Ystäväkin liikkeelle

Ystävän kanssa voi motivoitua liikkumaan edullisesti ja ”Tee se itse”- meiningillä. Ehkä et jumppaisi yksin kotona, mutta ystävien kanssa voi intoutua kokoontumaan kotikuntopiiriin. Kotikuntopiirissä jokainen kaivaa komerostaan tai sohvan alta käyttämättömänä maanneen kotikuntoiluvälineen, kuten jättijumppapallon, kuminauhan tai gymstickin. Kokoonnutaan yhteen, pistetään musiikki soimaan ja ripotellaan kuntoilulaitteet ympäri olohuonetta. Kierretään kuntoilulaitteesta toiseen ja jokaista väännetään 10-20 kertaa – yhteensä kolme kierrosta. Rupattelu sujuu samalla ja kannustusvitsit saavat hikipisarat hersymään. Aikaa menee alle tunti ja sen jälkeen kahvittelu vasta maistuukin.

Arjen haasteiden kellistys

Säännöllisen liikunnan nivominen arjen aikatauluihin on joskus haasteellista. Ajan puute ainakin mainitaan yleisimmäksi selitykseksi vähäiselle liikkumiselle. Ystävyyssuhteiden hoitamiselle ja perheelle haluaa jättää aikaa. Liikunnan harrastusta ei aina kannata mitoittaa erikseen, vaan koittaa nivoa liikkumista osaksi arkea. Voisiko ystävien tapaamisiin sisällyttää arkitalkoita tai yhdessä liikkumista? Suursiivoukset, piha- tai mökkitalkoot ja remontit sujuvat rennosti ystäväporukalla. Askelmittarit vyötäisille, sykemittarit päälle ja koko porukka huhkimaan. Yhteinen verryttely alussa vaikkapa lapio- tai haravajumpalla virittää tunnelmiin. Päivän päätteeksi vielä yhteinen pihaleikki, venyttely, sauna ja mukava iltapala. Talkoot olivat ennen vanhaan odotettuja kylätapahtumia. Miksei siis nytkin pidettäisi yllä yhteisöllisyyttä – kaikkia hyödyttävällä tavalla. Seuraava talkooisäntä voidaan sopia jo valmiiksi illan mittaan!

Talkoilla sujuvat myös tarvittaessa lasten hoidot. Jos yksi vuorollaan vahtii lapsia, voivat toiset kipaista lähiön pururadan ympäri ja kierroksen jälkeen lastenvahti aina vaihtuu. Tunnissa lapset on ulkoilutettu ja kaikki vanhemmat ovat saaneet 50 minuutin tehotreenin silloin jos ulkoiluhetkessä on kuusi vanhempaa yhdessä.

Kuntoilukumppanuus

Yhteisen liikkumisen ajankohta täytyy sopia ja sovittua aikaa ei helpolla kehtaa perua. Yhteinen liikkumisen rytmi kannustaa tsemppiin ja itsestä voi saada enemmän irti kuin yksin liikkuessa. Yhteistä liikkumisen lajia miettiessä täytyy kuitenkin huomioida molempien kuntotasot. Terveysliikunnan kriteeri ” pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta”, sisältää jo vinkin yhdessä liikkumiseen ja terveysvaikutusten testaamiseen. Kun puhuu liikkuessa, tietää liikkuvansa omalle kuntotasolle sopivalla vauhdilla.

Usein arastellaan yhdessä liikkumista, jos toinen kumppaneista omaa enemmän kuntoilutaustaa ja vauhtitaso olisi kovempi. Paljon liikkuva kaipaa kuitenkin myös matalan sykkeen lenkkejä palauttavaksi liikunnaksi. Kuntoiluinnokkaalle nuo leppoisat lenkit voivat olla niitä kaikkein haastavimpia, sillä niissä vaaditaan kärsivällisyyttä. Niinpä vaikkapa pitkät kävelylenkit ovat hyvin erilaisia harjoituksia eri kuntotasoilla liikkuville. Toinen saa tehotreenin ja toinen tarpeellisen, palauttavan kehonhuoltotreenin.

Elämyskumppanuus

Ystävien kanssa on koettu iloja ja suruja. Yhteiset kokemukset ja muistot yhdistävät. Miksei siis kannattaisi tietoisesti yrittää hankkia uusia yhdistäviä kokemuksia ja liikunnasta niitä löytyy! Yhteisten retkien kommellukset ja haastehetketkin kultaantuvat muisteloissa, joten käsi kädessä on aina helpompi lähteä kohti uusia haasteita. Uusia liikuntauria voi availla eri lajien peruskursseilla tai lajikokeiluilla. Ystäväporukalla on helpompi varata vaikkapa lajivalmentaja opastamaan alkuun. Ja jos porukalla päätetään tavoitella pitkän matkan liikuntahaastetta, kannustaa se myös yhteisiin treenihetkiin ja tapahtumamatkan suunnitteluun. Ystävän lähipuistot ja kaupunginosat tarjoavat erilaisia lenkkimaisemia ja mielenkiintoisia kertomuksia. Miksei siis järjestäisi yhteislenkkejä eri kaupunginosissa, lähiseudun ulkoilureiteillä tai lähikaupungeissa?

Ystävän liikuttamisen ideoita:

  • mieti missä lajeissa voi samalla jutella esim. kävely, kuntosali, vesijuoksu, lumikenkäily, soutu
  • sovi kahvila- tai illanistujaistapaamisten sijaan liikkumistapaamisia
  • sovi viikottaiset kävelyrupattelut
  • kerro ystävälle, millaista kannustusta kaipaat liikkumisen ylläpitoon
  • osta ystävänpäivä ja joululahjaksi liikuntaan innostavia tarvikkeita
  • ilmoittautukaa yhdessä uuden lajin alkeiskurssille
  • sopikaa kalenteriin jokaisen vuodenajan retki; talvella lumikenkäillen, kesällä soudellen pyöräillen, syksyllä patikoiden jne.
  • auta ystävää arkipuuhissa; siivotkaa yhdessä, järjestäkää pihatalkoot
  • kutsu ystävä kotikuntopiiriin
  • hoitakaa lapsia vuorotellen, että toinen pääsee vuorollaan lenkille/jumppaan/kuntosalille
  • vie ystäväsi lapset perheliikuntaan tai pulkkamäkeen

Teksti: Sirpa Arvonen

Tapaa ystäväsi lenkkipolulla!

Kevennystavoitteesta kannattaa kertoa ystäville ja pyytää heiltä kannustusta. Vaikka keventäminen ei nousisikaan kaikkien ystävien kanssa puheenaiheeksi, voivat ystävät tukea liikuntaharrastuksen vakiintumista.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest