Tässäkö uusi treenihitti? Tikapuutekniikka saa rasvan palamaan!

Tikapuutreenin isot toistomäärät merkitsevät isoa energiakulutusta treenin aikana ja tehokasta jälkipolttoa, joka saa rasvan palamaan tehokkaasti myös lepotilassa treenin jälkeen.

Mistä on kyse?

Tässä tekniikassa ei tarvita varsinaisia tikapuita, vaan nimi tulee siitä, että treenissä kerätään toistoja tekemällä tietyssä liikkeessä kerta kerralta enemmän suorituksia ikään kuin tikapuita askel askelmalta kipuamalla.

Esimerkiksi etunojapunnerruksessa ja jalkakyykyssä voit tehdä toistoja seuraavasti: 1 toisto > lyhyt lepo > 2 toistoa > lyhyt lepo > 3 toistoa >lyhyt lepo, kunnes pääset lähelle maksimitoistomäärää. Sen jälkeen voit levätä 2 minuuttia ja aloittaa tikapuut toisin päin kohti yhtä toistoa. Jos pääsit vaikkapa 10 toistoon, tee siis toistoja seuraavasti: 10 > lyhyt lepo > 9 > lyhyt lepo > 8 lyhyt lepo, ja niin edelleen. 

Tärkeä juju on jättää tikapuut useimmissa harjoituksissa hieman vajaaksi. Lopeta siis tikapuun nouseva osa, jossa toistot lisääntyvät, 1–2 toistoa ennen täydellistä uupumista. Muuten toistoissa alaspäin suuntautuva vaihe ei onnistu kunnolla, sillä et jaksa tehdä 20–30 sekunnin levon jälkeen uutta sarjaa.

Miksi tekniikka tehoaa?

Pystyt keräämään erittäin ison määrän toistoja, mikä tehostaa kehittymistä. Jos teet normaalisti vaikkapa etunojapunnerrus 3×10 toistoa, kertyy sinulle yhteensä 30 toistoa.

Jos taas teet tikapuun, jossa on yhdestä toistosta 10 toistoon ja takaisin, kertyy sinulle yhteensä huimat 110 toistoa punnerruksia.

Lihaskuntoharjoittelua tutkittaessa on havaittu, että kokonaisharjoitusmäärä vaikuttaa voiman kehittymiseen, joten saat tästä tekniikasta paljon irti.

Iso määrä kuluttaa myös kaloreita. Kalorinkulutus on yhteydessä työmäärään treenissä ja esimerkiksi edellisessä tikapuuesimerkissä työmäärä ja sitä kautta kalorinkulutus on yli kolminkertainen.

Iso treenimäärä ja tiukat sarjat myös kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja kulutat hieman enemmän kaloreita levossa jopa 72 tuntia monipuolisien tikapuutreenin jälkeen. Myös rasvanpoltto kiihtyy lepotilassa.

Muuta:

– Tee tikapuutreenejä punnerrusten, jalkakyykkyjen ja hauiskääntöjen kaltaisissa lihaskuntoliikkeissä. Varmista, että tekniikkasi pysyy kunnossa myös toisessa vaiheessa, jossa vähennät toistoja.

– Tee tikapuutreeni 1–2 liikkeessä yhden lihaskuntotreenin aikana. Muissa liikkeissä voit käyttää perinteistä 1–3×8–12 -harjoittelua. Jos teet tikapuut jokaisessa liikkeessä, treenistä tulee liian rasittava.

– Treenaa lihaskuntoa mielellään 2 kertaa viikossa. Voit tehdä tikapuutreenin myös esimerkiksi sauvakävelylenkin päälle. Silloin voit tehdä vaikkapa vain etunojapunnerruksen tai jalkakyykyn.

– Pidä kirjaa tuloksistasi. Innostut, kun pystyt yleensä tekemään tikapuita pidemmälle ja pidemmälle. Jos pääset esimerkiksi punnerruksissa aluksi 5 toistoon, ei ole mitenkään harvinaista, että 1-2 kuukauden päästä teet jo 10 toistoa. Silloin kokonaistoistomääräsi on yli kolminkertaistunut.

Mukavia ”kipuamishetkiä”!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest