Tutkimusyritys Kuulas Millward Brown:n tutkija Nina Urala selvitti pakasteiden roolia suomalaisten päivittäisillä pääaterioilla sekä pakasteisiin liittyviä uskomuksia ja ostoperusteita keväällä 2009 toteutetussa tutkimuksessa. Suomalaiskuluttajien keskuudessa mielikuvat pakasteiden ravintoarvosta ovat melko epäselviä. Kuluttajia mietityttävät sekä ravintoaineiden säilyvyys että pakasteisiin mahdollisesti käytetyt lisäaineet, kertoo tutkija Nina Urala.
Yleisesti ottaen suhtautuminen pakasteisiin on kuitenkin melko myönteistä. Niiden keskeisinä etuina pidetään helppoutta, säilyvyyttä ja nopeaa valmistusaikaa. Myös mahdollisuus ruokavalikoiman laajentamiseen pakasteiden avulla miellyttää kuluttajia. Pakasteiden heikkoudet liittyvät suomalaiskuluttajien mielissä voimakkaimmin epäselvään terveellisyysmielikuvaan. Muita pakasteisiin liitettyjä kielteisiä ominaisuuksia ovat mahdolliset laatuongelmat ja tuotteiden epäselvä alkuperä.
Runsas valikoima
Kauppojen pakastevalikoimat ovat nykyään valtavat. Pienemmistäkin myymälöistä löytyy monenlaisia valmisaterioita ja kohtuullisen kattava valikoima erilaisia pakastekasviksia ja perunatuotteita. Isojen markettien metrien mittaiset arkut ja seinäkaapit tuntuvat joskus jopa uuvuttavilta valtavine valikoimineen.
Yksinasuvalle ja/tai kokkaustaidottomalle pakasteallas tarjoaa suuret valikoimat edullisia ja kohtuuhintaisia valmisaterioita. Valikoimista löytyy tavallisimpien ruoka-annosten lisäksi myös erilaisia kasvis- ja etnisiä ruoka-annoksia.
Useimmat tuotteet sopivat myös Keventäjille ravintoarvonsa puolesta. Poikkeuksen mielestäni tekevät mm. pizzat, jotka sisältävät aina runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa. Runsasenergiset ja rasvaiset kuorrutetut ja uppopaistetut ruoka-annokset ja juustoiset gratiinit tai vastaavat kannattaa myös jättää ostamatta. Muista tarkistaa pakkauksesta ravintoarvot ja erityisesti kalorien, tyydyttyneen rasvan ja suolan määrät.
Kiireen taltuttajat
Pakastetut kasvikset, perunatuotteet ja marjat ovat verrattomia tuotteita kiireiselle kokkaajalle ja myös aikoina, jolloin kasvisten laatu ei ole parhaimmillaan. Pakastekasvikset sopivat korvaamaan tuoreet kasvikset keitoissa, pata- ja laatikkoruoissa, paistoksissa, piirakoissa ym. Voit lisätä niitä myös tuoresalaattien joukkoon. Pakasteherneet ja maissinjyvät sopivat sellaisenaan salaattiin, muut kasvikset vaativat pakkauksen ilmoittaman kypsennyksen ja heti perään nopean jäähdytyksen esim. juoksevan kylmän veden alla.
Valmista nopeita keittoja ja paistoksia: pakastekasviksia, täysjyvä- tai tummaa pastaa, pakasteperunasuikaleita, pakastekalakuutioita tai kalan asemesta broilerisuikaleita, kevytmakkaraa, rasvatonta jauhelihaa, liotettua soijarouhetta tai kypsää vähärasvaista lihaa. Samoista aineksista syntyvät myös paistokset ja laatikkoruuat. Nesteeksi sopii esim. kasvisliemi tai munamaito. Vinkki: Voit korvata useimmissa resepteissä kuoritut ja paloitellut kasvikset pakastekasviksilla.
Kotimaisten marjojen satokausi on lyhyt joten herkuttele muina aikoina pakastemarjoilla. Niiden sisältämiä vitamiineja, flavonoideja ym. eivät tuontihedelmät pysty korvaamaan. Sekoita marjoja pirtelöihin, muihin juomiin ja makeutettujen valmiskeittojen joukkoon. Ripottele niitä puuron ja viilin päälle, pyöräytä piirakoita, käytä kakkujen täytteenä ym. Useimmissa resepteissä voit korvata tuoreet marjat pakastemarjoilla. Nauti itse pakastamasi marjat ennen seuraavaa satokautta. ”Taltuta” pakastemarjojen happamuus ripsauttamalla pinnalle juuri ennen syöntiä vähän hedelmä- tai tavallista sokeria. Annosta kohden riittää n. 1 tl. Keventäjällekin on parempi vaihtoehto lisätä pakastemarjojen joukkoon vähän sokeria, kuin jättää marjat syömättä! Yhdistä makeaa, tuoretta hedelmää ja marjoja juomissa ja jälkiruuissa niin selviät vähemmällä sokerilisäyksellä.