Tanssien kuntoon

Tanssiessa vasen aivopuolisko askartelee askelkuvioissa ja jututtaa tanssipartneria. Oikea aivopuolisko luo rytmistä ja liikkeestä kokonaisuuden, lähettää viestit keholle ja kokoaa tunnelman. Tanssi voi olla väylä myös itsensä ilmaisemiseen, tunteiden tulkintaan, kehotietoisuuden lisäämiseen ja itsetunnon laventamiseen.

Tanssi kehittää sydän ja verenkiertoelimistön kuntoa vaihtelevilla tehoilla, kohentaa lihaskestävyyttä, parantaa kehonhallintaa, tasapainoa ja koordinaatiota. Syke- tai askelmittari kertoo tanssin tehokkuudesta huimia lukemia. Kevennysprojektin lajina tanssi on siis tehokasta. Tanssi-illassa hurahtaa usein 3-5 tuntia ja kaloreita palaa tuhansia.

Tanssi on hauskaa kaikilla eri tasoilla. Jo satunnaisella lavakäynnillä tai ensimmäisellä tanssikurssilla kokee onnistumisen iloa ja kohtaa tanssin rennon ilmapiirin. Tanssia ei tarvitse heti osata, sillä harjoittelu ja uuden opettelu on lajin juju.

Tanssii itsensä kanssa

Liikkeen rytmi lähtee itsestä. Kaikessa liikkumisessa on rytmi ja liikkeiden rytmittäminen on harjoiteltavissa oleva asia. Tanssia voi omalla tyylillä ja tavalla – varsinkin kotiolohuoneessa, jossa arvostelijoille ei ole tilaa. Musiikin tunnelman voi antaa liikuttaa omaa kehoa. Itsensä kanssa tanssimisessa ei välitetä sovituista askelkuvioista tai eri tanssilajien koukeroista, vaan nautitaan rytmistä itselle ominaisella tavalla.

Keventäjä voi tehdä peruskuntoa kehittävän harjoituksen tanssimalla kotiparketilla pari kertaa viikossa noin 30–40 minuuttia kerrallaan. Musiikkivalinnoilla voi säädellä treenin tehoa. Pari verryttelykappaletta alussa soivat 100–120 iskua minuutissa ja sitten nostetaan sykettä muutaman kappaleen verran tiuhempitahtisilla, 120–150 iskua minuutissa musiikilla.

Kotitanssit

• Mielimusa soimaan omassa olohuoneessa
• Varaa aikaa 30–40 minuuttia ja siirrä huonekalut ja matot sivuun
• Anna rytmin liikuttaa ja kokeile omia kuvioita
• Tanssi yksin, kaksin tai ryhmässä
• Aloita verrytellen valssilla, tangolla tai suomipopilla
• Kohota sykettä discomusalla, jivella, humpalla, foxilla tai rokilla

• Letkeytä lanteita rumballa, salsalla, samballa tai cha-cha:lla

• Keinu loppuverryttely rumban, salsan tai hitaan valssin tahdissa 

Rytmeistä löytyy

Perinteiset paritanssit; valssi, humppa ja foxi kuuluvat suomalaiseen lavatanssiperinteisiin ja niissä pääsee liikkeelle helpoilla askeleilla ja kevyelläkin teholla. Humpasta muotoiltu kävelyhumppa vaatii perinteistä humppaa vähemmän pompahtelua ja siinä saa tuntumaa jo kädenalitustanssien viehätyksestäkin. Aloittelija pääsee nopeasti pyörähdystunnelmiin harjoittelemalla fuskyä ja buggia. Ja kun taito ja kunto kohoaa, pääsee kohentamaan sykettä ja hikoilemaan oikein kunnolla tanssikursseilla ja harjoituksissa. Tangon tulisuus, rumban kohtalokkuus ja cha-cha:n tai salsan lanteiden vispaus tuo taas uusia kokemuksia tanssiharrastuksen edetessä.

Paritansseista on muotoiltu kuntoilukäyttöön sopivia lajeja, joissa ei tarvita paria. Bailatinoa voi harrastaa tanssiseuroissa ja siinä pääsee tutustumaan latinalaistanssien rytmeihin helpotettujen askelkuvioiden kautta. Sambic-tunneilla soi brasilialainen samba. Salsa-, flamenco- ja rumbatunteja löytyy eri tanssikouluista. Afrikkalainen tanssi tai vaikkapa brasilialainen taistelutanssi, capoeira, tuovat esille eri kulttuurien tunnelmia.

Tanssin iloa!

• Paritanssin perusteet oppii tanssiseurojen/koulujen kursseilla
• Tanssikurssille voi osallistua myös ilman paria
• Bailatino, Sambic, salsa ja rivitanssit tanssitaan yksin tai ryhmässä
• Jos haluat kuluttaa kaloreita tanssikurssilla, pysyttele liikkeessä silloinkin kun opettaja näyttää kuvioita
• Lavatanssi-illassa (3-6 tuntia) voi kulua yli tuhat kaloreita ja askelsaldo ylittää 10 000
• Hyvät tanssikengät kannattaa hankkia

Teksti: Sirpa Arvonen

Tanssikengät jalkaan ja lanteet heilumaan!
Tanssi kehittää kuntoa, polttaa reippaasti kaloreita ja on hauskaa – yksin tai parin kanssa! Musiikki liikuttaa kehoa ja syke nousee herkästi. Kokeile kotona, osallistu kurssille tai lähde tanssilavoille!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest