Kokoa kunnon porukka

Monille ystävän kanssa yhdessä liikkuminen on muodostunut viikottaiseksi tavaksi, josta ei tingitä. Kaverin kanssa sovittua lenkkiä ei niinkään tule peruttua ja yhteinen rupatteluhetki lisää liikkumisen hyvinvointivaikutuksia.  Ystävän kanssa voi sopia tapaamisia eri liikuntalajikokeiluihinkin, jolloin uuteen tilanteeseen meneminen yhdessä on helpompaa. Monet kokoavat ystäviä myös suurempiin ryhmiin retkille tai ryhmälle voi tilatakin oman liikuntakurssin sekä urheiluseuroista että kuntokeskuksista.

Naapurusto liikkeelle

Liikkeelle lähtemistä voi joskus vaikeuttaa pimeys, turvattomuuden tunne yksin liikkuessa tai  uusille lenkkireiteille eksymisen pelko. Kaupunkien lähiöissä moni muukin ajattelee näin, joten yhteinen liikkeelle lähtö voisi olla monille avuksi. Liikkumisryhmän koolle kutsumista voisi ajatella lähimmäistekona tai vapaaehtoistyön edistämisenä. Voi olla hyödyksi ja avuksi sekä ilahduttaa muita. Ja jos kutsuu koolle samassa elämäntilanteessa olevia, voi samalla jakaa ajatuksia, keskustella ja tukea muita. Pienten lasten vanhemmilla olisi paljon juteltavaa ja keskustelun porina voisi intoutua keski-iän mainingeissa, eläkeiän lähestyessä, miesten kesken ja vaikkapa painonhallinnan kanssa tuskittelevien kävelyryhmissä.

Yhteisen liikkumisen starttina voisi toimia myös omien lasten harrastuslajit ja vanhempien kuskausroolin hyödyntäminen. Työpäivän jälkeen aikaa on niukasti ja samalla kun lapset ovat harrastuksissaan, voisivat vanhemmat liikkua yhdessä. Lapsillekin tulisi samalla malli yhteisöllisyydestä sekä vanhempien porukan yhteishengestä. Liikkumisen lajeja voi vaihdella kävelystä jumppaan, palloilusta kuntosalille ja vesijuoksusta joogaan.

Kunnon porukka koolle:

  • Mieti, ketä muuta yhdessä liikkuminen voisi innostaa tai jopa auttaa liikkeelle?
  • Sovi ystäviesi kanssa tapaamiset lenkkipoluille tai liikuntakokeiluihin
  • Mieti, voitko liikkua yhdessä puolisosi ja lastesi kanssa? Mikä voisi olla yhteinen juttu?
  • Mieti, millaisella porukalla liikkuminen olisi mukavinta?
  • Liikutteko 2-10 hengen ryhmässä ja mihin aikaan olisi hyvä sopia tapaaminen?
  • Millaisia periaatteita ja yhteisiä sopimuksia liikkumiseen liittyisi?
  • Millaisia keskustelun aiheita tai teemoja yhteisessä liikkumisessa voisi olla mukana?
  • Juttele ja kysele naapureiden ja ystäviesi kiinnostusta
  • Kysele lastesi harrastus-,koulu-,tai päiväkotiryhmien vanhempien keskuudessa kiinnostusta yhteiseen liikkumiseen
  • Laadi kutsu ja lähetä se kiinnostuneille sähköpostitse, tekstiviestinä tai tee mainos  harrastusryhmiin. Ilmoita aika,paikka,laji,varusteet,kustannukset ja onko vetäjää vai jokainen liikkuu omalla tavallaan
  • Varaa ensimmäisellä kerralla aikaa tutustumiselle sekä yhteisen toiminnan periaatteista puhumiselle.
  • Mieti, olisiko ensimmäisillä kerroilla hyvä tilata liikunnanohjaaja tai vetäjä paikallisesta urheiluseurasta opastamaan ja saattamaan porukka liikkeelle
  • Kysele porukoilta lukukausittain toiveita; Voitteko sopia yhteisistä lajikokeiluista tms. kiinnostuksen kohteista. Ryhmässä voi aina varata kuntokeskuksista tilattuja tunteja ja kokeiluita.
  • Jos toiminta laajenee ja tarvitaan enemmän organisoitumista, ota yhteyttä paikallisiin urheiluseuroihin tai perusta oma lähiö-, tai kuntoliikuntayhdistys. Lisätietoja liikuntayhdistyksen perustamisesta saa liikunnan keskusjärjestöistä mm. Kunto ry:stä ja Suomen Ladusta.

Teksti: Sirpa Arvonen

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest