Kevennysliikkeitä arkeen

Keventäjän energiatasapainon eli kulutuksen ja energiansaannin kannalta merkitsevää on arjen aktiivisuus. Sohvan ja tietokoneruudun vetovoiman voittaminen ja arkiliikkeen lisääminen merkitsee vuositasolla kilojen kevennystä. Kyselimme keventäjiltä arjen liikeideoita. Vuoden keventäjä kisaankin osallistunut Anita Vaasasta kertoi liikkeiden ”Minä itse -ideasta”. Sen sijaan, että pyytäisi perheenjäseniä hakemaan tavaroita, ojentamaan maitopurkin jääkaapista tai käymään kioskilla, voi aina tehdä itse. Jokaisesta sohvalta noususta, pihalla käynnistä ja asiointikävelystä voi olla tyytyväinen. Anitalla periaate oli tuottanut 30 kilon kevennyksen muutamassa vuodessa. Pitkillä kävelylenkeillä Anita oli seuraillut pieniä yksityiskohtia ympäristössä, vuodenaikojen muutoksia ja muita liikkujia.  – Ulos lähtemällä maailma avautuu, mieli virkistyy ja omat huolet puolittuvat, totesi Anita.

Pelit hyötykäyttöön

Tietotekniikan kehittäjätkin ovat huomanneet liikunnan lisäämisen ja keventämiseen tarpeen. Nuorten terveydenkin vuoksi ounastellaan tulevaisuudessa yhä useamman tietokonepelin vaativan liikettä. Keventäjistäkin monet ovat innostuneet Wii Fit -peliin, jossa eri lajit haastavat liikkujan tasapainoilemaan, palloilemaan ja hikoilemaan oikein kunnolla. TV:n ruudulla toimivassa Wii Fitissä kiehtoo kisailumahdollisuus sekä itseä että kanssaliikkujia vastaan ja haasteita voi valita oman kunnon mukaan.

Tanssimatto-peli on haastanut monet keventäjät olohuonehikoiluihin. Musiikki ja askelkuvioiden oppimisen ilo toimii kannustimena. Ja sykemittarin osoittamat teholuvut tuplaavat vielä innon. Tunturi tasapainolauta ja tulosten seuraaminen tietokoneruudulta tarjoaa myös uusia tasoituspisteitä taitojen karttuessa.

Sohva kuntolaitteeksi

Syke nousee ja kalorit viuhuvat sohvanpäihitysjumpassa. Moni meistä liimautuu tv:n eteen katsomaan suosikkisarjaansa tai elokuvaa. Voiko ”Täydellisiä naisia” kyydittää aina sohvabic. Tv:tä katsellessa voi nousta sohvalta ylös edestakaisin. Kehon suurimmat lihakset, reidet ja pakarat joutuvat tsemppaamaan, ne tarvitsevat happea ja syke nousee. Mainoskatkolla sohvan käsinoja muuttuu punnerruspenkiksi ja sohvatyyny tasapainolaudaksi. Vatsalihakset vääntyvät ja käsipainot helkkäävät. Ja jos tv ei kiehdo, voi kuunnella radiota, äänikirjoja tai kielikursseja.

Kun hengästyt ja hikoilet, liikut jo oman kuntosi kehittämisen ja ylläpitämisen tasolla. Sykemittari motivoi huomaamaan, että kotijumppa on tehokasta. Syke nousee jo pelkästään jalkoja ja käsiä heiluttamalla. Kun kädet nostaa pään yläpuolelle ja polvia ylös, saa keskikuntoinenkin jo mukavaa sykeliikuntaa. Viidellä kotikuntopiirin liikkeellä pääsee alkuun. Kun kuukauden ajan on tehnyt liikkeitä 2-3 kertaa viikossa, innostuu jo viiden uuden liikkeen lisäämiseen.

Liike- ja jumppaohjeita löytyy naistenlehdistä, nettisivuilta ja jumppavälineiden mukanakin tulee yleensä aina liikepankki. Kannattaa kokeilla erilaisia välineitä, sillä joku niistä voi tuntua erityisen toimivalta. Välineitä kannattaa myös vaihdella, sillä monipuoliset liikkeet kehittävät aina enemmän kuin samojen liikkeiden junnaaminen. Voisiko välineitä kierrättää naapureiden ja ystävien kesken? Monet kirjastotkin lainaavat liikuntavälineitä ja miksei työpaikallekin voi perustaa kierrätyspisteen.

Purista pakaroita

Aamupuuroa voi hämmennellä varpailla seisten. Hampaita harjatessa voi toinen jalka heilua ilmassa ja tasapainoaisti saa tehotreenin. Pyykkiä ripustaessa pakarat rutistuvat rusinoiksi ja reidet piukentuvat, kun vuorotellen jännität ja rentoutat lihaksia. Lasten leikkitelineillä nojailu voi venyttää rintalihakset ja hiekkalaatikon reunalla voi askeltaa ylösalas. Lapset toimivat hyvinä lisäpainoina vatsalihasliikkeissä ja virvoitusjuomapullot lisäävät askelkyykkyihin tehoa.

Pururata korvien välissä

Maailman pisimmältä pururadalta, omien korvien välistä, olisi tärkeintä löytää motivaatio ja tahto arjen kevennysliikkeisiin. Tosiasia liikunnan tarpeesta tai kalorinkulutusluvut innostavat alkuun, mutta yleensä hyvät tuntemukset vasta kannustavat jatkamaan. – Voiko ihanammin aamun aloittaa, kuin joogaamalla tai pilatesverryttelyllä, toteaa moni julkkiskin lehtijutuissa. Sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttäkin tarvitaan, joten itsensä palkitseminen ja välitavoitteet on tarpeen paaluttaa.

Arjen kevennysliikkeet pitäisi jollakin tapaa saada osaksi viikkorutiineita. Sohvan alla tai komerossa eivät kuntoilulaitteet kuntoa kohota.

  • Auttaisiko, jos pistäisi kotijumpan kalenteriin, ihan kuin muunkin liikuntaryhmän?
  • Voisiko kutsua naapurin kello 19:n jumppahetkeen aina tiistaisin?
  • Voisiko jonkin tietyn tv-ohjelman aikana aina totuttautua liikkumaan samalla. Vai onko aina ennen saunaa verrytyshetki?
  • Käynnistyykö viikonloppu parhaiten perjantaikävelyllä ja voiko ystäviä tavata liikehetkissä ennemmin kuin kahvilassa?

Teksti: Sirpa Arvonen

Kulutuksen ja energiansaannin kannalta merkitsevää on arjen aktiivisuus. Ota pelit hyötykäyttöön tai sohva kuntoilulaitteeksi! Tärkeintä olisi löytää tahto arjen kevennysliikkeisiin omien korvien välistä ja saada ne osaksi viikkorutiineja.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest