4 vinkkiä: Näin palaat flunssan jälkeen liikunnan pariin

Alkutalven ja kevään vitsaus, flunssa, on vienyt monet meistä lenkkipolkujen sijaan sängyn pohjalle. Kun sairastelu on voitettu, on taas aika pohtia liikkeelle lähtöä. Mutta milloin on hyvä hetki?

Liikkeelle lähtemisen ei suinkaan tarvitse tarkoittaa heti kovatehoisia treenejä, vaan jo pienikin kehon liikuttelu tekee hyvää ja auttaa treenirutiineihin palaamisessa.

LUE MYÖS: Näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

4 vinkkiä: Näin palaat flunssan jälkeen liikunnan pariin

1. Liiku fiksummin, älä kovemmin

Moni Keventäjäkin saattaa ajatella, että vain tunnin kuntosalikäynnistä tai tietyn kilometrin mittaisesta lenkistä olisi hyötyä. Tämä ajattelumalli kannattaa heittää romukoppaan ja vaihtaa mielikuva ämpäriin, jota pienet päivittäiset aktiivisuushetket täyttävät. Illalla se saattaa olla jo täynnä

Jos siis olet palaamassa flunssatauon jälkeen liikunnan pariin, aloita pienin askelin. Kipua portaat, kävele kortteli ympäri, venyttele tv:n äärellä tai nostele kauppakasseja. Tästä on taas hyvä jatkaa eteenpäin!

2. Täytä kehosi energiavarastot

Flunssaisena ei monestikaan tule syötyä tai juotua riittävästi – tai ainakaan terveellisesti. Ennen liikkeelle lähtemistä kannattaakin elimistön energiavarastot täyttää tulevia liikuntasuorituksia silmällä pitäen. Juo siis paljon vettä ja ravitse kehoasi hyvillä hiilihydraateilla, jotta liikunta alkaa taas tuntua mukavalta.

VINKKI: Banaanit ovat hyvää flunssaruokaa, sillä ne ovat helposti sulavia ja tarjoavat välttämättömiä ravintoaineita, kuten kaliumia, joka voi lievittää flunssan oireita.

3. Aloita hitaasti

Vaikka juokseminen olisi sinun juttusi, flunssan jälkeen ei kannata suunnata suin päin lenkille, sillä liian ripeä liikkeelle lähteminen voi aiheuttaa pitkäkestoisia vammoja. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että tauon jälkeen elimistö on riskialttiimpi erilaisille liikuntavammoille. Aloita kävelylenkeillä ja lisää tehoja vasta sitten, kun kehosi on taas tottunut liikkeeseen tauon jälkeen. Maltti on siis valttia!

Kävelystä on hyvä aloittaa.

Liikuntavammojen lisäksi kovatehoiset treenit voivat pidentää flunssan kestoa, sillä kova treeni lisää stressihormonien määrää elimistössäsi vaikuttaen immuunijärjestelmän toimintaan.

Oman sykkeen seuraaminen on tehokas keino todeta, milloin kannattaa lähteä liikkeelle. Jos sykkeesi pompsahtaa taivaisiin pienistäkin askareista, on aika antaa elimistöllesi lisäaikaa toipua.

4. Kaikki lähtee coresta

Sen lisäksi, että keskivartalon hallintaa tarvitaan tasapainon ylläpitämisessä, hyvä keskivartalon tuki suojaa selkävammoilta. Keskivartalon tukilihasten harjoittaminen onkin erinomainen keino lähteä liikkeelle flunssan jälkeen. Treenit ovat helppoja ja nopeita, etkä tarvitse välttämättä lainkaan välineitä tai varusteita. 

Nämä yksinkertaiset ja intensiteetiltään matalat treenit valmistavat kehoasi liikkumaan tauon jälkeen. 

Nappaa keskivartalo-treeni talteen tästä

Lähteet: MedicalXpress, HuffingtonPost, Runner’s World

  • Parempi kuin monivitamiini! Kevään sesonkivihannes on todellista superruokaa

    Vitamiinien syömisen sijaan kannattaa ruokavalioon sisällyttää maukkaita ja ravintoarvoiltaan monipuolisia vihanneksia. Yksi tällainen vitamiinipommi on kevään sesonkivihannes, eli parsa. Sen lisäksi, että parsa on tehokas diureetti, eli nesteenpoistaja, se on täynnä vitamiineja ja antioksidantteja. Ja...
  • Laihdutuslääkkeet eivät ratkaise lihavuuden hoitoa - mutta voivat tukea elämäntapamuutoksessa

    Ylipainon ennustetaan lisääntyvän lähivuosina maailmanlaajuisesti. Asiantuntijoiden mukaan lihavuus on globaali epidemia, jonka taltuttamiseen vaaditaan uudenlaisia ja monipuolisia keinoja. Diabeteksen hoitoon suunnattu, semaglutidiin pohjautuva lääke on noussut laajasti keskusteluun sen ruokahalua vähentävän ominaisuuden takia. Mehiläisen asiantuntijalääkärit...
  • 10 vinkkiä kestävän juoksukunnon rakentamiseen

    Keväällä luonnon herätessä uuteen eloon, inspiroituu moni juoksun aloittamisesta. Alla olevat Coronarian fysioterapeutti Taru Lammin kymmenen vinkkiä auttavat sinua juoksun aloittamisessa ja pitämään harrastusta yllä pidempäänkin. 10 vinkkiä: Näin pääset alkuun juoksemisessa 1. Kirkasta tavoite...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest