Liikunta vähentää lihavuuden haittoja vaikka paino ei putoaisi

Lihavuuteen liittyviä terveysriskejä voi mahdollisesti pienentää harrastamalla liikuntaa, vaikka liikkuminen ei edes laihduttaisi. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vähäinenkin liikunnan lisääminen voisi auttaa ylipainoisia välttymään diabetekselta ja sydäntaudeilta.

Tutkijoiden tulokset perustuvat 870 ylipainoisen ja lihavan naisen seitsenvuotiseen seurantaan.

Tutkimuksen alkaessa osallistujilla oli korkeintaan yksi metabolisen oireyhtymän osatekijä, mutta seurannan aikana ne yleistyivät monilla. Seurannan päättyessä jo 40 prosentilla osallistujista oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän osatekijää kuten korkea verenpaine tai kolesteroliongelmia.

Kun tutkijat selvittivät, mitkä seikat ehkäisivät metabolisen oireyhtymän kehittymistä, ainoana tekijänä esiin nousi liikunta. Liikuntaa harrastavien riskitekijät kasaantuivat noin 15 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muiden, tulokset osoittivat.

Toinen lähiaikoina julkaistu tutkimus osoitti laihduttamisen pienentävän ylipainoisten ja lihavien terveysriskejä riippumatta siitä kertyvätkö kilot myöhemmin takaisin.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest