Leikkipuistot kuntoilupaikkoina

Leikkipuisto tai leikkiteline -sanalle voisi keksiä uuden vastineen, joka kuvaisi enemmän lähiliikuntamahdollisuuksien monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Usein näkee aikuiset istumassa tai seisomassa kiipeilytelineen vieressä, sen sijaan että ulkoiluaika olisi aktiivista liikuntaa myös aikuiselle. Hiekkalaatikon reunalla voi askeltaa ylös-alas, leikkitelinettä vasten voi punnertaa ja puistonpenkillä voi piukentaa vatsalihaksia. Lasten kanssa yhdessä voi kirmata hippaleikeissä, tasapainoilla kiipeilytelineissä ja juoksennella pihaleikeissä.

Tunnin aktiivinen ulkoiluaika vastaa aikuisellekin tiukkaa kävelylenkkiä tai kuntopiirinomaista kuntosaliharjoitusta. Jos käytössä on sykemittari, kannattaa startata harjoitus jo lapsia pukiessa. Kuntoa kohentavaa syketasoa ruokkiessa hartiaseudun jumitukset pehmentyvät, selän ja keskivartalon lihasten ryhti kohenee ja olo keventyy. Palkitsevaa on nähdä arjen liikelisien tuottama energian kulutuslisä. Aikaa ei tarvita erikseen ja lapsetkin innostuvat touhuamaan aktiivisemmin. On aika järjestää syyskauden viikottaiset pihatreenit!

Kolmen sukupolven kyläpihat

Koulujen ja päiväkotien pihojakin voisivat iltaisin ja viikonloppuisin käyttää perheet ja nuoretkin kuntoilukäytössä. Leikkitelineet on aikaisemmin suunniteltu pääosin joko alle kouluikäisten tai kouluikäisten käyttöön. Ulkoilu- ja kuntoreittien varrella taas on kuntoilutelineitä, jotka on suunniteltu aikuisten käyttöön. Viime aikoina useissa kaupungeissa on suunniteltu ja rakennettu myös ns. kolmen sukupolven lähiliikuntapaikkoja. Näissä uusissa ulkoilutelineissä yhdistyvät eri ikäisten tarpeet.

Jos koulupihan, asuinalueen, leikkipuistojen tai oman pihan suunnitteluun tai remontointiin voi vaikuttaa, kannattaa ehdottaa uudenlaista ulkoilualuetta. Monissa lähiöissä alueen asukkailla, nuorilla ja koululaisilla on ollut mahdollisuus suunnitella lähipihojen toimintoja, joten yhteinen pihatreenialue voi olla toiveena. Alueen viihtyisyys ja monikäyttöisyys helpottaa myös siistinä pysymistä ja vähentää ilkivaltaa.

Uusia kiipeilytelineitä reunustavat ikäihmistenkin käyttöön soveltuvat tasapainolaudat. Lasten keinulaudan vieressä voi olla aikuisten hyvin muotoiltu vatsalihaspenkki tai ulkokäyttöön suunniteltu uusi ”crossing”- laite. Tasapainopuomit ja penkit soveltuvat kaiken ikäisten harjoituksiin. Palloilla, hyppynaruilla ja vaikkapa nyrkkiin mahtuvilla kivillä – saatika sitten lapsilla reppuselässä saa lisävastusta pihatreeneihin.

Pihatreenit

Ulkotreenialueen valtaamiseen ja käyttöön ottoon tarvitaan aktiivisuutta. Voisivatko keventäjät kutsua alueen vanhempia yhteisiin pihatreeneihin? Kun pihatreenit vakiintuvat, eivät naapuritkaan ihmettele nauravia ja huhkivia, hiekkalaatikkoa kiertäviä vanhempia. Pihacircuitiin voi kutsua vetäjäksi paikallisen urheiluseuran ohjaajan, joka pienellä kolehdin keruulla voi hankkia samalla varoja lasten urheiluseuratoimintaan. Tai joku vanhemmista voi vaikka vuorollansa vahtia lapsia, kun joku taas suunnittelee etukäteen kuntopiiriliikkeet ja vetää treenit. Kunnon pihatreenien jälkeen maistuvat mehut ja ”jälkipelit”.

Pihakuntopiiri

• Verryttele kävelemällä leikkikentän ympäri
• Askella hiekkalaatikon reunalla ylös-alas
• Nostele käsiä ja polvia
• Jousta reisistä kyykkyyn ja avaa kädet sivuille
• Käytä lapsia jumppakaverina tai lisäpainoina reppuselässä
• Punnerra leikkitelinettä/penkkiä vasten
• Istu penkille ja polkupyöräile vatsalihakset piukoiksi
• Tasapainoile puomilla tai kivireunuksella
• Kirmaa pihaleikeissä ja hyppele hyppynarulla
• Palloile seinää vasten
• Jumppaa harjan varrella
• Venyttele puuta vasten

Teksti: Sirpa Arvonen

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest