Makeutta monella tavalla

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Yksi tapa keventää makeita herkkuja huomattavasti on korvata sokeri makeutusjauheilla. Keinotekoiset makeutusaineet puhuttavat paljon. On totta, ettei meillä ole tutkimustietoa niiden vuosia kestäneestä runsaasta käytöstä. Kansanterveydellisesti liiallinen sokerin ja energian saanti on kuitenkin keinomakeutusta suurempi ongelma. Makeutusainetta tarvitaan myös valmisteesta riippuen satoja kertoja pienempi määrä kuin sokeria. Näin ollen viranomaisten suosittelemiin enimmäismääriin on todella vaikea päästä edes jatkuvassa käytössä. Yksi makeutusaineiden etu on, että ne sopivat myös diabeetikoille, sillä ne eivät vaikuta insuliini- tai verensokeritasoihin.

Monet nykyään myytävistä makeutusjauheista kestävät makeuttaan menettämättä myös pitkäkestoisen kuumennuksen. Siksi niitä voi käyttää monipuolisesti sekä leivontaan että jälkiruokiin. Makeutusaineet ovat kuitenkin useimmiten huomattavasti sokeria kevyempiä, joten ne käyttäytyvät eri tavoin kuin sokeri. Makeutusaineilla valmistetut leivonnaiset tulisi syödä mieluusti samana päivänä tai pakastaa. Makeutusaineilla ei voi säilöä. Jos haluaa ehdottomasti välttää hillosokeria, säilyvyys on varmistettava apteekin säilöntäaineilla.

Koska makeutusjauheet ovat koostumukseltaan erilaisia kuin sokeri, ne kannattaa kakkua varten vatkata vaahdoksi keltuaisen kanssa. Sokerikakkutaikinassa nimittäin sokerin osuus on merkittävä kakun kokonaispainosta. Jotta kakkupohjasta tulisi riittävän suuri, taikinaa kannattaa valmistaa puolitoistakertainen annos. Makeutusjauheella leivottu kakku myös murenee helpommin kuin sokerilla leivottu.

Pullataikina ei onnistu kaikista makeutusjauheista, sillä hiiva syö sokeria ravinnokseen. Joidenkin tuotteiden kohdalla makeutusjauhetta voi käyttää pääasiallisesti, mutta pieni sokerilisä on tarpeen. Tarkista valmisteen soveltuvuus pakkauksesta.

Loppupeleissä maku ratkaisee monella pohdinnan sokerin ja keinomakeutuksen välillä. Keinomakeutetut leivonnaiset ja jälkiruuat eivät maistu samalta kuin sokeriin tehdyt. On jokaisen oma valinta, kuinka suuren painoarvon maulle laskee. Toisinaan pieni määrä ”aitoa” voi voittaa suuren määrän keinomakeutettua. Aina voi tehdä myös kompromissin. Luonnollisista makeutusaineista esimerkiksi hunaja makeuttaa sokeria tehokkaammin. Myös tummien, mausteisten sokerien, kuten ruoko- ja muscovadosokerin sanotaan tuovan enemmän makua vähemmällä määrällä.

Tarjoa kevään juhlissa näitä herkkuja:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

    Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
  • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

    Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...
  • Totta vai tarua – viisi väitettä keventäjän ”koneistosta”

    Monet laihdutustuotteet lupaavat mystisesti laittaa keventäjän ”koneiston kuntoon”. Epämääräinen ilmaisu viittaa usein sekä aineenvaihdunnan parantamiseen että vatsan toiminnan tehostamiseen ja vieläpä niin, että nämä olisivat sama asia. Suolen toiminta ja aineenvaihdunta eivät kuitenkaan liity toisiinsa....

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest