Keventäjän liikunta – mitä ja miksi?

Kilojen kertyminen on riski sekä sydän- ja verenkiertoelimistön että tuki- ja liikuntaelimistön terveydelle. Fyysinen aktiivisuus pienentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä mm. lisäämällä hyvän eli HDL-kolesterolin määrää, jossain määrin vähentämällä huonon eli LDL-kolesterolin määrää, alentamalla kohonnutta verenpainetta sekä parantamalla sokerin siirtymistä lihaksiin. Etenkin kestävyysliikunta on hyvä sydämen ja verenkierron kannalta, mutta myös kestävyystyyppinen lihaskuntoharjoittelu (kuten kuntopiirit pienillä painoilla tai rauhalliset kuntojumpat) sopii tähän tarkoitukseen loistavasti.

Liikapaino on sydämen ja verenkierron lisäksi rasite tuki- ja liikuntaelimistölle. Luuston kannalta tämä ei ole huono asia ja lihavilla onkin yleensä tavallista vahvemmat luut. Sen sijaan lihavuus heikentää sellaista lihaskuntoa, jossa omaa painoa joudutaan samalla liikuttamaan. Kun lihaskuntoa testataan esimerkiksi punnertamalla tai istumaan nousulla (vatsalihasten kunnon testi), saavat lihavat keskimäärän normaalipainoisia huonompia tuloksia. Lihaskunnon heikkeneminen voi lisätä esimerkiksi sairauspoissaoloja. Iäkkäillä lihavilla fyysinen toimintakyky heikkenee myös normaalipainoisia iäkkäitä nopeammin. Tämän takia keventäjien on syytä myös tehdä lihaskuntoharjoitteita, ei pelkkää kestävyysliikuntaa.

Liikunnan terveysvaikutuksista ei ole hyötyä, jos harrastettavaan liikuntaan samalla liittyy terveysriskejä. Liian runsas ja teholtaan rankka harjoittelu on kaikille riski – terveyden edistäminen ei edellytä itsensä rääkkäämistä. Painavien henkilöiden on lisäksi hyvä varoa juoksemista (voi rasittaa jalkoja) sekä lajeja, joissa hypitään paljon tai joissa on äkillisiä ja yllättäviä suunnanmuutoksia (esim. monet pallopelit). Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei näitä lajeja voisi harrastaa, jos niiden kanssa on jo pidempään ollut sinut.

Liikapainoiselle, liikuntaa aloittelevalle sopivia liikuntalajeja ovat:

Sydän- ja verenkiertoelimistöä kehittävät lajit

<> 

Kävely

Turvallista, halpaa, ei vaadi paljon ylimääräistä aikaa.

         

Sauvakävely

Kuten edellä. Sauvat voivat ottaa osan jalkoihin suuntautuvasta rasituksesta pois, joten sauvakävely sopii erityisen hyvin liikapainoiselle.

         

Pyöräily

Säästää jalkoja, turvallista (etenkin jos käyttää kypärää).

         

Hiihto

Säästää jalkoja, turvallista, samalla myös hyvää ylävartalon lihaskuntoharjoittelua.

         

Uinti

Erittäin turvallinen ja liikapainoiselle sopiva laji, joka kehittää myös tasaisesti lihaskuntoa.

         

Lihaskuntoa kehittäviä lajeja

<> 

Kuntosaliharjoittelu

Suositellaan etenkin kuntopiiriharjoittelua kevyillä painoilla, mutta myös lihasmassaa kasvattavasta voimaharjoittelusta on terveyshyötyjä (mm. parantaa sokerinsietoa)

Kuntojumppa

Kaikki kuntojumpat ovat hyviä, ellei niissä ole todella paljon hyppyjä.

Painonpudottajan kannattaa liikkua myös terveyden ja hyvinvoinnin kannalta
Liikuntaa suositellaan keventäjälle kilojen karistamiseksi, mutta etenkin terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Monet liikuntalajit ovat soveltuvia, mutta erityisen suositeltavia ovat kävely, hiihto, pyöräily, uinti sekä lihaskuntoa kehittävät jumpat ja kuntosali.

Mikael Fogerholm

Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT

Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.

  • Kaamos ja kilot: Miten pimeä aika vaikuttaa painonhallintaan ja mielialaan?

    Alkutalven pimeys voi olla joillekin painonhallinnan kannalta vaikeaa aikaa. Liika syöminen ja lihominen voikin joskus olla seurausta kaamosmasennuksesta tai -väsymyksestä. Mutta yhtä hyvin kyse voi olla elintavoista, joita vain on niin vaikea pitää terveellisinä, kun...
  • Nukkumalla paino hallintaan?

    Nukkuessa ei kulu paljon energiaa, joten runsaan nukkumisen luulisi edistävän lihavuutta – eikö tämä ole ihan luonnollista? Asia onkin päinvastoin, sillä univaje saa syömään enemmän. Tutkimukset kertovat ihan kummia: etenkin lapsilla, nuorilla ja työikäisillä vähiten...
  • Raskaus ja imetys – avoin ikkuna uusille elintavoille

    Raskauden ja imetyksen aikana ei laihduteta, mutta terveistä elämäntavoista on silti syytä pitää huolta. Jopa noin puolella lihavista naisista lihavuus on alkanut raskauksista, joten syytäkin elämäntapojen tarkkailuun on. Raskaus ja imetys ovat elämänvaiheita, jolloin kiinnostus...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest