Liikuntaohjelmaan kannattaa sisällyttää sekä lihaskuntoharjoittelua että kestävyystreeniä. Lihaskuntoharjoittelu vahvistaa lihaksistoa, kestävyys taas kuvaa elimistön kykyä tehdä pitkäkestoista työtä. Se liittyy vahvasti siihen, kuinka hyvin happi liikkuu kropassa. Siksi kestävyyttä kutsutaan usein myös aerobiseksi kunnoksi.
Kestävyystreenillä on pitkä liuta terveysvaikutuksia: se muun muassa laskee verenpainetta sekä parantaa kolesteroliarvoja ja verensokeritasoja. Heikko kestävyyskunto on yhdistettävissä ennenaikaisen kuoleman riskiin ja pitkään liutaan terveysriskejä. Hyvä kestävyyskunto taas suojaa tehokkaasti sydän- ja verisuonitautien kaltaisilta elintasosairauksilta, vaikka kehoon olisikin kertynyt ylimääräisiä kiloja.
Shape.com listasi kaksi hyvää keinoa seurata kunnon kehitystä:
Seuraa sykettä
Intensiivinen harjoittelu hidastaa sykettä. Mikäli liikuntasi tuottaa tuloksia, huomaat, ettei sykkeesi nouse enää niin korkeaksi kuin tehdessäsi tiettyä liikuntasuoritusta ensimmäisiä kertoja. Sykettä voi seurata erilaisilla sykemittareilla.
Kiinnitä huomiota arkeen
Sitä mukaa kuin kunto kasvaa, näkyy se varmasti myös arjessa. Kun treeniä on takana jo tovi, saatat yhtäkkiä huomata, miten helposti nostat jotain painavaa esinettä esimerkiksi kotona siivotessasi. Portaiden nousu ei enää hengästytä ja ostoskassien kantaminen on helpompaa. Arjen helpottuminen antaa lisämotivaatiota liikunnan harrastamiselle.
Lähteet: Keventäjät-asiantuntijat, shape.com