaloille ja keskivartalolle: Lihasmassa (Kg), lihasmassan tasapaino, lihasmassa-arvio, rasvaprosentti (%), rasvan massa (kg), rasvan tasapaino.
Mitä hyötyä kehonkoostumusmittauksesta?
Kehonkoostumusmittauksella on seuraavia hyötyjä:
- auttaa ymmärtämään oman kehon toimintaa
- oivalluttaa lihasmassan merkityksestä
- muistuttaa vyötärölle kertyvän rasvan terveyshaitoista
- muistuttaa vaakakilojen sisällöstä” eli siitä miksi lihakset ja rasvakin kuuluvat terveeseen kehoon
- muistuttaa säännöllisen ateriarytmin merkityksestä
- muistuttaa nestetasapainosta
- arvioi luuston tiheyttä ja kehottaa tarvittaessa luuston tarkempaan tiheysmittaukseen
- kertoo lihastasapainosta ja harjoittelun laadustaantaa mahdollisuuden keskustella alan ammattilaisen kanssa
- avaa rasvaprosentti- käsitteen merkityksen
- antaa mahdollisuuden keskustella alan ammattilaisen kanssa
- kannataa uusia 3-6 kk:n välein ja huomaa harjoittelun vaikutuksen
Teksti: Sirpa Arvonen