Kulhokaupalla terveyttä – kulhoruoka, kurkuma ja kananpojan jauheliha

Tämän syksyn ruokatrendit on helppo muistaa, sillä ne kaikki alkavat K-kirjaimella: kulhoruoka, kurkuma ja kananpojan jauheliha. Kaikki niistä, ja erityisesti ne yhdessä ovat keventäjälle hyödyllisiä.

Kulhoruuasta kohistaan, ja ensi kuulemalta tulee miettineeksi, mitä uutta muka on kulhosta syödyssä ruuassa. Kulhoruoka ei kuitenkaan ole mikä tahansa kulhoon kipattu eilisen makaronilaatikon jämä, vaan sen rakenne on tarkkaan terveelliseksi mietitty.

Kulhollinen hyvää koostuu yleensä täysjyväviljasta, proteiinista, kasviksista ja päällisistä. Ajatus on kuitenkin, että jokainen voi koostaa kulhonsa näistä elementeistä omien makumieltymystensä mukaan, omat rajoitteet huomioiden. Näin ollen kulho voi esimerkiksi olla myös viljaton, ja proteiinivaihtoehtoja voi olla sekä kasvis- että sekasyöjälle.

Kulhon sisältö

Täysjyvävilja

Täysjyväriisi, (tai täysjyväcouscous tai -bulguri) täysjyvänuudelit tai -pasta, speltti- tai ohrahelmet, tattari, hirssi tai eksoottisemmat viljat, kuten amarantti tai kvinoa muodostavat hyvän pohjan kulholle.

Proteiini

Kypsennetty liha, kana, kala, tofu ja kananmuna tuovat kulhoon proteiinia. Erityisesti kananpojan jauheliha sopii keventäjän kulhoon. Kananpojan jauheliha on vaaleaa ja hyvin miedon makuista ja se sisältää vain 3 % rasvaa. Se on vielä kevyempää kuin kalkkunan jauheliha, jossa siinäkin on vain noin 7 % rasvaa. Kananpojan jauheliha kannattaa maustaa ronskisti, esimerkiksi aasialaisittain. Hae jauhelihaan makua esimerkiksi inkivääristä ja väriä kurkumasta.

Kasvikset

Monenlaiset raaát tai kevyesti kypsennetyt kasvikset sopivat kulhoihin. Monissa kulhoissa suositaan vihreitä voimavihanneksia, kuten lehtikaalia ja pinaattia sekä chiliä. Palkokasveista pavut ja linssit ovat kulhossa ihanteellisia. Hedelmistä avokado löytyy monesta kulhosta.

Päälliset

Kulhon päälle pirskotetaan öljypohjaista salaatinkastiketta, hienonnetaan tuoreita yrttejä ja ripotellaan pähkinöitä ja siemeniä.

Kurkumasta terveyttä

Kurkuma on tämän syksyn kuumin mauste. Sitä kiitellään moninaisista terveyshyödyistä, joista keventäjälle keskeisin on kurkuman positiivinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan. Kurkuman väitetään hillitsevän ylipainoon liitettyjä tulehdustiloja. Mikään laihduttajan ihmelääke kurkuma ei kuitenkaan ole, mutta varteenotettava, helppokäyttöinen maun ja värin tuoja monenlaisiin ruokiin. Kurkuma maistuu muun muassa keitoissa, kuumissa juomissa ja salaatinkastikkeissa. Kurkuman vaikuttava ainesosa, kurkumiini ei imeydy kuivana jauheena erityisen hyvin, vaan tarvitsee rasvaa seurakseen. Myös mustapippurin piperiini tehostaa kurkumiinin vaikutuksia.

Kokeile Keventäjälle sopivaa kurkumalla maustettua kana-kasviskulhoa

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest