Kulhokaupalla terveyttä – kulhoruoka, kurkuma ja kananpojan jauheliha

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Tämän syksyn ruokatrendit on helppo muistaa, sillä ne kaikki alkavat K-kirjaimella: kulhoruoka, kurkuma ja kananpojan jauheliha. Kaikki niistä, ja erityisesti ne yhdessä ovat keventäjälle hyödyllisiä.

Kulhoruuasta kohistaan, ja ensi kuulemalta tulee miettineeksi, mitä uutta muka on kulhosta syödyssä ruuassa. Kulhoruoka ei kuitenkaan ole mikä tahansa kulhoon kipattu eilisen makaronilaatikon jämä, vaan sen rakenne on tarkkaan terveelliseksi mietitty.

Kulhollinen hyvää koostuu yleensä täysjyväviljasta, proteiinista, kasviksista ja päällisistä. Ajatus on kuitenkin, että jokainen voi koostaa kulhonsa näistä elementeistä omien makumieltymystensä mukaan, omat rajoitteet huomioiden. Näin ollen kulho voi esimerkiksi olla myös viljaton, ja proteiinivaihtoehtoja voi olla sekä kasvis- että sekasyöjälle.

Kulhon sisältö

Täysjyvävilja

Täysjyväriisi, (tai täysjyväcouscous tai -bulguri) täysjyvänuudelit tai -pasta, speltti- tai ohrahelmet, tattari, hirssi tai eksoottisemmat viljat, kuten amarantti tai kvinoa muodostavat hyvän pohjan kulholle.

Proteiini

Kypsennetty liha, kana, kala, tofu ja kananmuna tuovat kulhoon proteiinia. Erityisesti kananpojan jauheliha sopii keventäjän kulhoon. Kananpojan jauheliha on vaaleaa ja hyvin miedon makuista ja se sisältää vain 3 % rasvaa. Se on vielä kevyempää kuin kalkkunan jauheliha, jossa siinäkin on vain noin 7 % rasvaa. Kananpojan jauheliha kannattaa maustaa ronskisti, esimerkiksi aasialaisittain. Hae jauhelihaan makua esimerkiksi inkivääristä ja väriä kurkumasta.

Kasvikset

Monenlaiset raaát tai kevyesti kypsennetyt kasvikset sopivat kulhoihin. Monissa kulhoissa suositaan vihreitä voimavihanneksia, kuten lehtikaalia ja pinaattia sekä chiliä. Palkokasveista pavut ja linssit ovat kulhossa ihanteellisia. Hedelmistä avokado löytyy monesta kulhosta.

Päälliset

Kulhon päälle pirskotetaan öljypohjaista salaatinkastiketta, hienonnetaan tuoreita yrttejä ja ripotellaan pähkinöitä ja siemeniä.

Kurkumasta terveyttä

Kurkuma on tämän syksyn kuumin mauste. Sitä kiitellään moninaisista terveyshyödyistä, joista keventäjälle keskeisin on kurkuman positiivinen vaikutus rasva-aineenvaihduntaan. Kurkuman väitetään hillitsevän ylipainoon liitettyjä tulehdustiloja. Mikään laihduttajan ihmelääke kurkuma ei kuitenkaan ole, mutta varteenotettava, helppokäyttöinen maun ja värin tuoja monenlaisiin ruokiin. Kurkuma maistuu muun muassa keitoissa, kuumissa juomissa ja salaatinkastikkeissa. Kurkuman vaikuttava ainesosa, kurkumiini ei imeydy kuivana jauheena erityisen hyvin, vaan tarvitsee rasvaa seurakseen. Myös mustapippurin piperiini tehostaa kurkumiinin vaikutuksia.

Kokeile Keventäjälle sopivaa kurkumalla maustettua kana-kasviskulhoa

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Keventäjän järkevät iltapalat

    Keventäjä taltuttaa iltaisen naposteluhimon vaihtamalla sipsit rapsakoihin kasviksiin ja suolaiseen dippiin ja karkit hedelmäpirtelöihin. Mikään ei myöskään estä iltapalaa olemasta lämmin ateria! Olet varmasti kuullut vanhan sanonnan, ettei iltakuuden jälkeen saisi syödä mitään. Syömisen kellonajoilla...
  • Täynnä kuitua, vitamiineja ja makua – tunnetko jo nämä superhedelmät?

    Hedelmä on erinomainen välipala keventäjälle. Jos omena ja banaani alkavat tympiä, ei kannata siirtyä suklaahyllylle, vaan tehdä tarkempi tutustumiskierros kaupan hedelmätiskiin. Eksoottisia hedelmiä saa nykyään yhä pienemmistäkin kaupoista. Granaattiomena on suorastaan trendihedelmä. Mutta tunnistatko tamarillon,...
  • Kevennetään yhdessä!

    Usein perheessä on vain yksi, joka on ottanut tavoitteekseen pudottaa painoa tai saada sen pysymään nykyisissä lukemissa. Jos keventäjä noudattaa yksin omaa “karua” erikoisruokavaliotaan, on motivaatio painonhallintaan hyvin pian koetuksella. Koko perhe voi nauttia samoista...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest