4 vinkkiä kuntosalitreenin tehostamiseen – lopeta iskuskelu sarjojen välillä

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Voimaharjoittelusuositusten mukaan sarjojen välillä tulisi levätä noin 1–1,5 minuuttia. Suositusten mukainen toistomäärä on 8–12, senioreille 10–15. Tällaisen sarjan tekeminen kestää hieman liikkeestä riippuen 30 sekuntia tai hieman enemmän. Siksi treenistä todella kuluu jopa ¾ istumiseen. Tämän ajan voi kuitenkin hyödyntää seuraavilla konsteilla.

Vastalihasten harjoittelu vuorotellen

Lihaksemme muodostavat vaikuttaja-vastavaikuttajapareja, jotka saavat aikaan päinvastaista liikettä. Esimerkiksi hauis koukistaa kyynärniveltä ja ojentaja ojentaa sitä. Voit tehdä treenistä tehokkaampaa ja mielekkäämpää treenaamalla hauista ja ojentajaa, rintaa ja yläselkää, etu- ja takareisiä sekä vatsaa ja alaselkää vuorotellen.

Nyt voit lyhentää huiliajan puoleen, eli noin 30–40 sekuntiin.  Silti saat tutkitusti samat vaikutukset voimaan, sillä esimerkiksi hauis saa huilia sillä aikaan kun ojentaja tekee työtä.

Lisää vuorosarjoista voit lukea täältä. Tämä menetelmä on kovaa tehtynä hyvin rankka. Jos kunto on vielä heikohko, se kannattaa aloittaa maltilla.

Vastalihasten venyttely

Edellistä periaatetta voi hyödyntää myös venyttelyssä. Kun treenaat yläselkää, voit tehdä sarjan välissä kaksi 30–40 sekunnin venytystä rintalihaksille. Sitten olet taas valmis uuteen yläselkäsarjaan. Tällä tekniikalla varmistat, että lihasten voima ja liikkuvuus kehittyvät tasapainoisesti.

Lisäksi tutkimusnäyttö viittaa siihen, että tällainen treeni saattaa kehittää voimaa nopeammin. Vaikuttaja-vastavaikuttaja-parien väliset hermostolliset yhteydet tekevät vaikkapa selkälihassarjasta hieman tehokkaamman rintalihasvenytyksen jälkeen, kun rintalihaksen jarruttava työ liikkeessä vähenee.

Tämä menetelmä sopii hyvin heikkokuntoiselle aloittelijoille, sillä venyttely on kevyttä tekemistä, eikä juuri nosta sykettä.

Vatsalihasharjoitteet sarjojen välillä

Vatsalihas- ja alaselkätreeni tuntuu joskus puuduttavalta ja se jää usein väliin, jos liikkeet ovat ohjelman loppupuolella.

Keskivartaloa voi kuitenkin hyvin treenata muiden harjoitusliikkeiden välissä. Jos teet vaikkapa rintalihasharjoitteen istuen penkkipunnerruslaitteessa, voit hyvin tehdä sarjan välissä keskivartaloa joko matolla tai laitteessa. Keräät näin vatsoille kivasti kokonaismäärää.

Jos teet salilla vaikkapa yhteensä 6–8 lihaskuntoliikettä, joissa on 3 sarjaa, pelkästään liikkeen sarjojen välissä tekemällä keräät 12–18 sarjaa vatsalihaksille ja alaselälle.

Vältä keskivartaloharjoitteita ainoastaan erittäin raskaiden voimaliikkeiden, kuten kyykkyjen ja maastavetojen välissä, sillä silloin keskivartalon lihasten tulee olla tuoreita ja valmiita tukemaan selkärankaa mahdollisimman hyvin. Tämä menetelmä on keskiraskas, sillä vatsalihasharjoitteiden työteho on yleensä matalahko.

Tasapainoharjoitteet

Voit tehdä voimaharjoitusliikkeiden välissä myös tasapainoharjoitteita. Esimerkiksi ylävartaloharjoitteiden välissä voit tasapainoilla bosupallolla tai vaikkapa käyttää tasapainolautaa.

Tasapainoharjoitteet kannattaa jättää taas väliin erittäin vaativien alaraajaharjoitteiden välillä, jotta tukilihasten väsymys ei aiheuta loukkaantumisriskiä. Myös tämä menetelmä sopii hyvin heikkokuntoisemmallekin, sillä tasapainoharjoitteet ovat yleensä kevyempiä, eikä hapenottokyky rajoita tekemistä yhtä helposti kuin vaikkapa rankoissa vuorosarjoissa.

Sitten tuumasta toimeen! Pian huomaat, että kuntosalitreenin ei tarvitse olla tylsää istuskelua!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Spurteilla ja pompuilla räjähtävyyttä reisiin!

    Tämä kunto-ominaisuus on todennäköisesti sinunkin heikko lenkkisi. Sen heikkeneminen altistaa kaatumisille, vie pois tehoa niin lenkeistä kuin kuntosalitreenistä ja haittaa jopa kiinteytymistä ja painonpudotusta. Kyseessä on räjähtävä voima, jota on onneksi helppo kehittää! Nopean voimantuoton...
  • Näin pidät kehityksen käynnissä lenkkipolulla ja lihaskuntoharjoittelussa

    Aloitit kuntoilun tammikuussa. Alussa tuntui, että kunto kohoaa ja tekemisestä tulee helpompaa. Mutta nyt kevään korvilla tuntuu, että kehitystä ei enää tulekaan, vaikka säännöllisesti kuntoiletkin. Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole yksin. Kuntoilun nousujohteisuuden sääntö...
  • Voimaa ja lihaksia pelkillä jännityksillä ilman painoa?

    Lihaksia pitäisi treenata, vaan kuntosali on kaukana? Olet reissun päällä eikä hotellissa ole mitään harjoitusvälineitä? Ei hätää. Pystyt nimittäin treenaamaan lihaksia kehittävästi eräällä hieman kummallisella treenimenetelmällä! Lihas aistii jännitystä, se ei näe treenivälinettä Lihaksemme aloittavat...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest